Радев за Русия: Отношенията ни да почиват на истината

Трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу, смята президентът
28 юни 2019 22:30, Красимир Ангелов
154
Радев за Русия: Отношенията ни да почиват на истината
Снимка: БТА

Отношенията между България и Русия трябва да почиват не на благодарността, а на истината, заяви президентът Румен Радев в "Панорама" по БНТ.

Още по темата
"През последните 30 години беше направено немалко тази истина да бъде изопачена и забравена. И затова сега лекуваме раните и на двете страни", допълни държавният глава. По думите му страната ни трябва да отстоява своето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина. "А тя е, че България е била важен фактор в европейската култура. И България е дала духовното начало на Русия - така, както го твърди акад. Дмитрий Лихачов – и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език", посочи президентът.

"Мога само да кажа, че – да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България, но аз съм възпитаван в съвсем други идеали. За мен България винаги е била на първо място и никога не съм постигал нещо за сметка на страната си. Напротив, много пъти съм рискувал живота си за нея", заяви още Радев.

Президентът за пореден път коментира и изборът на нов самолет за българската авиация.

"За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу", посочи Радев. Според него дебатът за новите изтребители отдавна се е изродил и вече е извън обхвата на обективните критерии.

След опорочената процедура за избор с мотив малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но със жестоко орязани способности, коментира президентът и уточни, че F-16 е самолет с високи съвременни способности, а с такива също са "Юрофайтър" и "Грипен".

"Самолетът е само на върха на огромна пирамида, на сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното оборудване, и наземното оборудване за поддръжка и логистика, за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват", посочи държавният глава.

По думите му за да се вземе приемлива цена за новите самолети, правителството е предприело ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин - "орязване на пакета, и то жестоко", подчерта той.

"Силно се надявам, че правителството няма да допусне за тази цена, да вземе самолет без способности, иначе това ще бъде безотговорно", заяви президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
13
 
! Отговори
Румен Грипена преди 4 години
Още не може да се примирие факта , че се размина с провизията за Грипените ......
34
7
 
17
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Кога чуете Баце да говори английски, руски или нещо различно от български, тогава коментирайте Радев. ________________Важно е колко езика говориш, но по-важно е като говориш какво казваш. А "Зеленият пъпеш" с две заучени фрази се е отъркал у дипломатите.
33
11
 
18
 
! Отговори
Огнян Минчев-цитат преди 4 години
Президентът Радев е сериозно изостанал с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, няма да може да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен и така постепенно се свлича към своя крах...
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев да спре да се излага.Руснацитезнаят за лицемерието от миналатагодина.Документа е наличен.От АБВ гоказаха.С това си действие е много долно да се правиш на добър с руснаци.Ако им познава психиката,ще разбере ,че го ненавиждат,колкото баце,койтоси тръгна арогантно безвреме от Москва.Сбъркал,оправяш имидж,катоЕрдоган.Всеки ден се излагаме.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.........И България е дала духовното начало на Русия - така, както го твърди акад. Дмитрий Лихачов и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език", посочи.........Президентеее, резиденте, кого клатиш, кому говориш тези глупости, руската историография тези неща ги знае повече от 100г., е и ?! Ако ги признаят официално русите тези исторически истини, то русофилите в страната ни ще се увеличат с 1-2 млн. Но не, те си шъшкат сърбите за мекерета, ние ни им трябваме.
30
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е национален предател, предлага се на руския поробител. Радев, предател. Радев изменнико, ти не си българин повече.
29
12
 
16
 
! Отговори
кремълска подводница преди 4 години
Грипен Радев се оказа един дезертирал генерал в ролята на кремълска подводница !
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранете часовете по История и след 20 годин нещата ще се получат.Царя каза,смяна на чипа,това не се хареса на ДС и КГБ
27
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберасти свещи да ви палят Бокич ,душата през дирника да ти излезеТая с косата да ви почва наред че сте много ваща майкаГерберасткаБурени на Гробовете да ви растът 02916
26
2
 
4
 
! Отговори
Рик преди 4 години
До 20Колко ???Колкото сега е отива в Канада!
25
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата на всички русофили са в Америка.Да ти пикам на Русията смотана.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква благодарност, бе, плащай вреди.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но да са 300 милиарда долара, руската тоалетна хартив наречена рубли не щем.
22
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че ни заробиха за 45 години и сега ни дължат 300 милиарда вреди.
21
5
 
15
 
! Отговори
Радев-балалайка преди 4 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
20
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ни платят тогава вреди за 45 години руско робство. 300 милиарда.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев повече няма да го канят в Русия и интервю дори нема да види по-руските медии..Видяхте ли Пламен Пасков как го няма вече по-руските медии - защото им разби всички славянски доктрини..
18
18
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
От такива "русофили" като Радев Русия ни обърна гръб за дълги години ...Пише се русофил, а се представя като натовски генерал.Уж обича Русия, а даде инициатива за закупуване на излишни скъпи самолети в бедна България, които беше ясно, че ще бъдат купени от САЩ по заповед на Вашингтон ....Русофил ли е Радев или криейки се зад образа на приятел на Русия всъщност подпира едно антибългарско, антиправославно и антинародно управление обслужващо ционистки интереси ?По делата ще ги познаете ...
17
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко тона злато ни струвашие "освобождението", ***
16
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как нарита травестита Цецка.И понеже рейтингът му е 3 пъти по голям от на предишния *** и на сегашната мутра взети заедно - грберските *** само да го зърнат и се надрискват.Дрискайте на воля-сигурен съм ,че Радев ако поиска още 2 мандата може да изкара.Аз и моето семейство пак бихме гласували за него.