Каролев: Намаляването на ДДС няма да намали цените на стоките

Икономистът Владимир Каролев в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR
Обновена: 22 юни 2019 11:46 | 22 юни 2019 11:41, Анисия Иванова
54
Каролев: Намаляването на ДДС няма да намали цените на стоките
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Икономистът Владимир Каролев смята, че намаляването на ДДС няма да намали цената на стоките.

"За 10 стоки, основни стоки – 9 хранителни + лекарства, съм сметнал, че ако имат 0 лв. ДДС, т.е. намали се цената на тези стоки, спестяването на човек ще е 13 лв. на месец", изчисли той в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че в България е нямало ДДС върху лекарствата. "То се въвежда през 2002 г., през 2003 г. цената на лекарствата се е увеличила по-малко отколкото индекса на инфлацията, т.е. реално не е имало скок в цената на лекарствата, въпреки че е имало ДДС", обясни Каролев.

Той пресметна, че тези спестени 13 лв. на човек, ако се умножат по броя на българите, е около 80 млн. лева.

"Само субсидиите, които даваме за БДЖ, в енергетиката са много повече от тази сума. Така че, първо, това няма никакво сериозно внлияние върху българската икономика и, второ, това, че се е случило в друга страна, не значи, че е полезно", каза още икономистът.

По думите му в Румъния, където има диференциран данък ДДС, ефектът е бил по-скоро вреден за фикса.

"Преди две седмици бях в Румъния и в презентацията на главния икономист на Румънската национална банка един от слайдовете беше за това колко вреден ефект се е получил за фиска от въвеждането диференцирано ДДС, защото тези, които казват какво има в Румъния, не казват, че те качиха основната ставка от 19% на 24% и тогава въведоха диференцирано ДДС, за да компенсират намаляването на приходите от ДДС от тези диференцирани ставки, които ги сложиха. И е абсолютно безсмислено нещо, което работи, да се разваля", смята Каролев.

Целият разговор гледайте в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Що е ДДС г-н Каролев преди 4 години
ДДС е косвен данък, тоест той се дължи на държаватаот трето лице, за чиято сметка в действителност е данъкът. Продавачът го внася в бюджета, но в действителност той се плаща от купувача, тъй като е включен в ценатана стоките. ДДС до голяма степен определя равнището на цените на стоките.Не лъж бе маймуноооо !!!</html>
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев или няма реална представа от разходи за храна и пр., или ни мисли за много наивни. Ако разходите за храна на тричленно семейство са 500 лв. на месец, само на- необходимото, то без ДДС това е 100 лв. спестени на месец или 1200 лв. на година.Какви 13 лв. е изчислил Каролев?!Ако обичате, не ми зали.чавайте поста! Изразявам мнение, с което не нарушавам правилата.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да намаляват ДДС, което ще увеличи на практика печалбите на производителите, по-добре е да дават ваучери за храна на бедните хора.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------И ще лъсне голата истина , че 80% от българите са на ваучери.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Същата логика и увеличение на ддс няма да вдигне цените. И тоя съветваше мадридския крадец как да ни оправи за 800 дни. *** оправи само царедворците. И са толкова умни че сега ще му вземат всичко на царчето.
39
0
 
3
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Гламар, в Румъния ДДС е 19%, къде прочете, че е 24%?
38
0
 
8
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
С намалянето на ДДС -то лакомите така нар.бизнесмени ще си увеличат печалбата !Да си карат любовниците на почивка и др. Те това е истината !
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да намаляват ДДС, което ще увеличи на практика печалбите на производителите, по-добре е да дават ваучери за храна на бедните хора.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах, и тоя се изказа!Ами добре, в България имаме намалена ставка от 9% ДДС за туризма. Защо не я вдигнем на 20%?Това ПРОСТО НЯМА КАК ДА ДОВЕДЕ ДО ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ, НАЛИ ТАКА?
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям комик!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както Ви казах отдолу и в момента ДДС в Румъния е 19%. Отделно има 9% на храните и в ресторантите и 5% на лекарства и книги.В Момента за да спестиш 20% ДДС имаш разходи от около 10% от половината от него. тоест това е незаконният начин за укриване на ДДС. Ако се намали ставката за продукти като храни и лекарства които така или иначе не могат да бъдат потребявани повече отколкото човек има нужда и търговците няма да имат изгода и ще внасят ддс-то и ще доведе до увеличение на приходите от ДДС.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз лично съм за намаляването на цялата ставка ДДС, което да е свързано с намаляване на приходите за хазната. Оттук ще следва намаляването на държавата т.е на преразпределението на ресурсите на нацията, съкращаване на чиновници, въвеждане на цифрови услуги, драстични реформи в здравната и пенсионни системи...все благини, които ще подобрят бизнес климата в държавата и в дългосрочен план ще се отразят добре.Иначе да, диференцираната ставка няма да свали цените, Търговците ше си принират разликата.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев млъкни и не се излагай
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най много временно да ги бутне леко да не скачат нищо друго няма да стане !
30
8
 
0
 
! Отговори
частник преди 4 години
Трябва да ви кажа от опит. Цените ще вървят винаги нагоре. И това е НОРМАЛНО. В моя бранш винаги има нещо ново. Това е много добре. Винаги идва с нова цена. И аз съм зависим от тази цена и като прибавя и горивото което го купувам и като прибавя труда / който е само моя доход / получавам цената. Така аз съм винаги в час и в прогреса.Който е измислил ДДС е умен човек.
29
0
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Икономист с червено куфарче е Каролката ...
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев е в голяма грешка. Намалението на ДДС за храните ще намали цените и втория ефект ще е увеличаване на качеството. В момента производителите слагат *** в храните точно поради високото ддс.
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм икономист, лая, защото не съм съветник на т...а.Истерикът казва, че няма да направи нищо пониженото ДДС, защото знае, че ще се повиши цената на съответната стока.Нашата мафиотска държава разбира под икономика - данъци, такси, акцизи, мита, контрабанда, подкупи, евро-крадене... но не и производство.Токът се увеличава често и защо? Обосновката?Грабеж, нагло скубане и това ще се изостри, ако мафиотите не бъдат заличени.Пейте възхитителните си песни за Буда!Недостойни !
26
0
 
22
 
! Отговори
ами преди 4 години
В Гърция намалиха ДДС -то върху хранителните стоки от 24 на 13%. Само у нас не може,а може само да се увеличава....ай с----р!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да крадат ДДС, търговците законно ще вземат надценка от 20 процента. Улесняваме ги, сега перат пари чрез 10 процента данък печалба.
24
0
 
15
 
! Отговори
Благоев преди 4 години
Ставка от 20% е голям стимул за отклоняване на ДДС!Намаляването на общата ставка,може да подобри бизнес климата в страната.Част от намалението може да се компенсира с вдигане акциза на горивата,където контрола е по добър. Изненадващо макро икономистите говорещи по темата,започват да броят стотинките ,които ще получим от подобно намаление на ДДС!