Правителството, бизнесът, синдикатите - против по-ниското ДДС

Само КТ "Подкрепа" иска различна ставка за хляба
192
Правителството, бизнесът, синдикатите - против по-ниското ДДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалните партньори, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепят промените в Закона за данък върху добавената стойност, който е предложен от БСП.

Правителството, в лицето на Министерството на финансите, също не го подкрепя, каза вицепремиерът Марияна Николова след днешното заседание на Тристранката, цитирана от БТА.

Още по темата
Предложеният законопроект предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за брашно, изделия от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5 процента, както и на лекарствата на 9 процента.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия бяха обсъдени допълнително направени предложения от Министерството на икономиката, добави Марияна Николова. Тя добави, че предложенията се отнасят за действащия към момента режим за приватизация, както и за отпадане на наложените в законопроекта текстове, регламентиращи вливането на Агенцията за инвестициите в Агенцията за публични предприятия и контрол.

Предложенията са по искане на социалните партньори и те са подкрепени.

"Социалните партньори изцяло подкрепят законопроекта, с изключение на КТ "Подкрепа", които се въздържаха, информира Николова.

Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ в България и останалите работодателски организации не подкрепят законопроекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност, обяви председателят на АИКБ Васил Велев. Той смята, че диференцирането на ставките за ДДС би ощетило бюджета със значителни суми. По негова оценка това ще бъде в порядъка на 1 милиард. В същото време това няма да доведе до намаляване на цените, а по-скоро ще допринесе до увеличаване на печалбите на търговците.

"Не смятаме, че чрез данъчна политика може да се прави социална политика", добави Васил Велев.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия Велев заяви, че го е подкрепил, защото той е необходим. Според него той ще допринесе за изпълнението на две национални цели - присъединяването към ИЕРЕМ 2 /б.р. предверието на Еврозоната/ и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Димитър Бранков каза, че всички промени в данъчните закони трябва да бъдат задълбочено обмислени. Според него предлаганата промяна за намаляването на ДДС е радикална в данъчната система. Това би могло да доведе до преразглеждане на системата на преките данъци. Точно поради тази причина БСК е на мнение, че всички радикални промени трябва да бъдат извършвани при друга инвестиционна обстановка - след влизането на България в Еврозоната. По отношение на законопроекта за публичните предприятия БСК подкрепя приемане му до 30 юни, за да се инициира на процедурата за влизане във валутния механизъм ИЕРЕМ 2.

КТ "Подкрепа" подкрепя предложението за диференцирано ДДС за някои стоки от първа необходимост, обяви Ваня Григорова от синдиката.

По думите й това е последователна позиция на КТ "Подкрепа" от няколко години, като синдикатът е правил инициативи по този въпрос. Причината е, че това е нормална европейска практика. Освен това по този начин ще остане повече разполагаем приход в домакинствата, смята тя.

"Не приемаме подход, при който се взема ДДС от уязвимите групи, а след това ще им бъде даден евентуално като социални подаяния. По-добре да не ги взимаме въобще, за да се налага след това на цената на достойнството на хората да им подхвърляме подаяния", добави Ваня Григорова. Според нея диференцирането на ДДС за стоки от първа необходимост ще доведе и до увеличаване на оборотите.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Нанков не мисли, че чрез намаляването на ДДС ще бъде намалено социалното неравенство в страната. Освен това той не е убеден, че съществува механизъм за понижение на цените с намаляването на ДДС. Според него социалното неравенство е заради отношението между преки и косвени данъци и дебатът трябва да бъде насочен към тази тема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: БСПхлябДДСлекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 143 Е ,чували сме нещо за прочутия БВП ,който тук е плод на стъкмистиката, а не на това че плюем , правиш се ,че го разбираш повече от другите ,но нищо не казваш за инфлацията тук в БГ, и ще ти кажа какво мисля не аз , а обикновените хора в БГ - тя тук непрекъснато расте ,защото има една голяма група ,която не плаща данъци , осигуровки ,но получава пари от държавата, е не ми обясняваш от кого се вземат тези пари ,и това е причина инфлацията да изпреварва заплащането, а покупателната ???
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 145Не е само в Холандия.
137
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 137Това са съвсем различни неща и нямат общо с БВП(8300 $) и променения БВП чрез покупателната способност(19000 $). Не извъртам нищо. Само да те светна че сивата икономика го изкривява, би следвало дори да е по висок.Вземи се поинтересувай първо какво е БВП, след това останалото...
136
0
 
13
 
! Отговори
Фирма преди 4 години
Дековис оод лъже и не дава заплати.При постъпване казват900 а трудов договор 560лева.Бачкаш по 12 часа,колектив отвратителен а като напуснеш не ти изплащат заплата.Фирмата е седалище Благоевград,но с магазини и в София.Не ми дадоха заплатата и дано си купят свещи
135
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо трябва бедния народ да пълни бюджета,джобовете на олигарсите,на политиците, да купува сомолети, да връща парите от еврофондовете,които едни наши хора са усвоили, да куува супер компютри и други такива екстри сам? Защо няма високо ддс за хазарта,туризма, високи данъци на луксозните стоки,на богатите изобщо? Излиза,че бюджета се пълни от бедните бг,и работещите в ЕС българи. Къде е бизнеса,банките,туризма?
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цифри или числа? Нали знаете разликата?
133
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви цифри не пиша ,не извъртай нещата - питам те БВП отчитали това колко не си плащат осигуровките и от къде се плащат пенсии на тези ,които нямат никакъв трудов стаж било в държавно или частно предприятие ?? и тези липси откъде се вземат ,зада се попълни празнотата
132
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Против са защото плаща народа. Ако забогатеете кой ще работи на евреите...
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГ19 000 долара е покупателната способност, бъркаш нещата. Въпреки това, стойността е достатъчно голяма спрямо долуизброените държави.До 134Говорите за неща, които явно не разбирате, при това бъркате и цифрите. Какво повече да ти кажа? Или просто трябва да се пише и плюва?
130
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личи си кой извършва данъчни измами с ДДС. За тях по-ниско ДДС означава по-малко присвоени средства.
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 131 какво се правиш ,че това ,което пише 130 не е вярно , вероятно си от кликата - човекът ти казва че лъжат за БВП ИЗМИСЛЕН е ,за да продължават да вземат еврофондове , а харчат ,т.е си вземат за себе си точно от тези фондове Брюксел не си прави труда да провери реалния БВП ,защото лъжата е на гърба на обикновения българин признавам си ,че не съм голям разбирач на врътките с БВП,но само те питам като ти разбираш кой плаща липсите на тези ,които не са здравноосигурени и неизработените пенсии
128
2
 
9
 
! Отговори
Начи преди 4 години
Защо социалните партньори трябва да имат дума, а и бизнесът. Сигурно участват в схеми по възстановяване на ддс т. е. са дедесари. Друга логика просто няма.
127
6
 
0
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Рускиии *** влез в cia . gov и провери данните на всяка държава за България:GDP per capita (PPP) 21.800$ за 2017гв предвид ръста за 2018 значи е над 22000 $ като не разбирате от нищо се скрийте някъде
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 130Ти си голям ***... значи яко лъжат за БВП, изкарват го 3 пъти по голям! Пада здрав харч с пари които нямат. Баси смешката, но нали всеки е ГОЛЯМ
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
$22 000 ама друг път! Тия данни са манипулирани от ГЕРБ за да могат заблуждават Европейскта комисия че всичко върви по мед и масло в България. Така си гарантират че няма да им спрат фондовете и ще има много за крадене.Те ако обявят реалните статиски нали ще лъсне истината че държавата е сисипана. Но той народа и без това знае какво е положението. Не знаят само чиновниците в Брюксел. Те ако знаеха как се краде и колко е беден народа отдвна да си изхвърлии от ЕС.
124
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GDP per capitaСтига лъгал бреРумъния - 10932България - 8311Сърбия - 5992Македония - 5245Ботсуана - 7523Южна Африка - 7524Алжир - 4852Египет - 2875 и тн...американски долара на глава от населението
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България всеки ден у. Ират горица от ГЛАД.Има цели семейства, живееш ти в горички те, голи и боси, смо и смо да има с какво да се хранят (коренчета и катерички) Па. Вииио! Ууууууу
122
3
 
15
 
! Отговори
:) преди 4 години
'начи, на бизнеса не му пука за ДДС, защото си го връщат до стотинка. От тях единствено губят тези, които източват ДДС от държавата.ДДС е данък за крайния потребител, не знам кой турбомалоумник въобще намесва бизнеса тук.А, на всички комсомолци*, които се *** в жалките си опити да управляват държава, им. пожелавам до един да изпукат от тежки, нелечими заболявания.* Комсомолци са абсолютно всички, които някога са били в управлението на държавата. Демокрация няма и няма и да има.
121
7
 
2
 
! Отговори
БГ преди 4 години
За простите които не могат си проверят е над 22 000 $ GDP per capita
120
4
 
2
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Смешка я се скрий ти дори не знаеш колко е GDP per capita на България я си провери данните ....