БСП почете Димитър Благоев. Нинова: Беше достоен държавник

Навършват се 163 години от рождението на Дядото
Обновена: 23 юни 2019 16:34 | 23 юни 2019 16:30,
156
БСП почете Димитър Благоев. Нинова: Беше достоен държавник
Снимка: BulFoto

Димитър Благоев е не само основоположник на организираното социалистическо движение в България, но и достоен държавник. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при отбелязването на 163-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев-Дядото.

Датата се почита от БСП всяка година в къщата-музей на Благоев в Банкя. Организатори на събитието са Националният съвет на БСП, Градският съвет на БСП - София и Районният съвет на социалистите в Банкя.

Още по темата
По думите на Корнелия Нинова, с  активната си политическа позиция в парламента и с работата си на страниците на списание "Ден" и "Ново време", на вестник "Работник", Благоев поставил на дневен ред индустриализацията, модернизацията на България, нейното духовно и европейско развитие.

Тя изтъкна,  че за него  социализмът бил равенство между хората и чиста и свята република.

"Днес неравенствата растат, бедността е непоносима за милиони хора, принципите на чистата и свята република се погазват. Ние, социалистите, продължаваме идеите му и делата му. Атакуват ни наши опоненти, хулят ни, клеветят ни. Но както казва самият Благоев: "Наш дълг е да смъкваме маските на византийците и лъжците" и да вървим напред. Поклон пред мъдростта на Дядото", заключи  Корнелия Нинова.

Димитър Благоев Николов, наричан от последователите си Дядото, е считан за основоположник на социалистическото движение в България. Изповядва марксистки идеи, в статиите си предлага идеята за организиране на работническата класа и за придаване на политически характер на борбите ѝ. Има водеща роля за организиране на сътрудничество между балканските социалдемократически партии. Развива идеята за Балканска федеративна република.

Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Всички членове на БСП трябва да бъдат осъдени на смърт или поне изгонени в русия като им се отнеме българското гражданство !Как е възмошно да възхваляват *** който по заповед на Москва е извършвал кървави атентати в България и са загинали сума ти невинни българи ?!
29
2
 
18
 
! Отговори
Добре платен в рубли преди 4 години
Колко долу могат да паднат Нинова и БСП само за месец?От пълното фиаско на евроизборите в края на май,"червените" са в шах и мат,нямат правилен ход.То не бяха хвърлени оставки,после оттегляне на оставките,драматични конгреси,беззъбо дрънкане за партийните субсидии,сега пък честват Благоев,идеен баща на Марксиско-Ленинизма в България и "Дядото" на БКП.Пълен бламаж за отрицателно време,ако БСП продължават така до местните избори, ДПС ще станат втора политическа сила.
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП все повече се радикализира. Трябва сериозно да се помисли за поставяне на тази организация извън закона, те са заплаха за националната сигурност.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още една червена шушумига - предател.
26
0
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Мари кукувице, ако искаш да постигнеш нещо станете българска партия забрави за благоевци , димитровци и тем подобни прочисти от сегашните червени милионери и може би ще спечелиш и други гласове различни от изкукалия ти електорат.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Участието на Благоев в атентатите е финансирано от коминтерна и Москва.
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Димитър Благоев не е бил никакъв държавник, по простата причина, че е бил само един рехав теоретик и никога не е помирисвал реална власт. Всъщност е бил от ранните социалисти, които са мразели държавата.
23
10
 
2
 
! Отговори
Да сме живи и здрави преди 4 години
Димитър Благоев да е жив и здрав се е родил в Англия от майка и баща Българи .Прогонени от родна България от налги престъпници окупирали власта на 9.11.1989 година.няма майки за БЪлгари в БЪлгария.Нагли престъпнци на власт увредиха всички родени за човешки майки чрез тн"Образование".Завършилите нямат пари за раждане и отглеждане на деца. В България ограбвана през град на име София/Sofia няма майки за човеци ,за агънца за теленца за магаренца за кончета ..Няма
22
4
 
23
 
! Отговори
Off topic преди 4 години
Абе днес президентът още нищо ли не е казал? Денят ми е някак празен ...
21
2
 
24
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Тази партия със закон трябва да бъде забранена , тя е по-опасна и по-вредна за България дори и от ДПС ! ДПС и Дост боб да ядат пред БСП и Атака !
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благоев брат му близнак са участници в атентата 1913г. На сградата на пл. Лъвов мост. Сега Дирекция на МВР.
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая партия е всичко друго, но не и българска щом почита един такъв виден българомразец като тоя *** Благоев.
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Димитър Благоев е първият червен талибан в България. Терорист и българомразец-антихрист,
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благоев е един гнусен македонеещ се безродник. Това ................. е срам за нацията, национален предател и ***.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес неравенствата растат, бедността е непоносима за милиони хора,========Ние, социалистите, продължаваме идеите му и делата му...............................е, точно за това милионите са гладни. защото някои от социалистите имат фирми за милиони. и продължават делата си !....................да се сещате за кого иде реч ?
15
2
 
31
 
! Отговори
Факти... преди 4 години
Стела Благоева /дъщеря му/, е съпруга на Коста Янков, който организира атентата в Св. НЕДЕЛЯ СЪС 145-убити и 200-ранени.Това е семейство на убийци!Това ли честват БСП и Нинова??!!
14
3
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Този *** Димитър Благоев въпреки ,че съвсем свободно и законно е учил в българско училище в Цариград , след това отива да учи руски език в Русия и се опитва да вкара болшевизма в България ! Подчертавам ,че в русия е учил руски език защото братушките не са искали там да се учи български език !
13
0
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Боже , Божеее..!
12
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 години
до10недей да пращаш поздрави от Германия, а отиди в Турция да ти обяснят какъв си
11
1
 
13
 
! Отговори
Димитър Благоев преди 4 години
е единственият достоен социалист в България, който е обичал не Русия а родината си. "Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите"