Герджиков и Близнашки за субсидиите: Удар по партиите

Бившите служебни премиери са против драстичното намаление
17 юни 2019 19:50,
24
Герджиков и Близнашки за субсидиите: Удар по партиите
Снимка: БулФото

Бившите служебни министър-председатели проф. Огнян Герджиков и проф. Георги Близнашки са категорични противници на предложението за намаляване на партийните субсидии до един лев на действителен глас. Двамата определиха това като "популистки ход" в интервю за БНР.

"Намаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. Може би има нужда от известно редуциране - с лев-два е разбираемо, но от 11 да се направи на 1 лев, това показва липса на всякаква устойчивост в регулациите в тази материя", категоричен е професор Геджиков.

Още по темата

По думите му, оставянето на партиите без финансиране, отваря широко вратата към едрия бизнес и олигарските, които "ще започнат да си купуват партии".

По повод предложението на ДПС за 0 лева субсидия, но и за въвеждане на американския модел на финансиране на партиите проф. Огнян Герджиков обясни:

„Американският модел е много различен. Американското общество е съвършено различно. Не може „жабата видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак“. Това са съвършено различни системи - и политически, и правни“.

Той е убеден, че с намалените субсидии има опасност бизнесът и олигарсите да започнат да диктуват законите, по които да живеем.

Проф. Георги Близнашки се съгласи напълно с казаното от Герджиков и добави, че тази мярка е тежък удар върху плуралистичната демокрация в България. Според него, ситуацията е нелепа и е предизвикана от лидерът на БСП Корнелия Нинова, която тръгнала да създава истерия около онези средства, които се оказали, че са неравномерно разпределени, за което преди време сигнализира телевизионното предаване "Шоуто на Слави".

"В крайна сметка се стигна до тази драматична ситуация, която наистина може да има много тежки последици в бъдеще… Бойко Борисов е много добър на полето на популизма. Той не може да остави някаква си Корнелия Нинова да го надиграе, но трябва да преглътнат и двамата своите амбиции да се надлъгват и да се отиде към едно решение, което е наистина национално отговорно“, обясни проф. Близнашки.

По думите му, с намалението партиите ще бъдат изправени до стената и ще се откриват възможности за пряко или косвено въздействие върху политическия живот от вътрешни или чужди фактори, които по принцип "са нелигитимни".

"Нашата система е европейска и въобще не може да се говори за въвеждане на американски тип финансиране", убеден е и Близнашки.

Бившият служебен премиер смята, че нормалният размер на субсидията е 3-4 лева.

"България не е богата страна, така че трябва да слезем към долните граници, а не да се надува партийният бюджет“, аргументира се проф. Георги Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я па тоа колко е убав сеяндурин. Сигур кат малак са го рендосвале изотзадека. Личи му как са муготурилесъдеташкенците.