Борисов бие ГЕРБ по рейтинг, БСП - пред Корнелия Нинова

5 партии биха влезли в НС, ако изборите бяха днес
27 юни 2019 09:24,
134
Борисов бие ГЕРБ по рейтинг, БСП - пред Корнелия Нинова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премирът Бойко Борисов има устойчиво по-висока позиция подкрепа, отколкото получава собствената му партия ГЕРБ. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова обаче се радва на по-малко доверие през последните месеци в сравнение с оглавяваната от нея БСП. Това са основните изводи от съвместно национално проучване на bTV и "Маркет линкс".

Според Добромир Живков от социологическата агенция разликите в рейтинга на Нинова и партията й е започнало от излизането на социалистите от парламента, като ножицата се разтваря от вътрешните противоречия и оттеглянето на оставката.

Още по темата

В същото време, докато ГЕРБ понесоха много тежък удар покрай скандала "Апартаментгейт" през април и май, то скандалът с имотите на властта на практика не е нанесъл почти никакви щети на самият Борисов.

Специалистът за пореден път препотвърди тезата, че премиерът е упял "буквално да обърне политическият тренд в страната".

"Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява - и да управлява със здрава ръка", коментира Живков.

Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ биха взели малко над 30% от гласовете, БСП - 28,9%. Непроменена след изборите остава подкрепата за ДПС, които биха събрали 8%, както и тази за "Обединени патриоти" - 6%. Дясното обединение от "Демократична България" запазва добрия си резултат и с 5,3% ще успее да вкара депутати в Народното събрание. На ръба е ВОЛЯ с 3,3%.

"Евроизборите не доведоха до успокояване на социално напрежение, което се трупа от около година", подчерта социологът и допълни, че огромна част от българите смятат, че страната не се развива в правилната посока - песимистите са два пъти повече от оптимистите.

Доверието в основните институции също остава на изключително ниско ниво - 27% за правителството, 25% за съдебната система и 18% за Народното събрание.

"Президентът се ползва с 54% подкрепа като резултат от опозиционното му поведение", посочи Добромир Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
9
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
то е ясно че последните 30 години в България един политик се откроява от другите и затова хората гласуват за него
6
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ съсипа, и унищожи България, също така прогони и умори над 2 милиона Българи. Това е равносметката от управлението им а вие си пишете каквото искате.
5
9
 
18
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 4 години
Непрестанно ни заливате със социологически еквилибристики. Колкото и да величаете вожда, се вижда, че нормалните хора отдавна са изгубили доверие в него.
4
30
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Борисов е най успешния политик в новата история на България. До сега никой друг политик не е имал толкова висок рейтинг за толкова дълго време. 10 години е начело на държавата и като нищо ще изкара още 10.
3
6
 
18
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Ако това е вярно, направо да се молим на Вова да ни хвърли една атомна бомба и да започваме отначало... Един полуграмотен, криминално проявен ром ще ни управлява...
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Изборите показват друго.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжи.