Какво е общото между Гоце Делчев и Че Гевара? Сравнението от Борисов

Премиерът се чуди защо героите стават ябълка на раздора, а не ни обединяват
160

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара на фона на поредния спор със Северна Македония за историческото ни минало.

 "Исторически ние сме си съседи и сме си мили. Надявам се колегите от Северна Македония да приемат необходимите заключения, за да се спазва договорът за добросъседство и да продължим да ги подкрепяме за НАТО и ЕС“, каза той на откриването на втория икономически форум в Пловдив.

Още по темата
За него Гоце Делчев си остава български герой, който се е жертвал, заложил е всичко за свободата на Македония.

"По същия начин и Че Гевера от Аржентина е отишъл да се бие за  свободата на Куба. И вместо тези герои със своите саможертви да ни правят по-силни и да ни обединяват, стават ябълка на раздора", коментира премиерът, цитиран от "24 часа“.

Борисов е убеден, че Балканите имат в момента политици с разум и опит и споровете ще бъдат преодолени.
Премиерът не пропусна да се похвали с добрите икономически резултати на страната.
Той показа графика, от която се вижда, че огромният срив в българската икономика започва от 1990 г. 

"Чак когато ние идваме, започва напред. 10-15 години тотална загуба. Който иска да се припознава, но когато фактите говорят и Конфуций трябва да мълчи",  отсече  Борисов.

Според него този възход се дължи на добра данъчна среда.

"Нашата икономика се ориентира към машиностроене и металургия. Затова е този ръст. Принадената стойност остава тук. И последните 10 г. два пъти са се вдигнали доходите. На приказки е много лесно. Доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят БВП и добавената стойност. Това увеличава заплати и пенсии", каза той.

 "Ако тръгнете от София до Бургас и до Истанбул, карате по магистрала. "Струма" е към своя финал. Имах среща с гръцкия опозиционен лидер и мой приятел Кирякос Мицотакис. Ципрас също ми е приятел. При тях  предстоят избори. Но заедно с гръцкия бизнес трябва да натиснем, за да се направи скоростен път от Александруполис до магистрала "Марица". Така ще свържем Босфора, Черно и Егейско море", подчерта премиерът.

По думите му всички на Балканите сме велики.

"Имаме Велика Гърция, Велика Албания, Велика Турция, Велика България. Исторически сме се били с всички съседи и те с нас. Резултатът - Западните Балкани са най-изостанали. Тази част от Европа е толкова пропита с кръв, нека я направим място за добър бизнес и просперитет", препоръча Борисов. 

Според него Гърция е по-подредена от нас, но там нещата се случвали  по-бавно.

"Всеки бизнесмен, който дойде, се интересува за колко време тировете прекосяват границите. Затова разширяваме и  Калотина с две КПП-та. Тъкмо построихме АМ "Тракия" и тя отесня. 57 000 коли минават по нея на денонощие, посочи премиерът. Той съобщи, че юли-август стартират пътя Монтана-Видин. После идвал ред на Търново-Русе.

Борисов завърши с призив към Турция, Гърция и Кипър.

"Надявам се да намерят разумно решение за находищата на газ в Кипър. Не е добре да дрънчат оръжия близо до нас. Има възможност огромни количества газ да се прекарват през Гърция, Турция и България. Не е нормално натовски държави да влязат в спор“, категоричен е  Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЯРАТА в най-силната и богата славянска и християнска държава е водеща.-Просия не е славянска и не е християнска държава. Хората там са само 30% славяни, останалото неславяни и ***. Също така по-голямата част са атеисти или от нехристиянски вероизповедания.
128
0
 
6
 
! Отговори
www преди 4 години
МАГАРЕ ДА РАЗБИРА ОТ КОМПОТ ????
127
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общото е герберската простотия....
126
4
 
8
 
! Отговори
Страна Огромная!!! преди 4 години
41-а година влезнаха в Русия, 45-Русия ги победи14-а година отстраниха Русия от ПАСЕ, 19-та сами върнаха Русия в ПАСЕПериод от 4 години е достатъчен на Руската мечка да понесе удара, да се съвземе и да да развее знамето на Победата.Не русофобия и русофиля.ВЯРАТА в най-силната и богата славянска и християнска държава е водеща.А останалите мехури Боко Цоко, Корнеко Гоцеко- тва са само опортюнистите.Затова и КРИМ-ДОНЕЦК-ЛУГАНСК ще бъдат руски и никога издевателствени от новобандерските юнкеристи
125
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко се опитва да изглади отношенията, руските *** се дерат...
124
5
 
9
 
! Отговори
Нюрнберг помни преди 4 години
за Русия македонците са украинците.По тази причина нека сравнява Бандера с табакера пълна с копчета от детски ризи.Колекционирали са гадовете неща от децата преди да ги заковат като малки ангели-христосчета по стените.ОберИдионтен Хитлер се е срамувал украинските касапи и предатели- затова след предателствата ги е разстрелвал под разбирането, че щом си предал своите съселяни-при други условия ще предаде фашистите.И са ги кълцали, стрелаи и бесили. Факти за които фашистите не са осъдени в Нюрнбег
123
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То май само това е общото - че от една държава е ходил в друга. Гоце Делчев е бил скромен апостол, докато онзи е вилнял като бесен, разстелвал е хора под път и над път. Гоце Делчев е отрасъл на своя земя, роден от православни родители, Че Гевара е дърво без корен, син на италиански пропадняци, емигрирали в Аржентина. Католически дивак.
122
0
 
10
 
! Отговори
Ням!13 преди 4 години
За таки оратори мълчанието е злато!
121
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че не е добър пример за подражание. Добре е българските герои да не бъдат свързвани с него.
120
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната излагация на еднокнижника.Срам ме е,че този е м-р председател на страната.
119
3
 
26
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ДРУГАРЮ" БОРИСОВ,МНОГО ВИ МОЛЯ, НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ, ДА ДЕМОНСТРИРАТЕ "КАПАЦИТЕТ" И "ПОЗНАНИЯ" ТАМ, КЪДЕТО ЯВНО ВИ ЛИПСВАТ!КАТО ЧОВЕК, ИМАТЕ ПРАВО НА ВСЯКАКВО МНЕНИЕ, НО КАТО "МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ" НА Р БЪЛГАРИЯ, СТЕ ДЛЪЖЕН, АКО НЕ, ДА СЕ ОГРАМОТИТЕ, ПОНЕ, ДА СЕ КОВСУЛТИРАТЕ С ПО-ГРАМОТНИ ОТ ВАС...ПО ВАШИТЕ НЕАДЕКВАТНИ "ИЗКАЗВАНИЯ", ХОРАТА В ЕВРОПА И ПО СВЕТА, СИ СЪСТАВЯТ МНЕНИЕ ЗА НАШИЯ НАРОД!НЯМАТЕ ПРАВО, ДА ЗЛЕПОСТАВЯТЕ НАРОДА НИ И БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ!МЕРЕТЕ СИ ПРИКАЗКИТЕ!
118
2
 
17
 
! Отговори
San4o преди 4 години
Абе то май и Винету и Г(б)ойко Митич ... май имаха нещо общо... май беха братовчеди...
117
0
 
9
 
! Отговори
михаал преди 4 години
Абе историци и умници, кажете ми колко века и исторически дати има в тази нация
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже ,боже , ко..му..ни..з..мът го тресе яко , а се прави на десен като отиде в Брюксел ,намерил сравнение да прави
115
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Темата с Македония е като темата с комунизма .Едни мошеници направиха кариера .Бойко е честен и пряк ,но на зомбитата това не прави впечатление ,да сърфирате им дай .
114
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такива чугунени глави като ВМРО и нашите *** историци не чакайте нищо добро .Бойко е прав ,но му викат *** .Прости сте всички вие *** дето хулите Бойко .
113
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕ ГЕВАРА Е ЕДИНИ ОБИКНОВЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОРИСТ.
112
15
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
БСП ОТИВА ПРИ ЧЕ ГЕВАРА, ЧЕ ГОБАРА.
111
26
 
10
 
! Отговори
да преди 4 години
Много точно и разбираемо изказване на Боко, евала.
110
2
 
28
 
! Отговори
македонски българин преди 4 години
Това е един нескопосан опит на Боко да спаси реномето на протежето си Зоран Заев.Надявам се,да си коригира поведението ,когато разбере реакциите на българите за изказването си.Утре идва външния министър на С.М. да търси начин да сменим позицията си за Г.Делчев.Бойко пак се прави на великодушен и накрая ще плюе жаби и гущери по Зоран Заев.Същия чака само дата за преговори и ще се си отвори устата.А тя е доста голяма и има много антибългарски изцепки.Въпрос на време е.