Борисов: България се ангажира с водеща роля на газовия пазар

Жан-Клод Юнкер и премерът доволни от напредъка на газовия хъб "Балкан"
21 юни 2019 19:06, Анисия Иванова
42
Борисов: България се ангажира с водеща роля на газовия пазар
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов приветстват важния етап, който бе достигнат за газовия хъб "Балкан”.

Днес на второ четене в Комисията по енергетика на Народното събрание бяха приети изменения в Закона за енергетиката, които сега предвиждат програма за реализация на определени годишни количества газ на борсата от страна на обществения доставчик и крайните клиенти, водеща до безпрецедентно отваряне на българския газов пазар.

Предложеният пакет от мерки ще доведе до така необходимата промяна в конюнктурата на пазара на природен газ в България. Резултатът ще бъдат значителни стъпки към формиране на ликвидна среда и либерализиран пазар на природен газ не само за България, но също така и за региона. Те са в унисон с усилията на Европейската комисия и на българското правителство за създаване на единен пазар на природен газ, съобщиха от ЕК.

Председателят на ЕК Юнкер заяви: "Искаме енергията да се насочи към България и към цяла Европа. Приветствам това положително развитие, което ще доведе до отваряне на газовия пазар с ползи за потребителите на газ в България и в Югоизточна Европа. Моята комисия остава ангажирана в подкрепата си към България в изпълнението на плановете й за регионален газов хъб - ние сме на едно мнение по този въпрос с българското правителство.“

Министър-председателят Борисов заяви: "Горд съм да кажа, че чрез въвеждането на програма за предлагане на определени количества газ за свободна търговия и непрекъсната работа по проекта газов хъб "Балкан", България демонстрира своята ангажираност да играе водеща роля за отворен газов пазар в Югоизточна Европа. Успешното сътрудничество с Европейската комисия и целенасочените усилия на българското правителство направиха възможно въвеждането на значителни промени в пазара на природен газ в България, което, несъмнено, ще доведе до съществени ползи за всички."

След като бъде потвърдена от окончателния Закон за енергетиката и със създаването на газовата борса, програмата за предлагане на определени количества газ за свободна търговия се очаква да има положителни ефекти в посока конкурентоспособност за целия газов пазар в региона. По-голямата конкуренция ще доведе до по-голям избор и по-ниски цени и ще увеличи сигурността на доставките за бита и за предприятията. Ето защо Европейската комисия подкрепи пазарните реформи и мерки за увеличаване на ликвидността, включително чрез газовия хъб „Балкан” в България.

Газовата борса ще помогне България и регионът да се възползват в пълна степен от последните процеси в развитието на сектора във връзка с увеличаването на износа на втечнен природен газ. Това ще засили конкуренцията и ще даде повече възможности за развитието на икономиката в България и в региона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Витоша протестира преди 4 години
Това означава ОГРАБВАНЕ НА ПОНЕ Още 4 000 000 000 живи кървави лева от бедния БЪлгарски народ заплашен с ликвидация от нагли престъпници на власт начело с Бойко Борисов ..
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До О С Т А В К А !!! А и морската гара в Търговище.
27
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов, докога ще се занимаваш с руските окупатори и ще ги каниш в България? Не чу ли руският убиец какво заяви от трибуната на грузинския парламент вчера в беса си че му изключиха микрофона и му посочиха вратата за да напусне Грузия? Дерейки се с цяло гърло викаше "Аз убивах грузинци и ще продължавам да убивам!", а ти продължаваш да каниш тия извеpги на българска земя. Грузинците са абсолютно прави в своя гняв срещу Русия и дори много меко се отнесоха към руската "делегация".
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко пак е спал на течение!
25
2
 
19
 
! Отговори
Vela преди 4 години
Дрън,дрън,продължават лъжите на Боко. Само той си вярва !
24
0
 
6
 
! Отговори
Mi6osp преди 4 години
Хъм, значи в най -скоро време ще останем без газ.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 10 г. Борисов така и не седна да науче английски или немски , там са парите където е езика , Министър председател да се избира само с Сертификат С1 по немски и английски , тогава няма да има и един Кандидат щото никой в България няма такива познания само тези които са учили в Чужбина
22
0
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Бибитко пие ли си редовно хапчетата! Взех да се притеснявам сериозно за него.......
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моето мнение е,че г-н Борисов го чакат големи неприятности. Ако не си подаде оставката до една-две седмици, няма да успее да издържи на това напрежение и той го знае. Иска му се на г-н Борисов да върне времето назад,но времето е ангелът на хората. Този, който отговаря за пиара на г-н Борисов ще го погуби. Г-н Борисов не е толкова лош човек
20
0
 
16
 
! Отговори
35 на сянка преди 4 години
Тоя е слънчасъл!
19
0
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
До Mr.STARBUCKSВ момента с кемпера съм на къмпинг Атлиман,да хвана по...хладното море,че горещините и...политиците,ми действат на...нервите.След десетина дена...забивам във високите планини,първо на къмпинг Мечи чал,а след това на къмпинга край хижа Студенец на...хладина и тишина.Така че,приятно лято и весели срещи в...сайта.
18
0
 
18
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Тоя пак.ще е от "НАЙ-ВАЖНИТЕ" и ,кат са събуди той у Банкя пу пижама!!!
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От цялата статия става ясно, че България започва да изнася за Европа невероятни количества зрял фасул за да бъде газов фактор!
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще,ще,ще,ще-кога бе ще го напълниш този хъб най на края.Юнкерчо като си тръгва,много обещава.Сипи му една ракия!
15
23
 
6
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 години
Гледам,че вече никой не опонира на Другарите Бузлуджанчета.Сами си пишат коментари,и си слагат плюсчета. Така е ,когато управляващата партия,е на светлинни години от партията в пенсия.
14
2
 
28
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
Бойко, не бързай !Дай първо да построим завода на Фолксваген, пистата за Формула1, стадионите за световното през 2030-та година... :) :) :)
13
2
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ще продаваме газ от на Нептун пръднята дето Бойко я добива на дъното на Черно море.
12
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наш бат Бойко пак сънува разни неща .. БГ затъва всяка година ако ме сте го усетили, всичко заобикаля това блато. Бизнеси, туристи, заводи, експати, изложби, хората напускат с хиляди.Но простия народ още вярва на приказки от бат Боко слънцето.
11
20
 
9
 
! Отговори
История преди 4 години
Сега настъпва истинското освобождение на България от руско робство! Онова преди 30 години беше само маньовър.
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото завод за шкоди, толкова и газов хъб.