ВМРО предлагат еднаква субсидия за всички партии

Доц. Милен Михов: Идеята ще се обсъжда с коалиционните партньори
Обновена: 22 юни 2019 05:55 | 21 юни 2019 23:30, Анисия Иванова
29

Промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас, отпадна от дневния ред на парламента за тази седмица. Измененията трябваше да бъдат обсъдени като първа точка. Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ предложи обсъждането на промените в бюджета да бъде отложено с мотива, че не е готов докладът на бюджетната комисия, която е водещата в случая. Предложението му беше прието с мнозинство.

Лидерите в управляващата коалиция пък ще се събират на коалиционен съвет следващата седмица, за да коментират именно този въпрос. Това каза премиерът Бойко Борисов. От ВМРО пък обявиха, че са против желанието на ДПС фирми да могат да финансират политическите партии. БСП също е категорично против предложението за намаляване на субсидиите.

Народният представител от ВМРО доц. Милен Михов пък заяви в студиото на "Денят ON AIR", че по темата липсва дебатът за това дали евентуално финансиране по американски модел на партиите не е заплаха за националната сигурност. По думите му такъв начин на издръжка на политическите сили би узаконил отношенията на ДПС с бизнеса.

"Държави и многонационални компании и корпорации биха могли да финансират политически партии с определени цели", обясни той.

В ефира на Bulgaria ON AIR доц. Михов представи предложението на ВМРО за финансиране на партиите, което от партията смятат, че трябва да е публично, с държавни средства, да има контрол как се харчат тези пари и да бъде справедливо.

"Тази система, която сега съществува, създава диспропорции. Ако партия вземе мнозинство в парламента, ще получи финансиране, което ще ѝ създаде привилегировано положение на следващите партии, защото тя ще разполага с много средства и това създава възможност за неравнопоставеност в предизборната кампания, където са най-големите харчове", посочи още депутатът от ВМРО.

Доц. Милен Михов обясни, че тяхната партия предлага равна сума за всички партии, около 1,5 милиона лева, което щяло да изравни старта на всички при предизборна кампания.

Народният представител каза още, че ВМРО са против единият лев субсидия на глас, защото за него нямало рационални аргументи.

Доц. Милен Михов каза също, че ВМРО ще предложи идеята си за субсидиите на предстоящия коалиционен съвет и че са готови за дискусии по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Основавам партия преди 4 години
Основавам партия. Хиляда човека са достатъчни. Ще се регистрираме, ще получим субсидията от 1.5 милиона лева (щом ще е еднаква за всички партии), разделяме си я (по 1500 лева на калпак) и всеки по пътя си.
21
0
 
0
 
! Отговори
Американски модел? преди 4 години
До Това са глупости: Да, това са г'лупости. Сега действащият закон не позволява фирми да финансират политически партии. Дали това става под масата можем само да гадаем. Да финансират управляващите срещу получаване на обществени поръчки - да.А за какво да финансират опозицията? Така не се прави демокрация. Ако се разреши американският модел чии интереси ще защитават партиите. На избирателите? Не, на тези, които ги спонсорират. Сега поне нямат право легално да го правят.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да защото ВМРО се финансира от САЩ сградите под наем на Каракачанов и данъка за тези който прати в ЕС тоест да му дават заплатата си а нищо от това не зависи от субсидии и членски вносове.Само едно не знам.Как може разни български мошеници да се представят за патриоти и да гласуват за терористичната организация ВМРО създадена с цел да отцепи пиринския регион и да го обедини с Македония.Това е много имтересен платен патриотизъм.Те и даже депесарите имат такъв друг платен.
19
0
 
3
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Членски внос,имаш членове правят вноски имаш пари,нямаш членове чао.
18
1
 
1
 
! Отговори
Това са глупости преди 4 години
Партиите и сега си събират парите от верните им бизнесмени.Още Доган си призна за кръговете които го крепят и потдържат.ПОЗИТАНЦИ са същата марка.
17
0
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
И ко щяло да стане ако няма субсидии ??? ,,бизнеса,, щял да си купи партиите както ф16 си купи вмро и герб .Ми то и сега е същото .Като дава народа едни пари това нищо не променя .Като няма никой у главата той пак ще вземе и от народа и от Локхит Мартин.И дпс вземат субсидия ,ама и тец не отказват ,стига да го дават със студен резерв :)
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равенство за партиите и неравенство за хората. Нормално е да има бедни и богати партии.
15
1
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
При мен три пъти за по три дена събирах депутатите !!! Вие го обърнахте на професия за обогатяване !!! Кой не скача е червен,НАРОДЕ !!!!
14
0
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
И аз предлагам еднаква субсидия за всички партии - по нищо, но от сърце. Така е най-честно.И дарения само от граждани, не от фирми, с таван на даренията 1000 лв. Който ви харесва, ще ви даде. Който не - здраве да е. Партиите не са търговски дружества. Заплати от партиите няма да получавате.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
hahaha....migar sa kokoshki, ta ste gi hranim s subsidii....?!... ako im davame subsidii, barem da gi slojim da rabotiat v zooparka pri valcite, divoto kuche dinko, risovete, hienite, jirafite i slonovete, divite praseta, a v parlamenta da slojim kletkite s bulgarskite lavove za darjaven bulgarski prestige i lika prilika s darjavnia bulgarski gerp v europeskia souz?!
12
0
 
4
 
! Отговори
Тоя е луд преди 4 години
Знае ли, че в България има регистрирани над 130 партии.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Референдумът и слабата активност са знаци за това, че хората не вярват в политиците и им дават жълт картон. Никой не иска да работи за извънземни, които са далеч от проблемите на "простолюдието".
10
2
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Патриот е душа храни....,с такива патриоти дето милеят за парата ,а не за хората по- добре султан
9
1
 
7
 
! Отговори
смях преди 4 години
до 14Ако е само за тези минали прага, пак няма равнопоставеност.Утре примерно Слави прави нова партия и не може да разчита на никакво финансиране, защото ще участва в първи избори.Той няма да е равнопоставен на този брадатко, дето иска 1.5 милиона на година
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смяхСамо партиите минали изборния праг ,предполагам. Иначе създаването на партии става приятен бизнес с осигурени 1,5 милиона годишно. Българинът веднага ще остове по няколко семейни тип Марешки едновременно .е
7
0
 
14
 
! Отговори
смях преди 4 години
Какви са тези доценти , какво е това чудо ...По логиката на този брадатко, трябва всички партии да получавали по 1.5 милиона, ама те партиите в България са стотина..Има бирена партия, има десетки партии дето за тях гласуват роднините им само, а има и независими като иванчева, която по неговата логика също трябва да получава по 1.5 милиона за да имало равнопоставеност.Ами ако партиите не получават нищоо, пак ще има равнопоставеност. Който си събере от дарители и членски внос да си прави тв
6
0
 
8
 
! Отговори
Американски Модем преди 4 години
В Америка, както и в UK има двупартийна система, и този модел очевидно е неприложим в бг.В историята на ||| - та българска държава има много примери на разпускане на парламента и забрана на политическите партии, очевидно не без основание.Щом някои партии си държат парите от субсидии на депозит, очевидно са им излишни.
5
1
 
22
 
! Отговори
. преди 4 години
Имали сме цели 2 000 партийни функционери, които получавали заплати от субсидиите! Какво по дяволите работят тези хора в бедна, бедна и обрулена България!
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, КАК В ГЕРМАНИЯ се справят с по- малко от 1 евро на глас, а в БГ няма да могат???? Защо? Като гледам хич, ама хич не са зле и всеки тича натам.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се издържат от членски внос и дарения от физически лица до 1000 лв/лице.Политиката не е задължително занятие, а доброволно. На когото не му изнася, винаги може да напусне. Нито пък е казано, че политиката трябва да изхранва семействата на политиците. Депутатите си имат депутатски заплати, министрите-министерски, а останалите партийни функционери да работят за партията си без пари и да си намерят нормална работа като всички нас!