Каролев: Намаляването на ДДС няма да намали цените на стоките

Икономистът Владимир Каролев в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR
Обновена: 22 юни 2019 11:46 | 22 юни 2019 11:41, Анисия Иванова
54
Каролев: Намаляването на ДДС няма да намали цените на стоките
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Икономистът Владимир Каролев смята, че намаляването на ДДС няма да намали цената на стоките.

"За 10 стоки, основни стоки – 9 хранителни + лекарства, съм сметнал, че ако имат 0 лв. ДДС, т.е. намали се цената на тези стоки, спестяването на човек ще е 13 лв. на месец", изчисли той в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че в България е нямало ДДС върху лекарствата. "То се въвежда през 2002 г., през 2003 г. цената на лекарствата се е увеличила по-малко отколкото индекса на инфлацията, т.е. реално не е имало скок в цената на лекарствата, въпреки че е имало ДДС", обясни Каролев.

Той пресметна, че тези спестени 13 лв. на човек, ако се умножат по броя на българите, е около 80 млн. лева.

"Само субсидиите, които даваме за БДЖ, в енергетиката са много повече от тази сума. Така че, първо, това няма никакво сериозно внлияние върху българската икономика и, второ, това, че се е случило в друга страна, не значи, че е полезно", каза още икономистът.

По думите му в Румъния, където има диференциран данък ДДС, ефектът е бил по-скоро вреден за фикса.

"Преди две седмици бях в Румъния и в презентацията на главния икономист на Румънската национална банка един от слайдовете беше за това колко вреден ефект се е получил за фиска от въвеждането диференцирано ДДС, защото тези, които казват какво има в Румъния, не казват, че те качиха основната ставка от 19% на 24% и тогава въведоха диференцирано ДДС, за да компенсират намаляването на приходите от ДДС от тези диференцирани ставки, които ги сложиха. И е абсолютно безсмислено нещо, което работи, да се разваля", смята Каролев.

Целият разговор гледайте в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.


 


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каролев не е никакъв икономист, а най-обикновен тракторист.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По принцип е прав но не го е казал добре - колкото по проста е данъчната система толкова по голяма е събирателността защото възможностите за измами намаляват - иначе бентлитата на фактура ще са 100 тона домати и така...
4
5
 
26
 
! Отговори
V преди 11 месеца
Този ,,икономист,, беше съветник на тиквата на заплата . Под неговите съвети за инвеститори ,избягаха всички преди него дошли инвеститори ,а България е на последните места по всичко .Икономиката конструирана от този ,,велик,, АРХИТЕКТ е класическа бананова република с 10 % данък милионер и с много ръчен труд -розобер,туризъм,череши,грозде .При банановите републики е банани и кафе.ТОЯ Е КЛАСИЧЕСКИ БАНАНОВ ИКОНОМИСТ.Когато труда ти няма ама никакви резултати по добре е да се скриеш някъде ;)
3
2
 
30
 
! Отговори
Икономист преди 11 месеца
Въпрос към Каролев: Защо като се вдигне ДДС, вдига се и цената?
2
4
 
16
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 11 месеца
Глynак! Пробвай бе! Ще се намалят цените! Сложи пробен период 1 година и виж!
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако ддс стане нула процента, няма да има какво да крадат другарите и изгерберастелите им метастази,като кирчо парахода например.