0 или 1 лев субсидия? Все е малко - трябва отворено финансиране на партиите

ГЕРБ: За американския модел на финансиране са нужни промени в закона
19 юни 2019 10:38,
86
0 или 1 лев субсидия? Все е малко - трябва отворено финансиране на партиите
Снимка: архив Reuters

Заради намалената субсидия на 1 лев ще се даде възможност на партиите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица. Това стана ясно след среща между ГЕРБ и ДПС сутринта в Народното събрание.

От движението настояват изобщо да няма държавна субсидия, но от ГЕРБ стоят твърдо зад предложението си за 1 лев, тъй като това са решили гласоподавателите на референдума през 2016 г. ДПС и ГЕРБ обаче са се съгласили, че трябва да има отворено финансиране на политическите партии, тъй като формациите не биха могли да се издържат.

Още по темата
"От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Затова предложихме амеркански модел на отворено финансиране. Така финансирането ще е публично, няма да има анонимни дарения, ще има публичност от кои физически и юридически лица идва финансирането", обясни Мустафа Карадайъ.

От своя страна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че за да се въведе американския модел на отворено финансиране трябва да се направят промени в закона, с които да могат и юридическите лица да правят дарения, но по напълно прозрачен начин.

"1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават, каквито и да е дарения, както е в момента. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата", посочи Стоянова.

Тя добави, че предлагат и общините и държавата да предоставят офиси на партиите, които те да ползват безвъзмездно, за да поддържат структурите си.

"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси, без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., а за другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица", обобщи Менда Стоянова.

Мустафа Карадайъ пък допълни, че от ДПС предлагат и да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавните детски градини, а първата вноска в този фонд да бъдат спестените средства от субсидиите на партиите. От движението предлагат и книгите, и учебниците да се освободят от ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарката Нинова каза пред конгреса- Наиграхте се и сега си затворете портфейлите. Явно бизнесмените ще я послушат и на Позитано 20 ще гледат като стреснати.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха..ха..ха , на Позитано 20 са в шок. Нинова окраде всичките пари и сега няма кой да и даде нито един лв. Гергов ги спонсорираше , но др. Нинова го изрита , защото е умна та знае ли се. Сега до есента г-жа Лъжа ще се пресели при сина си в САЩ , а червените баби ще пият една студена вода.
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогресивно подоходно облагане и... Горанов в затвора
77
0
 
4
 
! Отговори
БОКо-КРАТУНьо преди 4 години
Никакви субсидии на партиите...Аз когато създавах ОрганизиранатаПрестъпнаГрупа"герб" един лев нямах!...Добре че бяха "Зайдел" и "Аденауер", да ме подхранват с по няколкостотин милиона всяка година, че да си напазарувам и назнача верни прокурори, съдии, полицаи, депутати, кметове, съветници, администрация...Ех, присвоявали тези мои верни КОЛЕГИ апартаменти с персонални асансьори, големи тераси със сауни, къщички за гости, лапали били парите от европейските проекти, но Аз им прощавам, защото са прости гербаджии като мене, верни са ми, и ми се отчитат с по-големички комисионни...!!!
76
3
 
3
 
! Отговори
СТИГА, РЕВ И СОПОЛИ. преди 4 години
Те и сега Партиите работят за БИЗНЕСА, кво се правите на света вода.ТВ-то на БСП, с ВЪШКИ ли го платиха?!Ами ТВ-то на Милиончева, от чия офшорка го финансираха?!!В. ЛЕЧЕВА, ОВЧИЯ, и цялото Позитано 20, да не са клшари....?!Червиви са от наши пари!Имат пари за още, 5-партии като техната, с парите от Русия.
75
1
 
5
 
! Отговори
малко смешки преди 4 години
За всичко има определени критерии - за учене, за шофиране, за стоки и услуги..А за политическа дейност - няма такива. Защо ли? ;)Защото нищо не правят - разтягане на локуми и разпореждане с държавни пари, с нашите.Така че ПП вместо субсидии да получават, би трябвало "вредни" да плащат на всеки български гражданин, барем по едно кисело мляко на ден (за цената му - после ще се пазарим)
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И трите големи партии са на олигарси, какво ще се промени, освен че ще се наложи да бръкнат в собствения си джоб? И да бръкнат, това се нарича инвестиция, няма да обеднеят.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТе парите са в олигарсите и бандитите,ще пострадат малките партии,а не големите и ще направят двупулюсен модел,при който няма значение кой ще спечели,винаги народа ще е наеван до дупка.А когато има субсидии,влизат и некорумпирани политици,влизат и малки партии и има някаква що-годе демокрация.
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И докато ни занимават със суперкомпютри и субсидии, дръпнаха още 400 милиона заем, тихо и без обсъждане! Честито! Без значение за кого гласувате, всички плащаме!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще отпаднат малките партии,които не са корумпирани"---------Не са засега, макар че субсидията е вид корупция. Чуваме за тях само по избори, но прибират парите редовно. НАШИТЕ пари.Без субсидии е най-справедливо!
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако създам сега партия, няма да има субсидия за нея. Откъде накъде някой ще получава субсидии от моите данъци и да е в по-привилегирована позиция от мен?
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще отпаднат малките партии,които не са корумпирани,а ще останат олигарсите и корупцията,тряба да има 10 лева на глас субсидия!Трябва!Само ще увеличите корупцията и безработицата с 1 или 0 лева субсидия и ще въведете олигархично-корупционерски модел,вреден за населението.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свалянето на субсидиите на 0 или 1 лев е в изгода на олигарсите и корупцията,а не в полза на народа или партиите!Защо правите хората на глу.паци,не искаме двуполюсно олигарско управление и корупция,те са вредни за страната!
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нема да страдам ако партиите не оцелеят заради липса на пари.На тех не им пука как ние оцеляваме.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата Н.Езика на омразата, който ползваш... Как живееш с тази злоба?
65
7
 
5
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
Най-важното е, че финансирането от Москва през фалшива журналистическа дейност на вещицата-полурускиня Йончева, заченала за сефте на 52 по изкуствен начин, ще излезе наяве. И ще може официално да си обесите на гърдите по една табела: Руски Г3О-лизец
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия обезумеха от глад и алчност.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа ни е заблуждаван ежедневно от олигархията - никой не го информира колко олигархията през правителствата печели от народа. Народа е насъскван от олигархията срещу лекари, учители, военни, че ядели с държавни пари. Спестеното от това насъскване отива къде пак в олигархиятааа. България за целия преход не е имало толкова олигархични партии колкото ГЕРБ сега
62
3
 
3
 
! Отговори
Голям рев преди 4 години
Ама някой мисли ли си, че може да има партия в БГ без да е финансирана от бизнеса? Какъв е този рев, че щели да стават лобисти. Те и сега са лобисти, но взимат допълнително и по 11 лв на глас. Сметката е редно да я плащат тези, за които работят партиите и да се знае кои са. Който иска после да става активист на партия, финансирана от Маргините примерно. Сега това просто става под масата в кеш
61
4
 
5
 
! Отговори
Алоууу... преди 4 години
Раковски, Левски и Ботев, дали са искали субсидии от 11-13-лири от Високата порта в Истанбул??!!!!!Я, У ЛЕВО.... Ще си плащате за полит- гяволъците, щото и сега си взимате парсата от бизнеса и офшорките на КТБ. Поне да е регламентирано и законно!!