Първанов: ГЕРБ умеят да правят избори, БСП - конгреси

Българо-македонската историческа комисия е обречена на неуспех
21 юни 2019 22:10,
44
Първанов: ГЕРБ умеят да правят избори, БСП - конгреси
Снимка: БулФото

На тези избори се оправда една моя стара теза - че ГЕРБ умеят да правят избори, а БСП могат да правят конгреси. Това каза бившият президент Георги Първанов (2002-2012г.) в обширно интервю пред 24 часа.

По думите му, премиерът Бойко Борисов е дал открит урок на левицата с приобщаването на СДС, земеделците и "Гергьовден" към собствената си листа.

"Т.е. отвори ветрилото, което е израз на друга политическа култура. Вляво това не се случи. Напротив, свидетели сме на една трайно изолационистка политика. Така далеч не може да се стигне", категоричен е Първанов.

Бившият президент изтъкна, че урокът от тези избори е, че "щом сме разделени - губим всички".

Още по темата

Той смята, че каквито и данни да вадят от БСП, тези избори са били загубени, а левият човек е бил потиснат от низ от такива резултати.

"Не просто промяна или обединение на лявото, а да се намери формулата за единство на цялата опозиция. Нещо, което простигнахме преди 20 години на местните избори и бихме Костов. Сега не знам какво може да направят. Дано ме опровергаят, бих бил благодарен, ако чудото стане", коментира създателят на АБВ.

Според него, много хора не виждат управленска перспектива в левицата.

На въпрос дали Корнелия Нинова става за премиер, Първанов изтъкна, че партийните членове на "Позитано" не я възприемат като техния бъдещ премиер.

"И това е нещо върху, което трябва да помислят. Могат да се наложат, но тогава стои въпросът, дори при хипотетична победа, за съдбата на бъдещето управление. Не може да се управлява на инат. В опозиция може да демонстрираш инат, но напук да правиш управление - не става", смята той.

По думите му, идеята на Борисов за левче партийна субсидия на реален глас е абсолютна демонстрация, която той лично не разбирал.

"Грешно е да се свежда реформата на политическия модел до субсидията", убеден е Първанов.

Големите партии, вярва той, прибират пари от бизнеса, въпреки юридическите забрани сега, а това води до тотално деформиране на системата.

Относно последните спорове между България и Северна Македония, Първанов, който е историк по образование, коментира, че общата комисия, която е натоварена да реши общите исторически въпроси, е обречена на неуспех.

"Моето обяснение е, че това беше заложено в непремерения, недалновиден текст на договора за приятелство, който не реши проблема с общата история, така както го направиха гърците, а го прехърли върху една комисия, която няма мандат и е обречена да завърши зле", аргументира се той.

Според него, ключът към разрешаването на проблема е да се приеме, че македонската държавност има своите корени в Илинденско-Преображенското въстание. Но това само потвърждавало, че тези корени са в българската история.

Запитан дали трябва да заложим изчистването на проблемите с Македония за подкрепата ни за членството й в ЕС, той коментира, че нашата подкрепа трябва да бъде под условие.

"Ако отстъпим опожарената територия на миналото, на историята, това ще бъде най-тежката загуба и провал на нашата дипломация", изтъкна Първанов.

На въпрос дали е говорил по темата с премиера Борисов, той отвърна положително и заяви, че министър-председателят знае за какво става дума.

"Въпросът е дали ще има волята и характера да се опре на западните си ментори. Защото каквото и да е направил Борисов през годините, една такава черна дупка би могла да остави неприятна след неговото управление", коментира Георги Първанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Цвютк го нарече ГОЦЕ преди 4 години
Първанов: ГЕРБ умеят да правят избори, БСП - конгреси!Читател на вестника: 1)На конгерс на БСП се взе два пъти решение Глухаря да бъде издигнат за президент.2)На изборите ГЕРБ избра два пъти Глухаря за президент3)онзи дето праи Гулямътъ Нужда га се Геи бе Избран от ГЕРБ два пъти в ЕУйския парцалиментабвдтибвгзъ
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тоя хотели.
20
2
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Добро изказване, с точно попадение!!!!
19
1
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Давай Гоце,като си почнал кажи нещо и за Станишката дето съсипа БСП,кажи нещо за другаря Бойко Борисов който още е комунист и си пази партийната книжка т.е. сложил си е ламарина отзад,ако не дай си Боже нещо на Източния фронт се промени!
18
2
 
7
 
! Отговори
Много прав преди 4 години
А вие от А БВ сте от фурнажиски те лопати всичките барабар със герб сте от БКП на Друаря Т. ЖИВКОВ УЧЕХТЕ СЕ Безплатно ходете на лекар безплатно а сага моите Българския народ карате го да напуска България
17
2
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А трети,като теб, да си купуват на безценица СПА хотели !!!
16
9
 
10
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
...много точна преценка за ГЕРБ. Достойно поведение на Първанов !!!!
15
1
 
23
 
! Отговори
апо преди 4 години
"ГЕРБ умеят да правят избори, БСП - конгреси"Гоцето умее да обявявам големи шлемове , да отстрелва архари и да строи хотели .Браво Гоца , браво !!
14
1
 
17
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
И за тоя гроздето стана кисело.
13
1
 
18
 
! Отговори
Я па ти преди 4 години
3744 лв пенсия......бря,да му са не види!!!
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я па тоа.А ти от коя партия беше бе,прецеднт! Най ги обичам въртиопашките,особено като спре да капе от политиката.Харчи си със здраве президентската пенсия и не се изказвай неподготвен.
11
15
 
20
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 12. Твоето червено завистливо мнение не важи, защото ти си никой. Ние добре помним какво прави БСП, когато е на власт, а ГЕРБ, с всичките им кусури, се справят доста по-добре. Нооооо, естествено, озлобен позитанец като теб няма как да го признае, да та *** в червения цър.вул.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, вярно. Въпросът е от кое има повече полза.
9
7
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Общото между двете крила на БКП,е че те могат да пълнят единствено сметките си за наша сметка.От комунисти толкова.Останалото е ала-бала,и мижи да те лъжем.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде и аз да се изааааакам тук, подарък за партията, да си намажат стените че нямат пари за боя като им намалиха субсидиите, мога и да се изпикая ако им спрат водата от вик
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
агент Пръци кво се изака пак, вече е дърт сам да си бръже д-то, пък от партията майка са му спряли паричките, ама така е комунистите, най-големият срам беше когато агент на дс ни упрвляваше, ужас
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно прав е,вместо да се обединяват левите,те се дразнят и делят помежду си и губят,но БСП също има вина,че не привлича всякакви партии,както правят герберите!
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не могат да правят БСП като хората.
4
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива петна като по лицето на Гоце са характерни за старци прекаляващи с алкохола...
3
9
 
13
 
! Отговори
Пикаещият фонтан преди 4 години
Да не забравяме, че АБВ на Първанов бяха коалиционен партньор на ГЕРБ.Даже имаха и министър.