НАТО обсъжда: Как да възпре новата ракетна заплаха откъм Русия?

В Европа обезпокоени, че ще бъдат въвлечени в ядрена надпревара между Москва и Вашингтон
27 юни 2019 20:03, Елка Василева
166
НАТО обсъжда: Как да възпре новата ракетна заплаха откъм Русия?
Снимка: архив, Reuters

Министрите на отбраната от НАТО обсъждаха вчера как да възпрат Русия от изненадваща ракетна атака срещу Европа, ако основополагащият договор за наземно базираните ракети прекрати действието си следващия месец.

Освен ако Русия не реши в последния момент да се се върне към договора, което НАТО не очаква, САЩ възнамеряват да се изтеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 г. на 2 август, като се аргументират с разработването от Русия на ракета, която нарушава споразумението, пише Ройтерс.

Москва твърди, че изпълнява стриктно сключения от американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов ДРСМО, който премахна арсеналите от ракети със среден обсег на двете най-големи световни ядрени сили.

"Министрите се споразумяха, че НАТО ще отговори, ако Русия не се върне към изпълнение на договора", каза пред журналисти генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на срещата в Брюксел.

Още по темата

"Те ще трябва да поемат цялата отговорност за денонсирането на договора", каза Столтенберг, въпреки че подчерта, че НАТО няма да разположи, способни да носят ядрено оръжие, наземно базирани ракети със среден обсег в Европа, както се случи през 80-те години.

Американски и британски разузнавателни данни показват, че Русия е извършила изпитания на крилатата ракета с наземно базиране SSC-8, която нарушава забраната на ДРСМО за наземно разположени ракети с обсег от 500 до 5500 км, казаха дипломати от НАТО.

НАТО твърди, че подобни ракети са трудни за засичане и оставят по-малко време за предупреждение от ракетите с голям обсег, като повишават вероятността при конфликт да бъдат използвани ядрени оръжия.

След края на Договора за ракети с малък и среден обхват: Какво предстои за Европа?

Спорът около ракетите бележи по-нататъшното влошаване на отношенията между Изтока и Запада, които са обтегнати след анексията на Крим от Русия през 2014 г., и предизвиква опасения от надпревара във въоръжаването между Русия, САЩ и Китай, който също разработва ракети.

Столтенберг каза, че министрите на отбраната разглеждат различни варианти, включително повече учения, с използване на конвенционални оръжия и подобряване на разузнаването и наблюдението, както и на противовъздушната отбрана.

Дипломати казаха пред Ройтерс, че варианта с полети на изтребители F-16 и бомбардировачи B-52, способни да носят ядрено оръжие, и дислокацията на морско базираните ракетни системи също се обсъждат.

Подобни стъпки имат за цел да подчертаят решимостта на НАТО да защити Европа и да повиши икономическата и военна цена за Русия от всяка възможна ракетна атака.

Министърът на отбраната на Люксембург Франсоа Бош каза, че макар дипломатите да продължават да призовават Москва да унищожи ракетите SSC-8, НАТО се нуждае също от "военен отговор", защото на карта е поставена сигурността на Европа.

Последно дипломатическо усилие

Постоянните представители на страните членки в НАТО се очаква да се срещнат с руски представители в рамките на Съвета Русия-НАТО следващата седмица, за да направят последно отчаяно усилие за спасяване на ДРСМО, преди изтичането на крайния срок през август.

Катрин Уийлбарджър, и. д. помощник-министър на отбраната на САЩ, каза, че макар Русия все още да има време да промени курса си, "ние не смятаме, че тя ще го направи".

Преди началото на министерската среща Столтенберг не изключи, че НАТО може да преконфигурира своята система за противоракетна отбрана (ПРО) в Югоизточна Европа за възпиране на руски ракети.

След като САЩ инвестираха милиарди долари, поддържаните от НАТО радар и системи за ПРО са насочени към Иран, казват служители, и пактът нееднократно е заявявал, че те не са насочени срещу Русия, както твърди Москва.

САЩ заявяват, че ще се фокусират също върху разработването на конвенционални ракети, които да послужат за възпиране едновременно срещу Русия и Китай, който не е страна по ДРСМО и е обявил намерението си да развива нови технологии, включително нови крилата ракети.

"Трябва да създадем прецизни (ракети) с голям обсег", каза във вторник пред журналисти на път за Брюксел и.д. американски министър на отбраната Марк Еспър и добави: "Излизането от ДРСМО ще ни позволи да направим това по неядрен начин, по конвенционален начин. И това ще ни позволи да отговорим не само на Русия, но и на Китай".

Европейски съюзници са обезпокоени, че ще бъдат въвлечени в ядрена надпревара между Москва и Вашингтон.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 45..Едва ли ще ме прочетеш.Вече публикацията е стара уви -:) Много се радвам че си прозрял истината! Много млади хора повтарят " ЕС НАТО"! Ами разберете го бе деца.Обяснявам ви го веднага.Това са 2 различни и напълно НЕСЪВМЕСТИМИ организации! ЕС е Европейско звено за Което аз самият лобирам да сме там! И следващата несъвместимост с ЕС ..НАТО.Това е Американски военен блок.Вие не знаете но аз знам как се"боричкаха"със СССР! Нато КОНТРОЛИРА ЕВРОПА! То никого не пази! ИСКА ДА КОНТРОЛИРА ВСИЧКИ
136
1
 
5
 
! Отговори
джо преди 4 години
Кой нарушава договорите не знаем.Но Поляците и Румъния са на мушка, понеже се правят на мушмороци и се хванаха да строят противоракетен щит от ИРАНСКАТА ЗАПЛАХА. Трябва да си куку за да се хванеш на тая песен.Ако искаме да влезем в тяхната компания,Пасито и Плевнелиев да измолят от шефовете си една батарея и сме смъртници"камикадзета". Не дай боже да стане някаква грешка ,даже няма да разберем какво става.
135
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До dddако позволиш,едно малко уточнение:-БЕСНИТЕ не да за това,Русия да я нема!..Напротив,те бленуват в сънищата си тя (Русията) да си е там,но ТЕ (БЕСНИТЕ) да "колят и бесят" на тая територия....и руския мужик да им е подвластен и да копа в унес подземните богатства на тая страна,сервирайки ги в краката на мераклиите.Това е!..Иначе на нито един от натовските бабаити НЕ му се живее в суровата руска тундра..
134
3
 
6
 
! Отговори
ddd преди 4 години
Натовската агресия спрямо Русия става все по-нагла.Ако може Русия да я няма за Вас е най-добре.Омръзнахте и отвратихте всички здравомислещи хора.Седнете си на *** и не дразнете руснаците, защото номера няма да ви мине!
133
1
 
7
 
! Отговори
НАЙ- преди 4 години
мощният ракетен двигател на САЩ е 2/два/ пъти по- тежък и с 4/четири/ пъти по-малка тяга от руския двигател Р180, разработен по съветско време. Въпреки, че руснаците им дадоха лиценз за производство, американците още не могат да го направят.
132
2
 
11
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Как да възпре руснаците?Ами много лесно,да си приберат добитъка дето са го пръснали из цял свят и да се махат заедно с оръжията си обратно там откъдето са дошли.
131
3
 
6
 
! Отговори
защо преди 4 години
Щом министърът на отбраната на Люксембург КАЗА, няма какво да му мислим. Да му мисли Русия!!
130
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да настъпвате към границите на Русия и считайте въпросът ви за решен.
129
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе, руската армия е била и в Париж, и в Берлин. Може пак да отиде, не се знае.
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко по-късно пък Царство България взе че капитулира, та Англия, Франция и САЩ ни го навряха до сливиците с Ньойския договор.
127
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринА да те питам как завърши войната с Япония 1905г?С Афганистан как завърши?
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние ще имаме осем самолета, така че това не се отнася за нас. Нашата сигурност е подсигурена.
125
8
 
8
 
! Отговори
Ти не си българин преди 4 години
До БългаринАма Русия никога не напада първа. Русия войни не започва. Само ги завършва.Не, изобщо.Русия я нападат все на чужда територия.Ние я нападнахме в Добруджа 1916г.После русия завърши войната на 03.03.1918г като капитулира пред царство България.
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 121Че каква ракетна заплаха откъм Русия. Нали са изостанали откъде да имат ракети?Точно така!Изостанали са и нямат ракети.Имат някакви, които са пред бракуване, но това е чудесен повод ЕС и САЩ да увеличат разходите за отбрана и рашка да стане още по-жалка в сравнение с тях.Кой каквото прави, на себе си го прави.
123
3
 
7
 
! Отговори
USA 8> EC преди 4 години
Европа да създаде собствена армия,тогава ще са други нещата..
122
5
 
7
 
! Отговори
Малееей, това ли е преди 4 години
НАТО, с ци..гански каруци си носят ракетите? Направо да ги носят за скрап!
121
1
 
7
 
! Отговори
Сс преди 4 години
Накрая ще си го намерят което търсят
120
3
 
29
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Русия в ес и сащ са чао , тогава ще настъпи златния век за европа
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаС тия десетки хиления в поста ти, вече е съвсем сигурно, че се нуждаеш от по-силни лекарства... Не че и без тях не е ясно
118
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Руснака - Твоята русия е Велика , колкото е велик там онзи , Гея в Мавзолея .