И при по-ниско ДДС цената на насъщния остава без промяна

През данъци икономиката нямало да се оправи
32

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според финансовия министър Владислав Горанов дори и да се намали ДДС-то за хляба, за крайния потребител цената няма да се промени.
Още по темата
"Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС“, коментира той по време на заседанието на Тристранката, на което се обсъжда предложението на БСП за промени в  Закона за данък върху добавената стойност.

Предложеният законопроект предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за брашно, изделия от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5 процента, както и на лекарствата на 9%.

 "Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това", изтъкна Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че нито една от целите, описана в мотивите на вносителите, няма да бъде постигната.

Финансовият министър изтъкна, че намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане.

Горанов смята, че сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съотношение, който хората възприемат.

"Идете в Гърция и вижте какво стана там след намаляване на ДДС – нищо не стана, цените се запазиха“, заяви финансовият министър.

Той добави, че е готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система.

"Но ако намалим с 1 лв. цената на хляб, който струва 10 лв., ние ще направим услуга на по-богатите хора, отколкото на тези, които си купуват хляб за 1 лв. и цената му ще им се намали с няколко стотинки. По-добре е да насочим усилия към действително нуждаещите се. През данъци никой не си е оправил икономиката“, заяви Горанов.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цената на насъщния ще се промени, когато народът спре да гласува за ГЕРБ!
26
0
 
2
 
! Отговори
Търпелив преди 1 месец
ПРЕДИ ИЗБОРИ ОБЕЩАВАТ
СЛЕД ИЗБОРИ ОБЯСНЯВАТ КАК НЕ МОЖЕЛО ТОВА ИЛИ ОНОВА

И ЗА КАКВО СА НИ ПАРТИИ?
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще му ги обясня финансите като за прост човек. Намаляват се данъците, ДДС-то конкретно. Хората и фирмите плащат по-ниски цени. Съответно си намаляват разходите. При същите приходи, те ще станат още по-богати. По-малките данъци обаче, създават проблеми за фиска на държавата. А и министър председателят му няма с какви пари да строи магистрали.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какви 10 лева цена на хляба говори този министър на финансите ?
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По телевизиите през 15 минути тече някаква платена от САЩ реклама, стимулираша гражданското ни съзнание за да можело да се обединим заедно и да оправим нешата, а да не чакаме Държавата. Тогава защо да плащам данъци на същата тази държава? За да може измислени величия да обикалят света и да живеят баровски за моя сметка? Да ми дават наклон на пикалото? Никакви данъци! Щом всеки сам се справя, държава не ми трябва! Да се закрие!
22
1
 
17
 
! Отговори
V преди 1 месец
Как може толкова прост човек да управлява икономиката на страната?Ако с по малко ддс не падне цената с 10 % значи в България няма пазарна икономика.Търговеца не го интересува колко са данъците защото той просто си ги начислява към цената . ТОВА Е МНОГО ГЛУПАВО ИЗКАЗВАНЕ ОТ МНОГО ГЛУПАВ ЧОВЕК.Освен това не икономиката е важна а хората,защото те като купуват правят икономиката.По малко ддс означава повече икономика.Трябва да се намалят и разходите .Съдебни палати не може да има в повече от 7 града
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мафия, цедят народа колкото се може повече. Румънците ДДС 19%, БГ 20% и пак сме най-бедните в Европа.
Затъваме яко,
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има ли смисъл да се плащат данъци
като нема оправия ................
19
1
 
9
 
! Отговори
До SS преди 1 месец
Таман и аз това щях да напиша: най-ключовите за населението стоки да се произвеждат от държавата, което ще контролира и пазара. Баба на село не иска хляб от лимец, чия и рожков-иска хляб добруджа, не иска ементали, бри, рокфори, я иска краве саламурено сиренце, не иска биволски йогурт, а кисело мляко. Поне за скромните пенсионери и по-незаможните семейства да бъдат достъпни. А снобът-новобогаташ да си купува частните хлябове по 10 лв за половин кило.
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На България спешно и трябва планова икономика. Иначе никога няма да се оправим ако чакаме на негово величество частния бизнес да направи нещо. Ако чакаме на сводния пазар още не 20 а 120 години ще бъдем на дъното на ЕС!
17
1
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Горанов да хваща Гората А ТОНОСНО ЦЕНИТЕ, КЛЮЧОВИТЕ СЕКТОРИ ТРЯБВА ДА СА ДЪРЖАВНИ, ЕНЕРГЕТИКА, ВИК ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ, В ДРУГИТЕ ДЕЙНОСТИ ТРЯБВА ДА ИМА ДЪРЖАВНИ ДРУЖЕСТВА. По просто казано в следния пример :държавно предприятие произвеждащо хляб да речем на който справедливата му цена ще е 1 лев. всеки частник произвеждащ хляб да си го продава на колкото иска, на държавния магазин е 1 лев. клиентите сами да избират от къде да си купят, така и държавата косвено ще регулира цените без да се меси..
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При сваляне на ДДС-то ще спечелят Мутрите защото няма да вкарват в хазната. Цените ще си останат същите даже ще тръгнат нагоре. На Мутра не му ли набиеш Канчето цена не сваля. Трябва да има централизирано управление на цените даже и тогава не е сигурно дали някоя мутра пак няма да си ги прави цени както му е кеф на дедовия. Обречени сте на вечни мъки докато Мутрите са завзели цялата ви територия. А вие си стойте вкъщи и си Чукай.те клавиатурите.
15
5
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Анонимен-13,затова сме в това положение,за българския частник,трябва една дебела сопа,пък да видим,дали няма да намальт цените,но ние нямаме държава,тя все се оправдава,че при пазарна икономика,тя нямала право да контролира.
14
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Анонимен-11,влади е много страхлив,за това живее,в апартамента на кръстника си,и не знае,че за спекула в някои държави разтрелват спекулантите,той да намали ДДС,след това масово да се проверяват производители ,продавачи на хляб,пък нека да не намаляват цените им.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пуделче и слуга не Пеевски/Доган.
12
3
 
4
 
! Отговори
Прав е Горанов преди 1 месец
Щом няма система от гаранции--Никакво сваляне на ДДС!!!
ЩО да пълниме гушата на Бизнеса?!

МА, аз кво ше получа бе..??!
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГОРАНЧО, МИ ТИ ЗА КВО СИ ФИН. МИНИСТЪР, ИЗЗМИСЛИ МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНТРОЛ НА СПЕКУЛАТА И ПРЕДЛОЖИ СЪОТВЕТНИЯ ЗАКОН! ИЛИ ТВА Е НЕПОСИЛНО ЗА КРЕХКИЯ ТИ МОЗЪК...
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласен съм с Горанов. Той знае много добре лакомията на българския частник който никога не намалява цените а винаги търси пивод да ги покачу.
9
3
 
15
 
! Отговори
ЦАЦА, преди 1 месец
ТОЗИ ЗАЩО НЕ Е СЛЕДСТВЕН ЗА АПАРТАМЕНТА, ДЕТО УЖ ПЛАЩА НАЕМ ЗА НЕГО??
8
3
 
10
 
! Отговори
БОЖКЕЕЕ, преди 1 месец
ФИНАНСОВ МИНИСТЪР.... ИЗВИНЯВАЙТЕ, СЪНАРОДНИЦИ, НЕДОРАЗУМЕНИЕТО ОТ ПЛЕВЕН Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ! ТУК СЕ РОДИХА ЕДНИ ОТ НАЙ- ВИДНИТЕ БЪЛГАРИ КАТО ЕМИЛ ДИМИТРОВ, ПАРЦАЛЕВ, ГЕНА ДИМИТРОВА, ЧЕРКЕЛОВ, МИТКО БОМБАТА, ФАКИРА МИТИ И ТН.