Каролев: Намаляването на ДДС няма да намали цените на стоките

Икономистът Владимир Каролев в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR
Обновена: 22 юни 2019 11:46 | 22 юни 2019 11:41, Анисия Иванова
54
Каролев: Намаляването на ДДС няма да намали цените на стоките
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Икономистът Владимир Каролев смята, че намаляването на ДДС няма да намали цената на стоките.

"За 10 стоки, основни стоки – 9 хранителни + лекарства, съм сметнал, че ако имат 0 лв. ДДС, т.е. намали се цената на тези стоки, спестяването на човек ще е 13 лв. на месец", изчисли той в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че в България е нямало ДДС върху лекарствата. "То се въвежда през 2002 г., през 2003 г. цената на лекарствата се е увеличила по-малко отколкото индекса на инфлацията, т.е. реално не е имало скок в цената на лекарствата, въпреки че е имало ДДС", обясни Каролев.

Той пресметна, че тези спестени 13 лв. на човек, ако се умножат по броя на българите, е около 80 млн. лева.

"Само субсидиите, които даваме за БДЖ, в енергетиката са много повече от тази сума. Така че, първо, това няма никакво сериозно внлияние върху българската икономика и, второ, това, че се е случило в друга страна, не значи, че е полезно", каза още икономистът.

По думите му в Румъния, където има диференциран данък ДДС, ефектът е бил по-скоро вреден за фикса.

"Преди две седмици бях в Румъния и в презентацията на главния икономист на Румънската национална банка един от слайдовете беше за това колко вреден ефект се е получил за фиска от въвеждането диференцирано ДДС, защото тези, които казват какво има в Румъния, не казват, че те качиха основната ставка от 19% на 24% и тогава въведоха диференцирано ДДС, за да компенсират намаляването на приходите от ДДС от тези диференцирани ставки, които ги сложиха. И е абсолютно безсмислено нещо, което работи, да се разваля", смята Каролев.

Целият разговор гледайте в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете го 30 % , та хората да се юрнат по кофите да ровят за огризки . Такива герои като в материала, които никога не са работили за нищо друго освен да философсват изгониха нормалните хора и направиха държавата в ***. В Гърция ддс то е по-ниско , пенсионерите взимат три пъти по -високи пенсии тук не може. Нищо в името на народа не може.
22
2
 
29
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Този недоучил истерик ли е най - големият икономист и финансист на България?На всяка манджа е мерудия туй момче. Толкова ли сме зле и нямаме други икономисти?
21
0
 
7
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Искаме 10 кабинкови лифта в Банско...
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДС в Румъния и в момента е 19% И никога не е повишавано на 24%. Редовно чета такива заядливи коментари от този Каролев и много често усещам, че размишлява и дава някаква лъжлива информация било то за банки, ДДС или някакви принципни позиции. Доста невротичен тип на всичкото отгоре ми изглежда и леко склерозирал.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполага се, е учил и математическа статистика. Не е едно и също да изчисляваш ефекта за икономиката в национален мащаб и ефекта за конкретен пенсионер, който харчи половината от малката си пенсия за лекарства.Какъв икономист е този?
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това и малката ми дъщеря може да го обясни на този икономист.Ако премахнеш една от съставните на крайната цена, логично крайната цена ще намалее.Тя е учила само аритметика, малка е още. Той, предполага се, е учил висша математика.Диференциално, интегрално смятане и т.н.
17
1
 
17
 
! Отговори
бай свети Върти ПУХ преди 4 години
Достатъчно е да се отбележи, че шиши и ментата са "автори" на идеята! Тез двамата убавци не правят нищо без да има далавера!Също и за субсидиите!А като направят безплатно детските градини ще се напълнят с "чавета" от небългарски произход! При тази ситуация не е необходимо да се разнасят пари по време на изборите
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123.Така е ,напълно ще се обезмислинамаляването.Тогава като задание ддс- то неотговаря на изискванията за подобра регулация на фиска.Държавататолерира олигархията и немисли да отработи качествено процеса.Може да говъведе през ниво,за да няма натрупванено за това или друг вариант се искапознание и смелост.Като цяло липсвадържавност и всичко пропада.
15
6
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
Според мен има право - не толкова, заради някакви икономически теории, по-скоро, защото търговците са изключително алчни б*клуци, които няма да изпуснат възможността да печелят повече при същите цени и намалено ДДС за тях
14
1
 
29
 
! Отговори
Клоун преди 4 години
По тази логика да вдигнем ДДС-то на туризма от 9 на 20% при КаролевАта икономика не би трябвало да се увеличи цената. Едни и същи цър8ли денонощно бълват глупости.
13
1
 
17
 
! Отговори
истината е друга преди 4 години
При М а ф и я, и К а р т е л и, няма мърдане на цените!! Затова Увеличаване на ДДС, така всичко ще е наред!
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев либертарианчето не казва нищо за последните дни на Айн Ранд. Къде отива да се лекува, след като цял живот са плюли по обществените системи.
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типичен номенклатурен кадър, заминал по линия на ДС за няколко години в гнилия запад, научил няколко от най-базовите икономически теории от 18-ти век които далеч не обясняват днешния свят, и 25 години е абониран да плямпа по телевизиите...
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев отиде до гр.Трън да убеждавахората как да гласуват на референдума.Как р.Ерма да се изпълни с цианиди припроцеса за обогатяване на злато.Как при замърсяване на най чистият въздух(доказано тук и в Родопите),ще имапросперитет райна.Но усети мазолес-тите пръсти, отривиста реч,дори и наромите там.В Трън той повече няма дастъпи, даже и пари да му дават.
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми тогава да премахнем преференциалното ДДС за хотелиерските услуги от 9 %, щото някак си много цинично е, лекарствата на някой пенсионер да се обалгат с 20 % ДДС, а масрафа на някоя мутра с любовницата му в хотела да се облага с 9 % ДДС
8
1
 
37
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Много е симпатично когото агенти на ДС ми обясняват разпалено за капитализъм и пазарна икономика...става ми едно морално и етично на сърцето
7
1
 
25
 
! Отговори
Аа преди 4 години
ОФфф дежурния общ лафаджия. От такива общ лафаджии сме на това дередже
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев не е никакъв икономист, а най-обикновен тракторист.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип е прав но не го е казал добре - колкото по проста е данъчната система толкова по голяма е събирателността защото възможностите за измами намаляват - иначе бентлитата на фактура ще са 100 тона домати и така...
4
5
 
26
 
! Отговори
V преди 4 години
Този ,,икономист,, беше съветник на тиквата на заплата . Под неговите съвети за инвеститори ,избягаха всички преди него дошли инвеститори ,а България е на последните места по всичко .Икономиката конструирана от този ,,велик,, АРХИТЕКТ е класическа бананова република с 10 % данък милионер и с много ръчен труд -розобер,туризъм,череши,грозде .При банановите републики е банани и кафе.ТОЯ Е КЛАСИЧЕСКИ БАНАНОВ ИКОНОМИСТ.Когато труда ти няма ама никакви резултати по добре е да се скриеш някъде ;)