Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник

300 лева да е санкцията за собственик, оставил любимеца си без контрол
154
Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник
Снимка: Pixabay

Две седмици, след като пет кучета от породата Кане Корсо се измъкнаха от двора на къщата, в която са живеели в село Владо Тричков и убиха 39-годишен мъж, депутати от ГЕРБ внесоха законови промени, с които искат вече да се санкционират и хората, които оставят без контрол домашните си любимци.

Още по темата
В мотивите си към промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност народните избраници посочват, че през последните десет години акцентът беше поставен върху популацията на бездомните кучета, но напоследък случаите на агресивни домашни четириноги, които нападат хора, са се увеличили.

Те предлагат от 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник.

С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка, искат от ГЕРБ.

В мотивите си вносителите отбелязват, че фаталният случай във Владо Тричков попада именно в тази разпоредба – липса на контрол, което е довело и до свободно пускане на кучетата извън собствеността на стопанина им.

Агресивността при кучетата може да се определи като действие, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно. За агресивно поведение се смята включително ръмжене, оголване на зъбите, отбелязват още депутатите.

В промените в закона, внесени от ГЕРБ, е посочено, че домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и извън урбанизираните територии. А също и когато се ползват за лов, ако биват обучавани или участват в състезания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много, много рядко бездомно напада човек. А това че ги приписват на *** е за да отърват някой. Постоянно виждам в парк Света Троица , питбули, ротвайлери, дого, кане корсо и други опасни породи без наморник, някои дори без повод И това е в цяла България, патрулката минава и нищо. Нула. А трето районно е на 100 метра от парка. Прах в очите. Това е. Трябва да уволняват и ченгетата който подминават такива случеи.
9
3
 
27
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Поредното усложняване на закона!А той трябва да е *** и лесен за изпълнение-всяко куче,намерено без повод и намордник за едрите на улицата се прибира задължително в кучкарник!Ако до 2 седмици не бъде платена глобата или не бъде осиновено(ако е бездомно) се евтаназира!Общините да носят солидарно със собствениците отговорност,а бездомните да се приемат за тяхна собственост!Забрана на особено опасните породи на територията на БГ.Евентуално забрана за отглеждане на некастрирани кучета.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гледах собственичката на едното куче по тв, едва се сдържаше да не се разсмее, що ли?... муха я ухапала
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно същата порода куче като на снимката ме е на падало мен и моето куче три пъти. И онзи ден пак беше пуснато свободно да се разхожда. Естествено със собствениците не можем да се разберем. Вече не знам какво да правя. Като малко го учеха да налита на всичко живо хора и други животни. Нападението е много страшно изживял съм го. Беше ме захапало за ръката после да защитя моето куче легнах върху него, а онова си буташе муцуната във вратъ ми. Можех само да викам за помощ без да мога да ни защитя.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко добре, само това последното за кучетата над 5 кг идва малко ни в клин, ни в ръкав.
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма"Над 5 килгорама, под 5 килограма - не ми дреме. Да си ги държат по дворовете или да ги водят на каишки. Ония ден една 2-3 килограмова подигравка с наименованието "куче" ми се метна пред гумите. Собственика отказва да ми плати почистването на бронята от ***, кръв и козина. Сега ще губя време да го съдя.*** разберете - ако искате и птеродактили си отгледайте, но да не пречат на другите!
4
1
 
35
 
! Отговори
Глобер преди 4 години
Колко глоби са наложени? Ако глобите не се налагат изобщо - няма смисъл да ги вдигат.
3
3
 
13
 
! Отговори
55394 преди 4 години
Контролиращите с каква екипировка/охрана ще си вършат работата? Кой кого будалка? Кога ще съберете бездомните кучета, които притесняват всички. не ни заглавийквайте, че били обезпаразитени. Просто съберете свободно бродещите кучета от всички населени места. После ще се погрижите за изхвърлените от стопаните им по планини, гори и поля - знаете, че почти не е останал дребен дивеч в някои райони, нали.
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама ако кучето убие човек, пак собственикът ще се измъкне с условна, нали?!!!?! *** български закони!!!
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 100 пъти по - големи да са, като няма кой да ги събере , все тая