Прокуратурата продължвава с "Апартаментгейт", търси данъчно престъпление

Цацаров: Решението на Антикорупционната комисия не може да ни повлияе
Обновена: 26 юни 2019 14:04 | 26 юни 2019 13:01, Камелия Цветанова
53
Прокуратурата продължвава с "Апартаментгейт", търси данъчно престъпление
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси по скандала "Апартаментгейт“ и така оневини замесените, но това не означава, че проверката на политиците е приключила.

"Производствата за конфликт на интереси нямат нищо общо с проверките на прокуратурата. Това, което ще обуслови резултатът от нашите проверки, е резултатът от данъчните ревизии на НАП, защото когато НАП върне ревизиите на прокуратурата, ще стане ясно има или не престъпление, на първо място данъчно“, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Той увери, че произнасяне на КПКОНПИ не може да повлияе на проверката.

Цветанов, Панов, Ангелкова и още... чисти за "Апартаментгейт"!

Обвинението изпрати сигнала до антикорупционната комисия още когато гръмна скандалът с покупката на луксозния имот на бившия зам.-председател на ГЕРБ и шеф на ПГ на партията Цветан Цветанов.

Още по темата

Цацаров разясни и защо КПКОНПИ е изпратила сигналът за шефа на ВКС до Инспектора на ВСС.

"КПКОНПИ няма право да се занимава с магистрати, единственият орган, който може да го прави е Инспекторатът. Спекула е твърдението, че за останалите са приключили проверките, а за него не е“, отсече главният прокурор.

Във вторник стана ясно, че КПКОНПИ не е установила конфликт на интереси при проверките срещу Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов.

Те бяха разследвани от комисията по информация в медиите, излязла преди няколко месеца, за имоти купени на по-ниски цени от пазарните.

Скандалът "Апартаментгейт“ гръмна първо при Цветан Цветанов.

През март стана ясно, че той се е сдобил с нов луксозен имот. Новата му придобивка е апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, разположена в столичния квартал "Изток". Към жилището има и ВИП асансьор, който ще отвежда Цветанов и семейството му от личния им (двоен) гараж в сградата директно в дома им.

Въпреки че той твърдеше, че всичко е напълно законно, под обществения натиск Цветан Цветанов беше принуден да напусне председателското място на ПГ на ГЕРБ, а след евроизборите се прости и с мястото си на шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и остана редови член партията.

Цецка Цачева също беше принудена да хвърли оставка и да се прости с поста на министър на правосъдието.

Тя също е купила от фирмата "Артекс" имот в столичния квартал "Изток".

Цачева отрече апартаментът й да е на цена по-ниска от пазарната, защото го била платила още на изкоп.

Фирма на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов също е купила апартамент от същата компания, също на цени, по-ниски от пазарните. Самият той обаче обясни, че цената, която е платил за сделка на фаза "чертеж и основи" не е никак малка.

След като стана ясно, че и Ваня Колева си е купила евтино жилище, тя набързо подаде оставка, а премиерът я прие. Нейната съдба сполетя и Красимир Първанов.

Лозан Панов обаче категорично отказа да се оттегли от поста си, въпреки че се разбра, че съпругата му Елисавета е безспорният лидер в класацията по най-евтино придобит луксозен апартамент от "Артекс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникална (правосъдна) система имаме-Бившия депутат от ДПС Щерьо Щерев получи присъда от 10 месеца условно за това,че същия е източил близо 9 милиона лева от държавната хазна . В същото време окръжната прокуратура и съд във Велико Търново осъди на 8 г.затвор лицето Антон Иванов,затова,че същия е задигнал дамска чанта в която е имало ябълки на стойност 3,30 лв..Или както се пееше в оная песен-За милиони няма закони,за кокошка няма прошка. Такава е картинката в еврЕо-атлантическа България
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не могат (а и не искат) да осъдят никого. Или служат за перилен препарат (ето, разследваха ме, нищо не откриха, нищо не можете да ми кажете), или размотават някоя квартална кметица насам-натам. И накрая и нея не успяват да осъдят и ние им плащаме обезщетенията в Страсбург.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жалка комедия - тип " СКРИЙ СЕ И СЕ НАМЕРИ "тия са най скъпо платените "актьори"
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закривай тая пародия!
22
1
 
20
 
! Отговори
Няма страшно преди 4 години
На Цацаров не му ли изтича скоро мандата?До тогава ще се правят, че проверяват, а новият гл. прокурор ще каже, че няма данъчни престъпления, ако въобщя някой още помпи по платените ни медии, че е имало апартаментгейт.
21
1
 
23
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Пак измиване на ръцете, и прах в очите на раята.Ако наистина искат да свършат работа - да се поровят в произхода на средствата. И примерно шефът на конпирите са обясни как само от заплата за пет годити е спестил половин милион еврака за гоУемата тераса. А ако се разровят в бакиите на Цвък, оттам не заек, а стадо хипопотами ще излезе!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това се казва пазарни цени - за колкото се спазариш за толкова купуваш или продаваш.
19
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
--Сега като прочетох дълбокомислено тази статия -излязох на терасата и правя така --Бля Бла Бла Бла - правя си вятър на устата че ми е много горещо- като кучетата -те изплезват език - а аз си отварям широко устата и викам - БЛА БЛА БЛА ЯЯЯ
18
1
 
11
 
! Отговори
aa1830 преди 4 години
Прокуратурата да се прекръсти на проверкатурата! 3893
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Симулация на проверка. На всички ни е ясно че няма да намерят нарушения. Те са недосегаема мафия. Овцете спят и всичко е точно.
16
2
 
11
 
! Отговори
пена преди 4 години
Само да спомена - няма как хем да са продавани апартаменти под пазарната цена, хем да има данъчно престъпление. Разни хора издоиха първата версия преди изборите а сега тръгнаха да ровят и втората :-Д. Но щом шаранните се връзват....
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е тогава за какъв *** е тая комисия, като не може да открие очевадни неща, които са публично известни на цялото общество?!? на кого служи тази комисия?!?
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПроКУРАтурата ще ги хване за шлифера. Така са се оплели всички, че ... За милиони няма закони ..
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полека с търсенето да не се претоварят с работа.
12
1
 
33
 
! Отговори
odpo преди 4 години
А кога прокуратурата ще попита Ахмет Доган как се купува ТЕЦ и от къде един депутат, бивш затворник има пари да си купи ПРИСТАНИЩЕ?!??! Което щяло да се конкурира с пристанище Бургас?????
11
1
 
19
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Ей....само реклама.Първо подскочат ..ей тези измамници ще ги осъдим...После ги оправдаят ,възтановят на работа като светци и ние им пратим много голямо обезщетение...И богатите на същото място по-богати...
10
0
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Чисти заблуди - "КПКОНПИ не е установила конфликт на интереси при проверките..." - То и на мен фразата - "Йога сутрите на Пантанджали" ми звучи като - "Йода сутринта на Патладжанни" - ама не е...
9
1
 
10
 
! Отговори
Скитник преди 4 години
Хубава работа , ама БЪЛГАРСКА......
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се потят да търсят. Всичко е законно. Да търсят кокошкарите.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като всичко е законно, защо подават оставки?