Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник

300 лева да е санкцията за собственик, оставил любимеца си без контрол
154
Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник
Снимка: Pixabay

Две седмици, след като пет кучета от породата Кане Корсо се измъкнаха от двора на къщата, в която са живеели в село Владо Тричков и убиха 39-годишен мъж, депутати от ГЕРБ внесоха законови промени, с които искат вече да се санкционират и хората, които оставят без контрол домашните си любимци.

Още по темата
В мотивите си към промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност народните избраници посочват, че през последните десет години акцентът беше поставен върху популацията на бездомните кучета, но напоследък случаите на агресивни домашни четириноги, които нападат хора, са се увеличили.

Те предлагат от 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник.

С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка, искат от ГЕРБ.

В мотивите си вносителите отбелязват, че фаталният случай във Владо Тричков попада именно в тази разпоредба – липса на контрол, което е довело и до свободно пускане на кучетата извън собствеността на стопанина им.

Агресивността при кучетата може да се определи като действие, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно. За агресивно поведение се смята включително ръмжене, оголване на зъбите, отбелязват още депутатите.

В промените в закона, внесени от ГЕРБ, е посочено, че домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и извън урбанизираните територии. А също и когато се ползват за лов, ако биват обучавани или участват в състезания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пинчер! Опасен?Ти нормален ли си бе? *** и си легни.
29
10
 
8
 
! Отговори
заблудата преди 4 години
Има малка порода кучета и са много опасни. Една от тях е пинчер почти са колкото една котка но са опасни като смия. Затова не трябва да има дискриминация към породите и закона да важи за всички кучета. Но бездомните кучета като ги хванат корумпираните от кучкарниците веднага ги пускат за да става далаверата с парите за храна на кучетата. Не се ли вземат мерки за бездомните и домашните кучета, хората са си с правото да ги избиват щастливо.
28
0
 
20
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Глоби има, няма кой да ги налага...
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тази дефиниция за агресивно куче ще излезе че всичките са агресивни убийци.
26
5
 
7
 
! Отговори
Х преди 4 години
Напълно справедливо. Дори глобите би т/ о да бъдат още по- големи.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И наистина с това "над 5 килограма" направо дават заявка да глобяват кифлите с пуделите и тези с шпаньолите, дето трюфели търсят :D
24
4
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Не само за агресивно куче глоба. За всички кучета без намордник и каишка трябва глоба. Освен това трябва да си носят плик и лопатка за събиране на изпражненията. Защото много деца и дори възрастни хора ги настъпват по парковете и тротоарите. Това е най правилното решение. Сигурно кучета трябва да разкъсат някои депутат за да се решат да вземат това справедливо решение.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" ... може да предизвика травматизъм ... " Нещо не сте разбрали господа офицери депутари! Наскоро това предизвика смърт! Един човек умря завинаги! Роднини и близки около него са наранени! Това бие ли звънеца за вас?
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ,,Десет пъти по-големи глоби'' за прегризано гъло,и откъснат крайник викате. Ами тогава ви пожелавам на вас ,,законотворците'' които защитатавате тези с лошите кучета в големите милионерски имения с ,,Кучета да ви ядат'' Вас и всички около вас.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а колко глоби са наложени до сега, та да се вдига стойността и
20
0
 
19
 
! Отговори
Astarot преди 4 години
Да дефинират, какво е агресивна порода и тогава да правят глоби. И какво е това над 5 килограма? Дори котката ми беше 10...Дори при ветеринарните медикаменти има разделение за под и над 25 килограма.Поредния мъгляво дефиниран закон, внесен от хора, които не са виждали куче и на снимка.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрана за породи като питбул, ротвайлер и т.н. е свързана със загуба на ценен електорат.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще направят нормални заграждения за разхождане на кучета?
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна подигравка е това. 300 или 500 лева за осакатено дете е просто подигравка.
16
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам куче и не е от агресивните породи много е мило и добро. Винаги е вързано и не защото е лошо, а защото ме е страх от точно тези бойни и агресивни кучета. Децата го галят и казват, че е много добро. Плащам му данъка от 25 лв. и е регистрирано и чипирано. Не съм го учила да се бие и налита на други кучета или хора. Даже собствениците на най-малките породи не се страхуват от нас. Трябва да се възпитава както се възпитава дете. Както го научиш такова ще е добро или лошо.
15
0
 
31
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Дали глобата ще е 30, 300 или 3000 лв е без значение, когато никой не я налага!
14
9
 
8
 
! Отговори
was преди 4 години
Моето е 11кг, захапката му е такава, че не може да ухапе, супер страшно е сравнение с хилядите бездомни магарета, дето се разхождат с позволението на общината. Нападали са го стафове и питбули, бездомни, оцеля обаче. Не го пускам свободно но дори да го пусна, мен ще ме глобят, а общината кой ще я глоби за бездомните?
13
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да е чувал някога, някой кучкарин да е бил глобен?! И 30 000 лв да стане глобата, ако никой не я налага е безмислена. В България цари анархия и беззаконие, типична посткомунистическа вакханалия, дирижирана от комунистите вече 30 години.
12
1
 
33
 
! Отговори
Tодор преди 4 години
Подкрепям с две ръце тази идеа. Само да вземат и глоби да се налагат. Не може някой дет си мисли, че кучето му "било добро" и го пуска на свобода да се разхожда без наморник...и т.н.То нещата ще се променят ако просто баща на някое нахапано дете не очисти собственика на толкова доброто куче, което е нападнало детето му. Лошото е че тия с питбули, кане корсо, ротвайлери и други кучета убийци, са с малко мозък в главите, за да се сетят, какво може да направи кучето им...то стана вече всяка седмиц
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще глоби уличните кучета в квартал Надежда?!Те нападат домашните любимци!Ами те станаха повече от хората!