БСП почете Димитър Благоев. Нинова: Беше достоен държавник

Навършват се 163 години от рождението на Дядото
Обновена: 23 юни 2019 16:34 | 23 юни 2019 16:30,
156
БСП почете Димитър Благоев. Нинова: Беше достоен държавник
Снимка: BulFoto

Димитър Благоев е не само основоположник на организираното социалистическо движение в България, но и достоен държавник. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при отбелязването на 163-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев-Дядото.

Датата се почита от БСП всяка година в къщата-музей на Благоев в Банкя. Организатори на събитието са Националният съвет на БСП, Градският съвет на БСП - София и Районният съвет на социалистите в Банкя.

Още по темата
По думите на Корнелия Нинова, с  активната си политическа позиция в парламента и с работата си на страниците на списание "Ден" и "Ново време", на вестник "Работник", Благоев поставил на дневен ред индустриализацията, модернизацията на България, нейното духовно и европейско развитие.

Тя изтъкна,  че за него  социализмът бил равенство между хората и чиста и свята република.

"Днес неравенствата растат, бедността е непоносима за милиони хора, принципите на чистата и свята република се погазват. Ние, социалистите, продължаваме идеите му и делата му. Атакуват ни наши опоненти, хулят ни, клеветят ни. Но както казва самият Благоев: "Наш дълг е да смъкваме маските на византийците и лъжците" и да вървим напред. Поклон пред мъдростта на Дядото", заключи  Корнелия Нинова.

Димитър Благоев Николов, наричан от последователите си Дядото, е считан за основоположник на социалистическото движение в България. Изповядва марксистки идеи, в статиите си предлага идеята за организиране на работническата класа и за придаване на политически характер на борбите ѝ. Има водеща роля за организиране на сътрудничество между балканските социалдемократически партии. Развива идеята за Балканска федеративна република.

Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕРВЕНАТА ШИЗОФРЕНИЯ ПРОДЪЛЖАВА- НЕРАВЕНСТВОТО РАСТЯЛО- Я ГИ ПОГЛЕДНЕТЕ- МИЛИОНЕР ДО МИЛИОНЕРА, АКТИВНИ КАПИТАЛИСТИ ГОВОРЯТ ЗА СОЦИАЛНО НЕРАВЕНСТВО- ТЕ ТИЯ СА МНОГО ТЕЖЪК СЛУЧАЙ- ДО СКОРО ГОВОРЕХА КОЛКО ВИСОКИ СА ДЪРЖАВНИТЕ СУБСИДИИ, СЕГА ЛЕПЯТ ЕТИКЕТИ.
89
2
 
30
 
! Отговори
Тоз капут преди 4 години
Благоев е казвал че е македонец , а не българинАма бесипету и те не са българи така че нормално да си го тачат
88
3
 
18
 
! Отговори
Ниновичокът преди 4 години
Ще довърши грохналата сто годишна вещица!Венсеремос ;))
87
1
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Подмяната на историята и нейното узурпиране винаги е било сред любимите заниматия на комунистите. Това честване е поредното действие.
86
5
 
14
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
А впрочем вилата на Дядото, където е обичал да отсяда летата, се намира на главната в Банкя! ,,... Какъв парадокс а?
85
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благоев няма как да е Държавник. Защото тогава е било монархия. Занимавал се е с конспирацията и с Коминтерна. Дъщеря му Стела става дипломат в Москва. През време на тихия преврат 1944- 1954г.
84
17
 
10
 
! Отговори
какво е деградация преди 4 години
А "десните" си почичат двойният агент,предател и доносник на чужди държави Г.Марков!
83
5
 
24
 
! Отговори
Не знаех преди 4 години
...че това са симптоми на критическста ...Нинка все пак е в началото...
82
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
импексова (бсп) се борела против неравенството, за чиста и свята република.......... УЖАС! такъв цинизъм и в бай тошовота бкп не е имало! другарко, бсп да върне парите на народа, да уволни назначените милионери, а ти лично, кажи от къде имаше пари да си купиш(приватизираш) техноимпекс. що се отнася до дедо ви благоев, той е основоположника на крадците шумкари бкп - нищо повече!
81
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МитевБил е депутат и е помагал на ВМРО, а не е бил управник.
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е бил никога в на държавна , работа или дуп,тят! бил е партиец и всякакъв друг- мислител , философ, . Уважение към социалните му идеи и най вече, че пръв е разкрил истината за руския болшевизъм!
79
4
 
23
 
! Отговори
Митев преди 4 години
Много ми е интересно кога Благоев е управлявал, че е ДЪРЖАВНИК?!
78
10
 
2
 
! Отговори
Кубилай преди 4 години
Татарите са наследници на златната орда и са тюркско племе с език много близък по нашия турски. Турците ги имаме направо за наши турски братя. Това са много смели хора, и много умни. В Русия са много успешни бизнесмени - Ринат Ахметов, тенисист - Марат Сафин, всички шахматисти. Там са най многобройни, после в Турция, републиките. Най-богата руска област е Татарстан.
77
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо пак се е объркала лелята. Социализма донесе крайната бедност в БГ. Партийните другари тъжат за времената когато живееха с привилегии и пазаруваха в кореком затова сега се опитват да пробутат пак идеята но заблудения електорат умря...
76
8
 
15
 
! Отговори
руските историци преди 4 години
победителите пишат историята така както им е угодно и я преиначаваха!!!Типичен пример е пропагандата за омраза към турците и любов към Русия!!!!Затова и до днес страдаме само от руските ни окупатори! Искаме си Румелията-автономна
75
6
 
22
 
! Отговори
Антиутопист преди 4 години
Е, как да станем равни, деугарко Нинова. Едни, като вас окрадоха при приватизацията десетилетия труд на хората, други, каро нас, се опитват ден за ден да ходят на работа и да хранят семейства. Равенството как да стане, деугарко? Не искаме равенство. Но справедливост кога? Нека по-умният печели повече, но нека крадливите са в затвора, а не като вас на свобода.
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Миленко НеделкоскиНие българите кога сме дошли в Македония, татарите и сърбите още не са се родили.
73
18
 
4
 
! Отговори
Миленко Неделкоски преди 4 години
Вие бугарите сте дошляци от Азия, тука на Балканите е ГРЪЦКО И МАКЕДОНСКО ..ВИЕ СТЕ НЕКАНЕНИ ТАТАРСКИ НАШЕСТЕНИЦИ...ВАШИТЕ БРАЧЕДИ ОТ АЗИЯ -- ТУРЦИТЕ СА СЪЩИТЕ КРАДЛИВИ ТАТАРИ КАТО ВАС . ОКРАДОЛИ ЗЕМИТЕ НА ВИЗАНТИЯ И Я УБИЛИ .САМИ ВИЕ И ТУРЦИЯ СТЕ ЧУЖДИ ТЕЛА В ЕВРОПА .ХУБАВО Е КАЗАЛ БЛАГОЕВ ЧЕ Е МАКЕДОНЕЦ , А НЕ ТАТАРИН .
72
6
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Ха-ха-ха! Нинова говори, все едно е познавала Благоев. Не че и тя е много млада, но все пак...
71
4
 
18
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Димитър Благоев никога не е бил държавник