Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник

300 лева да е санкцията за собственик, оставил любимеца си без контрол
154
Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник
Снимка: Pixabay

Две седмици, след като пет кучета от породата Кане Корсо се измъкнаха от двора на къщата, в която са живеели в село Владо Тричков и убиха 39-годишен мъж, депутати от ГЕРБ внесоха законови промени, с които искат вече да се санкционират и хората, които оставят без контрол домашните си любимци.

Още по темата
В мотивите си към промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност народните избраници посочват, че през последните десет години акцентът беше поставен върху популацията на бездомните кучета, но напоследък случаите на агресивни домашни четириноги, които нападат хора, са се увеличили.

Те предлагат от 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник.

С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка, искат от ГЕРБ.

В мотивите си вносителите отбелязват, че фаталният случай във Владо Тричков попада именно в тази разпоредба – липса на контрол, което е довело и до свободно пускане на кучетата извън собствеността на стопанина им.

Агресивността при кучетата може да се определи като действие, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно. За агресивно поведение се смята включително ръмжене, оголване на зъбите, отбелязват още депутатите.

В промените в закона, внесени от ГЕРБ, е посочено, че домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и извън урбанизираните територии. А също и когато се ползват за лов, ако биват обучавани или участват в състезания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
17
 
! Отговори
човек преди 4 години
А знаете ли как е в демократичната държава САЩ?В демократичната държава САЩ, ако те хванат че си разхождаш кученцето (може и да е пинчер, може и да е болонка!), без нашийник, наказанието е 6 месеца затвор! Ефективно!И действа!
69
11
 
6
 
! Отговори
Поредната глупост преди 4 години
Пияните шофьори никой не ги закача, мутрите също. На бай-*** все някой по-слаб му пречи.
68
2
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Все едно колко е глобата, като не ги плаща никой. И аз имам куче, но има прекалено много т.ъ.п.а.н.а.р.и. с опасни кучета и си пускат навсякъде.---нека позная..твоето куче е също без наморник нали... ? Щото е добро куче и не хапе никой, а тия с лошите кучета - наморниците за тях ? Познах ли ?Човек за мене си същия, като тоя с 5 те звяра. Никаква разлика. И за тебе и за него закона е врата у поле...
67
0
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
заради калпавите закони нещата отиват на саморазправа. Родители ще трепят кучета, кучкари ще бият деца... еб.. ти и държавата смотана. То реално се и случва - винаги е имало бокл.ци-садисти които тровят кучета от злоба, тука има един мал*умник дето в 100 поста си лее злобата колко лоши по рождение са кучетата, но съм сигурен - че много от тия дето тровят кучета са ухапани или техни близки са били.
66
1
 
14
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 71 Ефекта от голямото завишение на глобите ще бъде същия, както при войната по пътищата.Един свестен закон не могат да измислят. Който гледа "Питбули и бивши затворници " по Дискавъри знае как е в САЩ. Там освем глобата отиваш и при съдията. И те съдят на момента.
65
1
 
11
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Все едно колко е глобата, като не ги плаща никой. И аз имам куче, но има прекалено много т.ъ.п.а.н.а.р.и. с опасни кучета и си пускат навсякъде.
64
1
 
10
 
! Отговори
Анна, преди 4 години
както писах, контролни органи са общините и полицията. Само дето са пълни с връзкари и при сигнал се чудят как да откажат проверка, вместо да си свършат работата, за която ние, гражданите, им плащаме заплати и осигуровки.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И стократно да се вдигнат санкциите - това няманикакво значение, след като контролните органи, в лицето на общините и на полицията, си бъркат в носа, вместо да работят.
62
0
 
12
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Чудесно, но кой ще бъде контролиращ орган? Къде да се обадя, за да сигнализирам, никъде нали? И колко хора трябваше да бъдат убити или изпохапани, за да помислят за някакви мерки? Замазвате очите *** хората и отново ще чуем великата реплика, че трябва да се разчита на съвестта на хората. Каква полза от увеличени глоби, когато те отново няма да бъдат налагани и наглите кучкари ще продължават да тормозят всички ни?
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви глоби? Тези кучета трябва да бъдат приспани понеже убиват хора! Това не са домашни любимци, а средства за убийства, не по различни от огнестрелните оръжия. След като убият човек, оглозгат му ръката или му откъснат крака, какво е ползата от 300 лв. глоба? Всички големи и опасни кучета трябва да бъдат иззети и приспани превантивно.
60
9
 
4
 
! Отговори
Колите преди 4 години
Забранете колите, фасовете, алкохола - цапат и са вредни, по същата смешна логика.Кой ще прави деца в БГ?Всички нормални и кадърни хора си направиха и изпратиха децата в чужбина.БГ не заслужава деца!
59
9
 
12
 
! Отговори
Честен преди 4 години
Да се въведе данък / 5000 лв. / за собствениците на маст*ии!Да се забрани движението им по улиците. Само в заградени телени пространства.
58
9
 
15
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Кучетата се охлаждат чрез дишане, лятото ако сложите намордник на куче е смъртна присъда, тенямат потни жлези. Всяко куче трябва да бъде регистрирано в общината, чип или татуировка, тест за агресивност, ваксина.При някои породи собствениците да са над 18 г., неосъждани и тест за послушание.Така е в Германия, Испания, Швейцария.В момента има закони, но не се спазват.Направете единна информационна система на чипираните кучета.Не мога всеки път да нося паспорт на кучето, при наличие на чип.
57
4
 
13
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Два пъти в разстояние на две седмици кучето ми е нападано от МОПС.задължителен тест за агресивност от общинските власти, преди придобиване на каквато и да е порода.Факт е, че кучето ми е нападано само от шпицове,пинчери, мопс, копиращи стопаните си.Всичко зависи от собственика, лапнали фасовете, локат бира по градинките, а кучето им безстопанствено се шляе и цапа.И глоба 200 лв. за непочистени торти, писна ми да газя в ..., потресаваща липса на хигиена по улиците.Мийте улиците!!!
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да видя как ще им падат актовете един след друг в съда.Тази думичка "агресивно" ще бъде причината.Няма как общински служител да прецени дали едно куче е агресивно.Достатъчно е периодично ловните дружинки да минават и да отстрелват всички свободно пуснати кучета.
55
0
 
7
 
! Отговори
магурката преди 4 години
До татулаКавказката овчарка ще отнесе твоето прехвалено кане корсо като куцо пиле домат.Не е приятно да те лае на метър едно мъжко куче с тегло 70 кг плюс минус пет,но рано сутрин,пуснал го е вероятно вечерта,а и той се придвижваше на зиг-заг,явно неизтрезнял,но все пак го чу.Като се замисля обаче,дано не изненадам някоя мечка,че при нея три инча острие не е достатъчно.А в града собствениците са наблизо,няма да са цяла глутница,а едно и все ще се разсее по някое друго за пет минути.
54
0
 
12
 
! Отговори
гг преди 4 години
Това може да се случи само в България - хубава страна, хубави хора и хубавите им кучета...
53
2
 
10
 
! Отговори
Нека законът... преди 4 години
..постанови правото на гражданин, почувствал се заплашен от куче без намордник и контрол от стопанина, да екстерминира животинчето и никакви глоби няма повече да са нужни!
52
0
 
12
 
! Отговори
Татул преди 4 години
До магуркатаИмал си късмет, че не си попаднал на такива като кане корситата дето убиха човека. Може да си пушиш цигарата докато ти ръфат зад;ника
51
2
 
37
 
! Отговори
Естет преди 4 години
Всяко куче трябва да е с намордник!Не ме интересува нито колко ви е добро кучето, нито дали то иска само да си играе...аз и семейството ми не сме играчки за кучета, нито сме длъжни да вървим сред мокет от фекалии навсякъде...почивствайте си след животните, едва ли има друга столица в цивилизования свят, където да има толкова фекалии по улици, паркове и градинки! Срамота!