Драстичното намаляване на субсидиите: Плюсове и минуси

Румен Христов се надява на консенсус
Обновена: 24 юни 2019 22:19 | 24 юни 2019 21:21, Петя Славова
25

1761 гледания   |  Още видео
Изненадващо промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас, отпаднаха от дневния ред на парламента в края на миналата седмица. Партиите от управляващата коалиция пък се събират утре на съвет, за да обсъдят как точно да направят промените и какво да се предложи за гласуване като издръжка за политическите партии.

Лидерът на СДС Румен Христов заяви в студиото на "Денят ON AIR", че не очаква в крайна сметка наистина да се гласува един лев субсидия за глас, а по-скоро чака повече дебати и да бъдат обсъдени всички предложения. По думите му обществото очаква намаляване на партийните субсидии.

Още по темата

"Имаме бюджет в рамките на 110 милиарда, икономиката, макар и не с такива темпове каквито очакваме, върви нагоре, така че това не е големият проблем на българското общество. Партиите трябва да имат нормални условия за своето развитие, да не бъдат зависими от външни спонсори", категоричен беше лидерът на СДС пред Bulgaria ON AIR.

По думите му обществото трябва да се замисли, че с предложеното драстично намаляване на държавната субсидия, ще изгуби многопартийната система, която е искало.

"Иначе се връща биполярният модел. Хубаво е да има разнообразие, да има възможности. Американският и английският са такива, но те са плод на 300 годишна работа. Не сме дорасли, ние сме млада демокрация, трябва да се стъпва на добрият опит в ЕС, да се намери златна среда", подчерта още лидерът на СДС.

Румен Христов каза, че 7-8 лева би било нормално да се плаща на партиите за един получен глас, но колко да е точно, дали да има таван, какъв да е той, всичко това може да стане, но след сериозни изчисления. Христов допълни още, че се надява управляващата коалиция и партиите в парламента да постигнат консенсус.

"ГЕРБ и премиерът Борисов са показали, че могат да се вслушват в разумни предложения. Много често се тръгва в една посока, като се види, че не се приема от обществото, посоката се сменя. Могат и сега да се съобразят", заключи Румен Христов.

Лидерът на СДС коментира и предложението за диференцирано ДДС за някои стоки, което според него е популистко и не трябва България да променя данъчната си система, когато очаква влизане в еврозоната.


25
Още от Страната
Президентът Радев с вето: Защити "дивото къмпингуване"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Пак ли наопаки? преди 3 седмици
До Анонимен 20: А съгласен ли си с твоите пари, и изобщо с парите от данъците да се купуват самолето F16 за 2.2 милиарда лева? Ако с това си съгласен, партийните субсидии не би трябвало да са ти проблем. Те са дребни пари в сравнение с тези милиарди
Всички държави в ЕС имат парламентарна демокрация и финансират политическите си партии. Пак ние ли ще правим точно обратното, с което да се надяваме да стане по-добре?
А за икономиката: Да, расте, ама така расте, че изоставаме от предпоследните в ЕС
21
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 седмици
НЕ СЕ КОСЕТЕ ГОСПОДА. БЪЛХА ГИ УХАПАЛА. ТА ТОЙ БИЗНЕСА НАЛИВА МИЛИОНИ В КАСИЧКИТЕ ИМ . ТА КАК ИНАЧЕ БИНЕСА БИ УПРАВЛЯВАЛ ДЪРЖАВАТА АКО НЕ КИХА. Е СЕГА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАВИСИ ОТ БИЗНЕСА. ДАВАМ МИЛИОН ИСКАМ ПРОМЯНА НА ЗАКОН И НЕЩАТА СЕ НАРЕЖДАТ. ЕДНИТЕ СИТИ А ДРУГИТЕ ДОВОЛНИ.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предлагам членовете на партиите да заплащат месечно членски внос, равен на получаваната субсидия от държавата. Аз не членувам в партия и не искам с моите пари да се издържат партийни функционери и п а р а з и т и! Нека членовете издържат партията си!
19
2
 
4
 
! Отговори
Ами така е.. преди 3 седмици
Предпочитам да ме ръководят богати и успели хора, а не въшкари с държавни пари от моите спестявания и данъци!

ТОВА си е комунистически начин на ограбване на народа.
ТОВА не се прави на запад!!!!!!!!!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Субсидиите на Партиите от Държавата---това е истинската корупция.
Така се ограбват законно парите на народа.... По болшевишки маниер.

БЕЗ субсидии---партийците трябва работят, а това ще е смърт за тях.
17
0
 
3
 
! Отговори
Гербаджия преди 3 седмици
Ако ГЕРБ се отметне, може и да не гласуваме за него.

А, Можем и изобщо да не гласуваме!
16
0
 
4
 
! Отговори
Ммм преди 3 седмици
Няма минуси, случаят с терасата на П.Г. го доказва и в момента. Крадливи надути и лицемерни. Нула лева субсидия, и без това нищо не правите и не ви интересува народа.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Минуси няма. Който иска да работи за народ и родина, не говори за пари.Паричковците да напуснат НС. А те са се загрижили как да приберат повече пари, та пак тях да изберат.
14
1
 
3
 
! Отговори
Активист на ГЕРБ преди 3 седмици
Мъдър мъж е другарят Борисов!!! Първо предложи намаление,сега ще протака и наесен ще каже : Ние искаме,но Нинова и Станишев не дават !!! Умник !!!
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Направете субсидията 5 лв. И стига сте си играли с търпението на хората. В конкретния случай, когато имаме партия-държава,която разполага с всички пари, без субсидия означава никакъв плуризъм. Ако всички партии тръгват от нищото тогава става и само тогава ще е честно.
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма какво да се лъжем, българинът забогатява, но въпреки това субсидията трябва да е не повече от 4-5 лв на глас..
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
субсидиите са за издръжка на лицата, с които таковат по легла и чужбина. Нека направят една проверка за свързаност на лицата за всяка една партия. 99% са човек на някой. При субсидия 1лв ще трябва да работят
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БСП като толкова реват да кажат по времето на Благоев партията им какви държавни субсидии е получавала.
9
3
 
5
 
! Отговори
Bg izmet преди 3 седмици
ЗАЛИЧАВАНЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ И ЛИНЧУВАНЕ НА ЛИДЕРИТЕ ИМ. КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВО ИМ. ВЬЗРАЖДАНЕ НА БГ АРМИЯ.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В момента партиите като бонус към членската си маса не събират членски внос. Лозунгът "елата в партията ни, ще ви е безплатно, единствено можете да споделите далаверата" трябва да изчезне. Да започнат да си плащат удоволствието да са част от ГЕРБ или от БСП.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не просто субсидиите трябва да паднат, трябва да е невъзможно държавни пари да стигат до партиите под каквато и да е форма, защото те могат да измислят начини да ги получават като дарения от държавни фирми, а когато си на власт лесно можеш да се разпоредиш какви дарения да направят фирмите на партията ти.
6
1
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 седмици
Аз минуси не виждам. Само трябва да се ограничи възможността за корупция като не се допускат дарения за партиите от юридически лица, а физическите да могат да даряват не повече от 1000 лв годишно.

Да събират членски внос! Тъкно ще им видим реалната членска маса и кого представляват тия.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През последните години избирателите са все по-отвратени от политиката и не гласуват, което означава, че субсидиите изчислявани на действителен глас намаляват. Не сполучи опитът със задължително гласуване да си вдигнат получаваните пари. Сега искат да ни пробутат идеята в замяна на намалените субсидии да разрешат държавни фирми да правят дарения на партии. Т. е. държавните пари просто ще сменят пътя по който достигат до партиите - няма да стигат до тях като субсидии, а като дарения (без таван).
4
2
 
4
 
! Отговори
V преди 3 седмици
Точно партийните субсидии ни докараха двупартийния модел .Ако ги няма и се въведат мажоритарни избори ще стане като в Франция и Италия ,а не като в Германия .Ще идват нови партии на власт .Тия не могат да се справят и работят за феодализъм в бг .
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
УжасТ!