БСП почете Димитър Благоев. Нинова: Беше достоен държавник

Навършват се 163 години от рождението на Дядото
Обновена: 23 юни 2019 16:34 | 23 юни 2019 16:30,
156
БСП почете Димитър Благоев. Нинова: Беше достоен държавник
Снимка: BulFoto

Димитър Благоев е не само основоположник на организираното социалистическо движение в България, но и достоен държавник. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при отбелязването на 163-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев-Дядото.

Датата се почита от БСП всяка година в къщата-музей на Благоев в Банкя. Организатори на събитието са Националният съвет на БСП, Градският съвет на БСП - София и Районният съвет на социалистите в Банкя.

Още по темата
По думите на Корнелия Нинова, с  активната си политическа позиция в парламента и с работата си на страниците на списание "Ден" и "Ново време", на вестник "Работник", Благоев поставил на дневен ред индустриализацията, модернизацията на България, нейното духовно и европейско развитие.

Тя изтъкна,  че за него  социализмът бил равенство между хората и чиста и свята република.

"Днес неравенствата растат, бедността е непоносима за милиони хора, принципите на чистата и свята република се погазват. Ние, социалистите, продължаваме идеите му и делата му. Атакуват ни наши опоненти, хулят ни, клеветят ни. Но както казва самият Благоев: "Наш дълг е да смъкваме маските на византийците и лъжците" и да вървим напред. Поклон пред мъдростта на Дядото", заключи  Корнелия Нинова.

Димитър Благоев Николов, наричан от последователите си Дядото, е считан за основоположник на социалистическото движение в България. Изповядва марксистки идеи, в статиите си предлага идеята за организиране на работническата класа и за придаване на политически характер на борбите ѝ. Има водеща роля за организиране на сътрудничество между балканските социалдемократически партии. Развива идеята за Балканска федеративна република.

Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
5
 
! Отговори
Русомраз преди 4 години
Благоев е национален предател!!!Както и наследниците му...
109
1
 
9
 
! Отговори
тоя Благоев е един преди 4 години
от най гнусните предатели на родината, безродник и продукт на коминтерна, срамота са такива безмозъчни изказвания, но от комунистите, сегашни социалисти не търсете и капчица РОДОЛЮБИЕ
108
1
 
10
 
! Отговори
Дядото преди 4 години
сам е твърдял че не е българин а македонски славянин, какъв държавник може да е това червено ***, социалистическа биволице ?????? !!!!!!
107
2
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Само мъртвият комунист - е добър!
106
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 97 .Това са думи на Александър Стамболийски:"В момент, като настоящия, когато са застрашени наши братя южни славяни (сърбите), аз не съм нито сърбин нито българин, аз съм южен славянин! заявляение в Народното събрание в 1914 г. в отговор на обвиненията, че е предател на България и Македония, русофил и сърбоман"
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
достоен български предател.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червени ***
103
1
 
10
 
! Отговори
Да напомня .. преди 4 години
...че "достойният държавник" се е самоопределял / публично, в парламента!/ не като "българин", а като "славянин". И многократно се изказва в полза на македонизма...Интересни представи за държавническо достойнство има другарката г-жа Нинова ;)
102
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ако стане Димитър Благоев да си види наследниците от БСП, ще скочи обратно в гроба :)
101
2
 
12
 
! Отговори
Димитър Благоев преди 4 години
Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая партия все предатели и сатрапи тачи!
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоАистентите, които ми преподава по История на БКП във ВИИ Карл Маркс/сега УНСС/ още 1986г. признаваха, че не е бил с всичкия си. Дори децата по улиците са го замеряли с камъни като минавал. Явно е голям държавник, изгонил от БРСДП Янко Сакъзов и поел "верния курс", срещу демкрацията "дето много ни отне". Да вземат отново да почетат главорезите и изнасилвачите от Жабокрек, Тато от Правец, че и атентаторите от църквата Св.София. Аааа, и ястребинчетата, пак избити от РМС-сист.
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можем да го оценяваме по различен начин, но има своя принос в българската история.Разбира се, но не и като държавник. Глу паво е да не го знаете, а още по-глупаво е да не го знае тази, която от 10 години драпа да управлява БГ.
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма българин, завършил в Просия, който да става за държавник. По принцип Просията подбира убити ху йове, подарява им по една третокачествена рускиня или руска еврейка и ги дооформя като полезни идьоти. Когато пък става дума за българи, този процес е доведен до съвършенство.
96
14
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Някой да е прочел нещо, написано от Димитър Благоев? Не, нали. Само си чешете езиците. Той е човек на своето време. Основал е Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП). Можем да го оценяваме по различен начин, но има своя принос в българската история.
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше достоен държавник----------------------НИНОВА ЩО НЕ Е В ЗАТВОРА
94
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз несъм Българин а южен славянин ...Димитър Благоев ...От там на татък всичко свършено от него е бoклуk
93
2
 
22
 
! Отговори
Абе тази преди 4 години
Тази с всичкия ли си е !!!Какъв държавник е Димитър Благоев ???Тези в столетницата съвсем са изтрещяли.
92
1
 
10
 
! Отговори
Таско Ерменков преди 4 години
То повечето на 20 сме такива от поколения
91
2
 
20
 
! Отговори
На Позитано 22 преди 4 години
С съседство с офиса на бесипе на Позитано 20 се помещава клуб за *** и травеститиСобственик на сградата е ....бесипе!