Прокуратурата продължвава с "Апартаментгейт", търси данъчно престъпление

Цацаров: Решението на Антикорупционната комисия не може да ни повлияе
Обновена: 26 юни 2019 14:04 | 26 юни 2019 13:01, Камелия Цветанова
53
Прокуратурата продължвава с "Апартаментгейт", търси данъчно престъпление
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси по скандала "Апартаментгейт“ и така оневини замесените, но това не означава, че проверката на политиците е приключила.

"Производствата за конфликт на интереси нямат нищо общо с проверките на прокуратурата. Това, което ще обуслови резултатът от нашите проверки, е резултатът от данъчните ревизии на НАП, защото когато НАП върне ревизиите на прокуратурата, ще стане ясно има или не престъпление, на първо място данъчно“, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Той увери, че произнасяне на КПКОНПИ не може да повлияе на проверката.

Цветанов, Панов, Ангелкова и още... чисти за "Апартаментгейт"!

Обвинението изпрати сигнала до антикорупционната комисия още когато гръмна скандалът с покупката на луксозния имот на бившия зам.-председател на ГЕРБ и шеф на ПГ на партията Цветан Цветанов.

Още по темата

Цацаров разясни и защо КПКОНПИ е изпратила сигналът за шефа на ВКС до Инспектора на ВСС.

"КПКОНПИ няма право да се занимава с магистрати, единственият орган, който може да го прави е Инспекторатът. Спекула е твърдението, че за останалите са приключили проверките, а за него не е“, отсече главният прокурор.

Във вторник стана ясно, че КПКОНПИ не е установила конфликт на интереси при проверките срещу Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов.

Те бяха разследвани от комисията по информация в медиите, излязла преди няколко месеца, за имоти купени на по-ниски цени от пазарните.

Скандалът "Апартаментгейт“ гръмна първо при Цветан Цветанов.

През март стана ясно, че той се е сдобил с нов луксозен имот. Новата му придобивка е апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, разположена в столичния квартал "Изток". Към жилището има и ВИП асансьор, който ще отвежда Цветанов и семейството му от личния им (двоен) гараж в сградата директно в дома им.

Въпреки че той твърдеше, че всичко е напълно законно, под обществения натиск Цветан Цветанов беше принуден да напусне председателското място на ПГ на ГЕРБ, а след евроизборите се прости и с мястото си на шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и остана редови член партията.

Цецка Цачева също беше принудена да хвърли оставка и да се прости с поста на министър на правосъдието.

Тя също е купила от фирмата "Артекс" имот в столичния квартал "Изток".

Цачева отрече апартаментът й да е на цена по-ниска от пазарната, защото го била платила още на изкоп.

Фирма на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов също е купила апартамент от същата компания, също на цени, по-ниски от пазарните. Самият той обаче обясни, че цената, която е платил за сделка на фаза "чертеж и основи" не е никак малка.

След като стана ясно, че и Ваня Колева си е купила евтино жилище, тя набързо подаде оставка, а премиерът я прие. Нейната съдба сполетя и Красимир Първанов.

Лозан Панов обаче категорично отказа да се оттегли от поста си, въпреки че се разбра, че съпругата му Елисавета е безспорният лидер в класацията по най-евтино придобит луксозен апартамент от "Артекс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Дайте 5-ция и на СЪД преди 4 години
Обща, всенародна молба до Прокурара за осъждане на пасивните, коственните, истинските аферисти и ползвателите на Тухла, Аппар, Къщи Гейт, за гавра с доверието на Народа към хората които са засечени за съпричастие в тия Гейтове.Нанасяне на дълбоки сътресения във вярата на Полит Партия ГЕРБ и нейните Командоси, Администратори, ПиЯри, Служители по ведомствата всеки жив българин да бъде обезвъзден с 1500 лева
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вива Цецко, Вива Цецка, Вива партия "ГЕПИ"!
44
0
 
1
 
! Отговори
ПРОТЕСТИРАМ! преди 4 години
ДА СЕ СПРЕ НАТИСКА ВЪРХУ АГЪНЦАТА ЦЕЦО, ЦЕЦКА И ДРУГИТЕ! ББ ДА ГИ ВЪЗСТАНОВИ НА РАБОТА! ТОКУ ВИЖ ОСЪДИЛИ ДЪРЖАВАТА!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЙДЕ СЕГА И ПРОКУРАТУРАТА ДА ЖОНГЛИРА МАЛКО С ТОПКАТА И.... НЕ ГООЛ, НЕ! ОНЕВИНЯВАНЕ!
42
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ВРЕМЕ Е ЦЕЦО ДА ОТВОРИ ЗЕЛЕНОТО ТЕФТЕРЧЕ И ДА ВИДИМ КОЙ, КОГА, КАКВО Е ПРАВИЛ И КОЛКО Е ОТКРАДНАЛ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ ВЪЗМЕЗДИЕТО МУ. И СИГУРНО ЩЕ СТАНЕ. ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИМИРИ ТАКА ЛЕСНО С ИЗЛИЗАНЕТО СИ ОТ ПОЛИТИКАТА. СЛАДКА РАБОТА А И ПАРИТЕ САМИ ВЛИЗАТ В РЪЦЕТЕ ТИ БЕЗ ДА ГИ ТЪРСИШ ИЛИ ОТРАБОТВАШ.
41
1
 
0
 
! Отговори
Чекор преди 4 години
До ФенДа попитам само тези ли са данъчни престъпници? Щото ако се окаже престъпление да си купуваш имот на данъчна оценка половин България трябва да го отнесе! Доказано доходи е една тема, ама покупка на имот по данъчна оценка... ооо тук ще изгорят много хора!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този път може и да излезе нещо. Бойко все повече се дистанцира от Цецо, а това е сигнал, че Цецо може и да не изплува сега. А почнат ли да излизат нещата около Цецо, тогава за всичките около него ще стане много тежко.Все пак, ще видим.
39
1
 
8
 
! Отговори
Фен преди 4 години
Невероятно лицемерие демонстират т.нар управляващите!Значи, аз ако купя апартамент, който пазарната му цена е $100к, но го декларирам за $50к...първо фирмата продавач спестява да плати ДДС и данъци за разликата, второ самия купувач не му се налага да се обяснява при проверка откъде има тези пари...В коментираните случаи, купувачите (Цветанов и ко) - ТЕ НЕ МОГАТ ДА ДОКАЖАТ доходи дори по данъчна оценка!!!
38
0
 
8
 
! Отговори
Г/з, глава затрива преди 4 години
Г/з, глава затрива!!! Лакомията и алчността са характерни за андрешковците налазили властови позиции. За единия келепир стоят и сурат и достойнство си заплюват.
37
0
 
11
 
! Отговори
... преди 4 години
Като цяло, ако все още имаше народен съд, тоя щяха да го гръмнат първи! Не за друго ми той и без това не става за нищо освен ЛЪЖИ ЗАБЛУДА КРАЖБИ и други от сорта! За него знам, че заплатата му не идва от мойте пари! Друг му е господаря и друг му плаща да ме ЛЪЖЕ И ***! Така, че когато глявния "ни" прокурор говори, о трябва да проверявате и препроверявате всяка негова дума! ТАКА СЕ ПРАВИ С ЛЪЖЦИТЕ И ИЗМАМНИЦИТЕ!
36
0
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
А на времето плащахме за билети за цирк! И даже често нямаше места.Сега благодарение на бат Бойко и компания, гледаме цирк редовно, безплатно от дивана и има места за всички! Не съм Папа, ама бих ги цункал по главичките всички...с теслата
35
0
 
10
 
! Отговори
. преди 4 години
Само приказки и никакви действия.Хората искат да видят един политик поне в затвора.И децата знаят , че хората в власта са абсолютно корумпирани.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук става дума за незаконно придобито имущество в особено големи размери и това е в компетенцията на КОНПИ.Има укриване на доходи и пране на пари в следствие на данъчно престъпление и купища други престъпления.Ама КОНПИ са кьорави за тези неща.Виж ако беше Ванко-1 или Ценко Чоков щяха да им избият зъбите.ХО-хо
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реалист 30Ти си по-скоро Тъпист а не реалист!!Капиш, селски.КОНПИ проучвали само за конфликт на интереси.....ХА-ХА-ХАА на Цветя Василев, Ветко, Миньо и куп криминали къде им е конфликта на интерес та ги разкоства КОНПИ ???Ти си толкова гламав че си за връзване.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНАП и Горанов няма как да си вкарат автогол и да признаят че занижават данъчната оценка и ДДС. КПКОНПИ няма как да признаят че е конфликт на интереси ако Фандъкова намали цената на разрешителните за строежи, за да може Лозан и Вежди да си купят по-евтинко. Всички са чисти.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега от НАП, ще излязат, че не виждат проблем и всичка ще е ОК, но престъпление има и то е ясно, вярно, трудно доказуемо, но го има - данъчно, защото дължимите данъци за придобиване на имоти са върху записаната цена в нотариалния акт.
30
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Казах ли ви бе, конспиратори тъ.пи, че КПКОНПИ проучва САМО за конфликт на интереси. За данъчни и други престъпления си има други разследвания, които продължават.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП ???Този НАП който каза че 6те апартамента на Цецо са законно придобити?!Този ли НЪП ?!?!Не, благодаря.От сега знам тезултатЪ.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано на следващите избори намерите!
27
0
 
12
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Опааа... Дежа вю! Хахаха... :D