Задава ли се обрат? Отложиха гласуването за партийните субсидии

Промяната изненадващо отпадна от дневния ред на парламента
Обновена: 21 юни 2019 09:50 | 21 юни 2019 09:43, Камелия Цветанова
60
Задава ли се обрат? Отложиха гласуването за партийните субсидии
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изненадващо промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев на получен глас, отпадна от дневния ред на парламента за тази седмица.

Още по темата
Според гласуваната в сряда програма измененията трябваше да бъдат обсъдени като първа точка в петък.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ обаче предложи обсъждането на промените в бюджета да бъде отложено с мотива, че не е готов докладът на бюджетната комисия, която е водещата в случая.

Предложението му беше прието с мнозинство, като само двама депутатите гласуваха против, а седем се въздържаха.

Въпросът за драстичното орязване на субсидиите противопостави не само управляващи и опозиция, но и предизвика спорове между ГЕРБ и малката коалиция във властта. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов вчера поиска преди въпросът да бъде обсъден в пленарната зала, да се обсъди на Коалиционен съвет.

От БСП пък настояват за широк дебат преди да се правят каквито и било промени, защото според тях с 1 лев на глас на партиите няма как да оцелеят, което поставяло под въпрос демокрацията.

ДПС пък поиска субсидията да е нула лева, но да се разреши финансирането на партиите от фирми и симпатизанти.

От "Атака" смятат, че субсидията може и да падне, но искат медийното отразяване на предизборните кампании да е безплатно за политическите сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
слави трифонов много хитро действа с управляващите, предизвика референдум, уж че го е грижа за парите на хората и да се намалят субсидиите на 1 лев, но всъщност го играе с бойко; бойко ще може да взима левче от всеки глас, всички малки партии ще останат без пари, а герб ще притискат бизнеса да ги финансира или да бъде фалиран. хитро действа славчо, да благодарим на всички подлъгали се, дето се включиха в неговия референдум. сега ще направят герб единствената партия в БГ, направо комунизъм
53
0
 
4
 
! Отговори
Трол преди 4 години
До БСП, и пенсионерите няма как да оцелеят с подаянията, които им дават, но никой от вас, управляващи и опозиция не правят нищо по въпроса! Издъжайте се от членски внос! След като избирателната активност е ниска, защо не предприемете промени, в Парламента да влизат такъв процент депутати, какъвто процента на избирателната активност. След освобождението депутатите не са получавали заплата, а всеки си е работел по професията, защо и Вие не можете така.
52
1
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До ай бай 47 Вярна бе. Живков поне даваше ковчези безплатно.
51
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Като ги не тепате с павета - ще ви вземат колкото пари си искат. 1 лв. - 11 лв. 13лв. колкото си решат -толко. За 13 даже не ни и уведомиха.Няма как да има демокрация в България - българите не сме я дорасли.
50
0
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Я ви казах оти че се отметнат тия гяволета...
49
0
 
6
 
! Отговори
Работен преди 4 години
Искам такава работа-с ръце в джобовете надзиравам как ми изпълнямват обществените поръчки,леко килнал тикве,с червен конец на ръката ,безплатни екскурзии за цунки с евроизвратеняци и отвреме навреме да изломотвам-тадъф тадъф,уморих се...
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там е работата,че не който работи има пари.Защото пари се дават на който слуша и работи -да тормози работещите и да ги обира.Но всяка песен си им край.Няма безкрайни арии.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макето Заев плаши ЕС с националисти ако не започне преговори за членство, а бате ги плаши да им остави без пари раданчовците ако не ни приемат в шенегня барем..., че аман от лъжи
46
0
 
2
 
! Отговори
До АнонимеН преди 4 години
Значи и ти си БУДА-ЛА
45
4
 
4
 
! Отговори
ай бай преди 4 години
Субсидиите да отиват за ковчези,защото и това е проблем за бедните.
44
0
 
5
 
! Отговори
D преди 4 години
Дане би някой да си помисли, че това наистина може да стане??!! Всичко е цирк да се правят на много заинтересовани, пък после ни лук или, ни мирисали. С всичко така се справят.
43
3
 
3
 
! Отговори
Кебапче и лимонада преди 4 години
Ако партиите получават по лев за глас (без рекета от фирми за обществени поръчки за управляващите), това означава, че всяка партия ще може да осигури на всеки от електората си едно кебапче и една лимонада за цялата година. Накъде с едно кебапче, как се печелят избори? На ромския етнос дават по 20-30 лева за да гласуват "правилно". Марешки дава и повече. А българинът, като не си продава гласа, ако гласува за партия, може да се надява на кебапче и лимонада. Не е честно.
42
0
 
13
 
! Отговори
Пфу преди 4 години
Предлагам субсидиите да се превеждат за кувьози, а за партиите да събираме от смс-и и капачки!
41
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам руско робство.Живееше се по добре,защото имаше по малко за всички.А сегашните робовладелци са практични-дават много на малко,за да притискат многотоСпоко щом искаш, иде време разделно и кой от къде! Искате постоянно да паразитирате. Няма да смучите само свежа кръв! Във вашият куптор е най - хубаво.
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов никога не е мислел да направи субсидиите левче. Просто разигра цирк за пред простия Българин, от който смята че ще извлече полза. Ще се представи за човека, който е искал да направи субсидиите левче, но в крайна сметка е отстъпил, щото всички настояват за обратното. Евтините борисови номера, които в България минават.
39
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така де, нали Симеонов казва, че намаляването на субсидиите било "подмазване на простолюдието". Простолюдието, ако не знаете, сме ние гласоподавателите. Така гледат политиците на нас - простолюдието. Важни сме им само в изборния ден, за да си получат властта и субсидиите. После вече не сме суверена, а сме простолюдието, а на простолюдието те не трябва да се подмазват, те стоят високо във властта, а простолюдието трябва да ги слуша.
38
0
 
18
 
! Отговори
Един преди 4 години
Класическата гeрберска шизoфрения в действие. Сутринта едно, на обед друго, вечерта трето, утре четвърто.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казах ли ви аз че Бойко ще отстъпи както винаги и субсидията ще бъде между 5 и 7 леваКаза ни! Сега успокои ли се?
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задния ход за субсидиите се очакваше. Трябва време за социолози, журналисти и политолози да ни промият мозъците с внушения за необходимостта от субсидиите и като решат, че сме достатъчно облъчени ще гласуват да ги намалят малко, но левче няма да станат.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквун е изпратил спешн СМС до Машинката за гласуване на хрумванията му (НС) от страх да не изгуби сладката властчица, от която за 11 години направи милиарди.