Левче субсидия за партиите – популистко и решено набързо

Дългосрочните последици за системата щели да са много сериозни
39
Левче субсидия за партиите – популистко и решено набързо
Снимка: БСП

Според левицата въпросът за размера на партийните субсидии беше форсиран,  а въпроси от такъв характер не бива да се решават по такъв начин.

"Едно предложение, което започна с грандиозното обещание за намаляване на партийните субсидии, се превърнa в цялостен дебат за финансирането на партиите, който върви към отварянето на възможността за частно финансиране на политическите сили. Тази възможност беше изключена от българското законодателство", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по време на среща с НПО сектора за партийната субсидия в Народното събрание, цитиран от пресцентъра на БСП.

Още по темата

Според него е необходим задълбочен дебат както между политическите сили, така и между политическите сили, гражданското общество и експертите.

Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници" посочи, че въпросите за финансирането на политическите партии и кампании са сериозни и поради тази причина не би следвало да бъдат разглеждани прибързано, да се подхожда популистки към тях, без обмисляне на последствията от едни или други законодателни промени.

"Основната критика на експертите е спрямо подхода на осъществяване на промените. Търсят се елементарни решения с популистки наклон. По тази тема се изисква висока степен на консенсус, защото въпросът е обществено значим. Липсата на оценка на политическите последици е друг детайл от подхода за извършване на законодателни промени. В краткосрочен план ще се ограничат легитимните финансови ресурси на партиите, а в дългосрочен – те ще приведат политическите партии до невъзможност да функционират адекватно”, каза още тя.

Според Добрин Канев, доц. д-р по политически науки в Нов български университет в случая се засяга  не просто финансирането и партиите, а цялата политическа система- демокрацията.

"Решава се много бързо, в последните минути се вадят предложения, които няма време да се разгледат дори от хората, които се интересуват и изследват този проблем", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Без име преди 4 години
Не е внук на Л.Кацамунски. Син е на Ани Заркова, но тя не е родна дъщеря на Кацамунски. В грешка сте!
15
3
 
2
 
! Отговори
Народът не е решавал преди 4 години
До Анонимен 9: "Така реши народът на референдума..". Нищо подобно. Референдумът не събра необходимият брой гласове, за да бъдат резултатите от него задължителни. Никой не гледаше на сериозно на този референдум, пренебрегнаха го и партиите, и избирателите. Партиите се усетиха, но късно. Сега банкянският тарикат се възползва от г'лупостите на Слави за да остави опозицията без субсидии. За една минута клип телевизиите искат по 5000 лева, а Бойко прави шоу и реже ленти предизборно съвсем безплатно
14
0
 
4
 
! Отговори
ined преди 4 години
Изобщо не е популистко, като не им стигат на партийците субсидии по левче на глас, да си събират членски внос. Тогава ще се види нагледно колко са реалните им поддръжници.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли има от ДС да се изказват. Тоя приход кога ще започне или ке свърши.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите се конкурират и който събере повече членове, събира и повече членски от тях.
11
1
 
9
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
Не виждам протести по улиците. Значи хората са доволни да не се дава държавна пара на партиите.
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крум Зарков-внука на генерала от ДС Леонид Кацамунски по добре да разкаже защо се изгаври с паметта на убитите от ДС инакомислещи
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така реши народът в референдум, бе тъ.паци !
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бсптуу още ли реве :( жалка картина. И имаха 20% вот.. Да се видите тея дето пускате за тях.
7
1
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 5 БСП да продават социализъм и членски книжки.Един лев наистина е много малко. Виж за два лева съм съгласен.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано бсп се саморазпуснат, найсетне!
5
1
 
21
 
! Отговори
TT преди 4 години
Хайде и аз като ББ да попитам: Когато Слави тръгна да прави референдум на тая тема защо никой не го обвини в популизъм??? Тогава май българският избирател масово бе за орязване на субсидията...Как стават тия неща? Сега изведнъж-било популизъм...
4
3
 
23
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Не спират да плашат колко опасно щяло да стане.И без тва сте затънали в корупция, ще се продадете два пъти ли?
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва да е от бюджета, а от пазара. Нали е все пак пазарна икономика и ще трябва да си изкарват парите с работа, а не наготово. В бюрата по труда има работа, намират си работа и плащат членски внос.
2
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 4 години
На митингите на СДС в началото на 90те. се събираха пари в буркани от хората. Когато има КАУЗА хората подкрепят.Партии/телевизии/ социолози изнудват - дайте иначе ще се продадем на олигархията и ще станем като ... Чехия.А дано станем като Чехия. Страната е с най-висок БВП на човек от всички бивши соц страни. В Чехия управлява олигархията и това е по добре от управлението на партиите - шайки което само имитира демокрация.
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вървяхме към бананова република.Станахме Доганова.