Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник

300 лева да е санкцията за собственик, оставил любимеца си без контрол
154
Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник
Снимка: Pixabay

Две седмици, след като пет кучета от породата Кане Корсо се измъкнаха от двора на къщата, в която са живеели в село Владо Тричков и убиха 39-годишен мъж, депутати от ГЕРБ внесоха законови промени, с които искат вече да се санкционират и хората, които оставят без контрол домашните си любимци.

Още по темата
В мотивите си към промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност народните избраници посочват, че през последните десет години акцентът беше поставен върху популацията на бездомните кучета, но напоследък случаите на агресивни домашни четириноги, които нападат хора, са се увеличили.

Те предлагат от 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник.

С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка, искат от ГЕРБ.

В мотивите си вносителите отбелязват, че фаталният случай във Владо Тричков попада именно в тази разпоредба – липса на контрол, което е довело и до свободно пускане на кучетата извън собствеността на стопанина им.

Агресивността при кучетата може да се определи като действие, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно. За агресивно поведение се смята включително ръмжене, оголване на зъбите, отбелязват още депутатите.

В промените в закона, внесени от ГЕРБ, е посочено, че домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и извън урбанизираните територии. А също и когато се ползват за лов, ако биват обучавани или участват в състезания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пинчерите са едни от най агресивните кучета те трябва да са оковани с вериги.
109
0
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Решението го даде бай Тошо някога. Поне за това да сме му благодарни.
108
0
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Радо 99 Не е грешна посоката Радо. Целта е да се вземат повече пари , а ухапаните хора," кучета ги яли ". Така е и с глобите от КАТ.Файдата е в парите.Ще повярвам ако няма никакви глоби, а други драстични мерки.
107
0
 
3
 
! Отговори
не само преди 4 години
намордници трябват и за високопланинските джентълмени, които съсипаха градовете, културата, обществото.
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Морската градина на Варна кучетата си бягат без повод и нашийник,бездомните се излежават на асфалта ,а колоездачите връхлитат върху пешеходците със скорост от 40км.в час!Там направо ще ви убият!
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искаш да убиеш някого у нас безнаказано, просто си вземи куче да свърши тази работа.
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да виждал да се правят проверки на кучета по улицата? Вместо да снимат постоянно Фандъкова в розичките могат да се раздвижат да правят проверки.
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи големи кучета, като голдън ритривъри например, да са само на повод? Големите кучетата не са създадени да стоят на едно място в къщи, а имат нужда да тичат! Проблем са само тези кучета, които ги обучават да се бият или бранят. И да, ако видимо някое куче проявява агресия, трябва не контролните органи да го санкционират, а първо самите граждани, които видят това, да реагират, Обаче понеже 90% сме овце, това никога не се случва, а и не знаеш на кой и как да подадеш сигнал.
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не глоби, отстрел искат хората
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ako na chlen na moeto semeistvo se sluchi agresivno telesno napadenie ot kuche, streliam kucheto, streliam sobstvenika mu. Tochka.
100
0
 
16
 
! Отговори
кучкар преди 4 години
В много държави има забрана да отглеждане на определени породи кучета.Да ги питаш нашите мут.ри що са им 5-6 догоаржентино, или 3-4 питбула?Ми как защо? - за боеве и за избиване на комплекси!Дресират ги умишлено така, че да подсилят агресивните качества на породата, защото има залагания, кинти...С предложените "нови строги мерки" ще пострадат пак тези, които никога никого няма да застрашат.Държаво, справи се с мут.рите и по този параграф, не слагай балтията на всички!
99
0
 
17
 
! Отговори
Ro преди 4 години
Недимислици! Абсолютна забрана за отглеждане и развъждане на бойни породи. Не защото животните са лоши, а защото разни подч0веци опитват да компенсират липсите си с тях. Това не са кучета за селски бекове, комплексари и прочее олиг0френи, а за отговорни и отдадени стопани. За съжаление последните ще изгорят, но рискът не си струва. Мъчат се животните, мъчим се и ние. Отделно налагане на строг контрол и санкции за жестокост/изоставяне на дом любимци. Задължителна кастрация също. Аман!
98
0
 
14
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Това са бойни кучета,никакви разходки сред хората с тях! Глоби са смешни,а и никой няма да ги плаща.Ликвидация,изолация,кастриране.На кучета...
97
0
 
23
 
! Отговори
DIMITAR преди 4 години
България е единствената страна в света, където опасни породи кучета, отглеждани от безотговорни хора имат възможност да се нахранят с ЧОВЕШКО месо. Глобите са смешни и поощряват такива собственици да се наслаждават на деянията на кучето си! Особено опасни са твърденията им, че кучето искало да си играе, когато напада деца и възрастни, т.е единствено меродавно е желанието на кучето, но не и стресът оставащ за цял живот на човека!
96
6
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Аз имам лъвица за домашен любимец и си я разхождам всеки ден без каишка, щото ще я скъса. Това забранено ли е ? /живея в джунглата/
95
0
 
12
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Пак са тръгнали в погрешна посока, и да увеличат глобите ефектът ще е почти нулев, зашото ще почнат едни процедурни неуредици по глобяването, я няма да намерят собственика, я няма да има инспектори които да контролират това, или жалене и формални пропуски и падане на глобите и накрая пак ще има чудене защо нищо не става.Вместо да забранят изобщо определени породи кучета, както е в много страни, те ще разчитат на глоби, имитация на дейност
94
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 4 години
Каквото и да напишат - все няма да ги принудят да спазват закона. Фандъкова не ще да глобява - иска да мяуче по телевизора за да я избират - бюджета на София е 1.5 милиарда лева. За нея е важно тя да го харчи. Див ПОПУЛИЗЪМ - глобяването не се харесва на политиците.
93
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
300 е малко, поне 1000 за разхождане без каишка, да прибират кучето в приют, докато цървула не плати глобата и да плаща за всеки ден, в който кучето стои в приюта. После дали ще посмее да разходи кучето без каишка? всички плямпат как искат да сме правова държава, в която законите да се спазват, а повечето кучкари не спазват дори елементарните правила да си разхождат животните с повод. И общината стига е спала, да вдига глобите, да пуска служители за такива нарушители и много бързо ще се оправим
92
1
 
15
 
! Отговори
Боксчо преди 4 години
До Mayи на мен ми е писнало, затова си нося лютив спрей за кучето ако дори леко доближи децата и бокс за тъпата *** с него ако се наложи да влизам акъл
91
2
 
7
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До аз-ътНе съм нито програмист, нито в кол център работя. Доста са ти ограничени представите за живота, излез от панелката. Има живот и извън компютъра.