Нинова останала заради БСП, партията била в ступор, прераснал в гняв

Наясно съм, че ще търпя имиджови щети, заяви лидерът на БСП
17 юни 2019 09:31, Александър Попов
196
Нинова останала заради БСП, партията била в ступор, прераснал в гняв
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Корнелия Нинова изненадващо отказа да подаде оставка пред Конгреса на партията вчера, с което официално щеше да се оттегли от председателския пост на БСП. Тя бе заявила това пред пленума на партията, но в крайна сметка направи обратен завой.

"Една седмица след оставката партията беше в ступор, който прерасна в гняв. Структури от страната и членове на софийска организация започнаха да връщат партийни книжки и да искат да напускат партията. Това ме притесни.

Още по темата
Дадох си сметка, че това, което градихме три години, е пред разпад. Не подозирах такъв ефект и си дадох сметка, че моята оставка може да доведе до сериозен спад в подкрепата за БСП. Предстоят местни избори, а ще отидем на тях разбити", коментира Нинова пред bTV.

Имало натиск върху делегати включително и чрез привикване в банки на хора с кредити, които били предупредени да внимават как ще гласуват на партийния форум, за да нямат проблеми с връщането на кредитите.

Нинова била наясно, че ще понесе доста имиджови негативи след нейното решение, но попита защо хората от партията, които са я громили по телевизионните студия, не са се изказали пред Конгреса, където е мястото. След речта ѝ вчера пред партийния форум, хората от вътрешната опозиция напуснали залата.

Нинова смята, че вчера на конгреса е получила подкрепа от съпартийците си и твърди, че това много я е заредило.

Тя взе отношение и по казуса с партийната субсидия, която може да падне от 11 до 1 лев за глас.

"Няма и не бива партийната субсидия да стане 1 лв. – това означава край на многопартийната система и диктатура на една партия", заяви лидерът на БСП.

Според нея субсидията трябва да се намали, но не на 1 лв. и именно затова БСП предлага разумен разговор с политическите сили.

Във връзка с връщането на БСП в пленарна зала, Нинова обясни, че социалистите са се върнали в променена партийна и парламентарна ситуация. „При нас започнаха сложни процеси. В ГЕРБ тепърва им предстои всичко това, през което ние минахме. Няма да е лека вътрешната им промяна. ДПС взеха много остър социален завой. Вероятно видели в кампанията своите избиратели колко бедно живеят. Влязоха на наш терен – по-ниско ДДС на лекарства, хляб. Патриотите знаем за техните вътрешни борби. Ситуацията в парламента след изборите е много различна", каза Нинова.

На въпрос дали БСП ще подкрепи Мая Манолова за кандидат-кмет на столицата, Корнелия Нинова каза, че очаква да чуе първо желанието на Манолова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари