Какво е общото между Гоце Делчев и Че Гевара? Сравнението от Борисов

Премиерът се чуди защо героите стават ябълка на раздора, а не ни обединяват
160

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара на фона на поредния спор със Северна Македония за историческото ни минало.

 "Исторически ние сме си съседи и сме си мили. Надявам се колегите от Северна Македония да приемат необходимите заключения, за да се спазва договорът за добросъседство и да продължим да ги подкрепяме за НАТО и ЕС“, каза той на откриването на втория икономически форум в Пловдив.

Още по темата
За него Гоце Делчев си остава български герой, който се е жертвал, заложил е всичко за свободата на Македония.

"По същия начин и Че Гевера от Аржентина е отишъл да се бие за  свободата на Куба. И вместо тези герои със своите саможертви да ни правят по-силни и да ни обединяват, стават ябълка на раздора", коментира премиерът, цитиран от "24 часа“.

Борисов е убеден, че Балканите имат в момента политици с разум и опит и споровете ще бъдат преодолени.
Премиерът не пропусна да се похвали с добрите икономически резултати на страната.
Той показа графика, от която се вижда, че огромният срив в българската икономика започва от 1990 г. 

"Чак когато ние идваме, започва напред. 10-15 години тотална загуба. Който иска да се припознава, но когато фактите говорят и Конфуций трябва да мълчи",  отсече  Борисов.

Според него този възход се дължи на добра данъчна среда.

"Нашата икономика се ориентира към машиностроене и металургия. Затова е този ръст. Принадената стойност остава тук. И последните 10 г. два пъти са се вдигнали доходите. На приказки е много лесно. Доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят БВП и добавената стойност. Това увеличава заплати и пенсии", каза той.

 "Ако тръгнете от София до Бургас и до Истанбул, карате по магистрала. "Струма" е към своя финал. Имах среща с гръцкия опозиционен лидер и мой приятел Кирякос Мицотакис. Ципрас също ми е приятел. При тях  предстоят избори. Но заедно с гръцкия бизнес трябва да натиснем, за да се направи скоростен път от Александруполис до магистрала "Марица". Така ще свържем Босфора, Черно и Егейско море", подчерта премиерът.

По думите му всички на Балканите сме велики.

"Имаме Велика Гърция, Велика Албания, Велика Турция, Велика България. Исторически сме се били с всички съседи и те с нас. Резултатът - Западните Балкани са най-изостанали. Тази част от Европа е толкова пропита с кръв, нека я направим място за добър бизнес и просперитет", препоръча Борисов. 

Според него Гърция е по-подредена от нас, но там нещата се случвали  по-бавно.

"Всеки бизнесмен, който дойде, се интересува за колко време тировете прекосяват границите. Затова разширяваме и  Калотина с две КПП-та. Тъкмо построихме АМ "Тракия" и тя отесня. 57 000 коли минават по нея на денонощие, посочи премиерът. Той съобщи, че юли-август стартират пътя Монтана-Видин. После идвал ред на Търново-Русе.

Борисов завърши с призив към Турция, Гърция и Кипър.

"Надявам се да намерят разумно решение за находищата на газ в Кипър. Не е добре да дрънчат оръжия близо до нас. Има възможност огромни количества газ да се прекарват през Гърция, Турция и България. Не е нормално натовски държави да влязат в спор“, категоричен е  Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Уххх, ама че сте прос-ти, как можахте да го изберете тоя ***?
108
2
 
26
 
! Отговори
българин преди 4 години
Тоя дърт комунист.И тук ли си пъхна гагата "разбирача" от всичко? Споко.Ша та изтраем до изборите. оЩЕ МАЛКО! Принудени сме и няма как! Ама дупе да ти е яко на НА ИЗБОРИТЕ! ГРУПИРОВКАТА ТИ Е АУТ! -:) Ерата Борисов е към финала си!
107
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да показвате тоя *** мамут че отвращавате!!!
106
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е общото? И двамата не са Винету.
105
3
 
27
 
! Отговори
Баткански таратор преди 4 години
Рече да блесне завалията с познания и сравнения, а сътворо национален и политически скандал. От една страна Гоце Делчев е роден в Кукуш, сега Гърция и по логиката на Борисов не е българин и второ отишъл да помага в Македония като един вид интербригадист за нейната кауза. За потвърждение е хвърлен команданте Че, Ернесто Гевара, убеден комунист и революционер и е намесена Куба. Перфектна взривна смес от добри намерения, ако са били добри де!
104
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам!!!! Да сравняваш Гоце с комунисти слуги на Кремъл е признак на малоумие.
103
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този кърти мивки от всякъде с неговите лафове!
102
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до Народен СъдНа всеки 30 години трябвада го правим,за да има ефект,иначе вървим от катастрофа в катастрофа,с безнаказани управляващи.
101
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение и Бойко и ГЕРБ ...България излиза от блатото в което ни вкараха БКП и БСП през 20-ти и 21-ви век...
100
8
 
7
 
! Отговори
до Народен Съд преди 4 години
Това не го ли пробвахме вече през 44-та? И докъде я докарахме? Стига наивности.
99
24
 
2
 
! Отговори
М преди 4 години
БОЙКО ТЕЖИШ СИ НА МЯСТОТО.КОЙ КАКВОТО ЩЕ ДА КАЖЕ НО СИ ПОЛИТИК!ПОКАЖИ ПОДКРЕПАТА ЗА НАРОДА СИ.НИКАКВИ КОМПРОМИСИТЕ С ИСТОРИЯТА НИ,СТИМУЛИРАЙ МЛАДИТЕ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА ДА СЕ МНОЖАТ И НЕ НАПУСКАТ РОДНАТА ЗЕМЯ.ПОГРИЖИ СЕ И ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ТО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, ЕДИНИЦИ ОТ ТЯХ ХВЪРЛЯТ ПАРИ ОТ БАЛКОНА ДРУГИТЕ ЕДВА ПРЕЖИВЯВАТ.
98
4
 
27
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 4 години
Ако имаше народен съд всичките от снимките трябваше да висят на въже пред парламента и пред очите на хората. За съжаление хората вече са наистина много бедни, болни и гладни. Няма лидер-идеалист, който да преведе чистката и да изреже тумора до кокал.
97
8
 
7
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Надеждите на хората млатят БСП,не Борисов!!!
96
14
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До избирател 98 Как слаб човек млати БСП десетина пъти ?
95
4
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 97 България не е освободена от американци , а социалистите я предадоха след СССР.Сега са първи капиталисти.Целта е постигната.
94
4
 
9
 
! Отговори
Че преди 4 години
До АнонименВ освободена от американците България нямаше премиерът да е бодигарда на Фамилията и нямаше премиерът да се сеща за Че. Още е на власт Фамилията, чрез бодигарда й.
93
27
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Има ли нещо невярно в думите на Борисов ? За това е любимец на народа и е мразен от БСП.
92
3
 
29
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Ех Другарю Борисов,слаб човек сте Вие!!!Инък,стойките и чалъмите на мъжкаря сте усвоили добре....Тя Македония ни прави на маймуни,а Ви пак ще ги подкрепяте насам и натам!!!От друга страна собствената Ви държава е в колапс по отношение на корупцията,а ни един подведен под отговорност...../освен някой незначителен селски кмет де...../Но Вие стойките и чалъмите на мъжкаря сте ги усвоили до висша лига,той и погледа Ви един такъв страховит,все едно не сте премиер а..............
91
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната продължителност на живота в Куба е колкото Дания и САЩ, даже някои източници посочват Куба пред другите две. Разликата между Куба и Дания обаче е, че Дания е първа в света по ракови заболявания.
90
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧеА българия като я освободиха американците защо е първа по смъртност в света, бедна като държава от Третия свят и най-бързо изчезваща нация.