Полицията ще пази: Силна музика след 23 ч. - 12 000 лв. глоба!

Шумни коли, мотори и яхти също попадат под ударите на закона
Обновена: 19 юни 2019 15:53 | 19 юни 2019 13:27, Камелия Цветанова
124
Полицията ще пази: Силна музика след 23 ч. - 12 000 лв. глоба!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МВР вече става единствената институция в държавата, която ще следи за спазването на забраната за вдигане на шум в забранените часове.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов това ще гарантира спазването на разпоредбите на Закона за шума в околната среда, приети окончателно от парламента днес.

Още по темата
"Досега 6 ведомства отговаряха за контрола, но както се казва „много баби хилаво дете“ и България беше царството на шумовата вакханалия", коментира той.

С разпоредите от закона се забранява зареждането на търговски обекти от 23 до 8 ч., когато те са в жилищни райони.

Шумните коли, мотори, плаващи дискотеки, яхти също попадат под ударите на закона. Забраната за вдигане на шум в този часови диапазон не важи само за ж.п. гари, летища и пристанища.

Строителните дейности пък ще трябва да бъдат спирани от 14 до 16 ч.

До 10 хил. лв. скача глобата за нарушаване на забраната за шума между 23 и 8 ч от дискотеки и заведения.

При повторно нарушение санкцията ще е до 12 хил. лв. Забраната за шума важи вече за цялата седмица, а не само събота и неделя

При установяване на шум през забранените часове, униформените първо издават предписание. Ако нарушителят не се съобрази с предписанието, обектът се затваря за три дни. При повторно нарушение в рамките на една година запечатването на заведението вече е за 14 дни, обясни Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така Валерка,за шума си струва човек да те похвали,че е ад след 22 часа.
81
14
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
Валери патерицата да си вчема Законите и да емигрира за Африка или Русия ако иска , теа Закони не важът поне 30 г , никой не плаща никакви Глови , само пример в Германия ти ги взимат без да си разбрал дори при неизплащане на Глоба има показчне на Размера на Глобата , кой в България е плащал Глоба , никой
80
3
 
27
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Който ми пречи на съня и спокойствието ми пречи на здравето. Има хора дето трябва да се научат. Като нямаш парички за кръчма няма да събираш утайките и да притесняваш съседите. *** му е най-добре на домашно щото ако иде на дискотека може и да го понаритат охраните.
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега вдигането на силен шум след 22:00 беше забранено. Сега става след 23:00. Досега строителни и ремонтни работи бяха забранени в почивните дни, както и преди 09:00, след 20:00 и между 14:00 и 16:00. Сега остава само част от тези забрани, а в събота и неделя ще стане ад.
78
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Поне пиянките по кварталите ще започнат да се съобразяват
77
1
 
26
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Как ще вземеш на ром 12 000 лв ? Я опитайте.Лудост.
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха...този закон и за патла,,джаните ли важи?За един приятел питам...
75
0
 
8
 
! Отговори
11111 преди 4 години
След 1 месец - отменено или с поправка.
74
0
 
21
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Ам а де! Откога чакам, Да видим как ще контролирате и изпълнявате обаче. Щото на обещания вече не вярвам (30 години вече).
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма да важи за владеещите танца с резачката.
72
4
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
А дано, ама...!С кучета кво правим обаче? За лаене под прозорците, хорово и поединично, глоби има ли предвидени?
71
2
 
8
 
! Отговори
брех преди 4 години
Да видим как ще глобяват Била или Фантастико като са все в жилищни райони.
70
1
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
То закони лесно се пишат, но ще се прилага ли? Как точно ще озаптят шумовият терор на незаконните гнусняшки кaтуни - щом обитателите им са "социално слаби" и нямат никаква законна собственост, а никой няма право да им запорира помощите, щото те им били "средство за оцеляване" - все едно заплатите на работещите хора са за кеф? Да не говорим, че полицаите често не смеят дори да направят забележка на хъxрещите скандалджии.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В "Преди няколко дена" се поставя важен проблем. Как да приложим на практика такъв закон в мулти-култи среда?
68
0
 
15
 
! Отговори
Преди няколко дена преди 4 години
по ул."Денкоглу" в София, около обед, мъж с близкоизточен вид вървеше в посока от бул."Витоша" към пл."Гарибалди" заедно с три деца - две момиченца и едно момченце на около 6 г. Момчето носеше транзистор, който свиреше така силно, че когато тази група минава покрай теб, ушите ти за миг заглъхват.Пак на бул."Витоша" преди месеци, в едно от малките заведения, пак посред бял ден, 5-6 млади араби, явно пийнали, пееха с цяло гърло някаква уж рок-песен, но "обогатявайки" я с ориенталски маане-извивки
67
2
 
12
 
! Отговори
Един преди 4 години
Забраната беше от 22.00 до 8.00 - с поправката на практика се разрешаеа на всеки да прави каквото си знае още един час. Някой пита ли защо?
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нужно е важно допълнение:Ако вдигащите шум се водят социално слаби, да отработят глобата. Иначе каква е файдата от закона? Ще му напишат акт, а на него не му пука, защото знае, че няма как да му вземат тези пари!
65
0
 
11
 
! Отговори
Смех преди 4 години
Да бе да. ТЕя сами себе си не могат да опазят, а ще пазят гражданите. Колко пъти са идвали като ги повикате за шум? Все нямт коли, все нещо работят по-важно..... а после заплатите им мако и нямали хора. Лично съм бил свидетел собственик на заведение какво прави със служители в патрулка и как си тръгват и му се извиняват- (в София).
64
1
 
17
 
! Отговори
Много хубаво преди 4 години
и дано да стане, но надали. Доколкото можеш да озаптиш съседите с някакви предписания от полиция или домоуправител, толкова и селянията дето вдига шум, когато и скимне. Селския манталитет пречи и не е въпрос на местоживеене, а на възпитание.
63
1
 
21
 
! Отговори
Optimist преди 4 години
Да, много е хубаво, за да е вярно и прекалено оптимистично, за да бъде спазено.Само мога да се радвам ако държавата успее да ме опровергае.