Радев за Русия: Отношенията ни да почиват на истината

Трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу, смята президентът
28 юни 2019 22:30, Красимир Ангелов
154
Радев за Русия: Отношенията ни да почиват на истината
Снимка: БТА

Отношенията между България и Русия трябва да почиват не на благодарността, а на истината, заяви президентът Румен Радев в "Панорама" по БНТ.

Още по темата
"През последните 30 години беше направено немалко тази истина да бъде изопачена и забравена. И затова сега лекуваме раните и на двете страни", допълни държавният глава. По думите му страната ни трябва да отстоява своето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина. "А тя е, че България е била важен фактор в европейската култура. И България е дала духовното начало на Русия - така, както го твърди акад. Дмитрий Лихачов – и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език", посочи президентът.

"Мога само да кажа, че – да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България, но аз съм възпитаван в съвсем други идеали. За мен България винаги е била на първо място и никога не съм постигал нещо за сметка на страната си. Напротив, много пъти съм рискувал живота си за нея", заяви още Радев.

Президентът за пореден път коментира и изборът на нов самолет за българската авиация.

"За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу", посочи Радев. Според него дебатът за новите изтребители отдавна се е изродил и вече е извън обхвата на обективните критерии.

След опорочената процедура за избор с мотив малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но със жестоко орязани способности, коментира президентът и уточни, че F-16 е самолет с високи съвременни способности, а с такива също са "Юрофайтър" и "Грипен".

"Самолетът е само на върха на огромна пирамида, на сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното оборудване, и наземното оборудване за поддръжка и логистика, за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват", посочи държавният глава.

По думите му за да се вземе приемлива цена за новите самолети, правителството е предприело ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин - "орязване на пакета, и то жестоко", подчерта той.

"Силно се надявам, че правителството няма да допусне за тази цена, да вземе самолет без способности, иначе това ще бъде безотговорно", заяви президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Ами истината е, че Масква винаги се е държала като господар с роб.
114
8
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Сричкоговорещият злобен наглец прехвърля границите:1. "За мен България винаги е била на първо място". Но нали твоята партия искаше да заличи България правейки я съветска република!2. "Много пъти съм рискувал живота си за нея". Че в колко битки си участвал защитавайки България? Нямаш срам, случайнико!
113
9
 
12
 
! Отговори
Радев е на хранилка преди 4 години
Грипен Радев иска за рубли да ни пришие към бедната путинова Русия. Този път обаче не е познал...
112
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Открито писмо до Радев:Радев, кой български войник не е рискувал живота си за държавата !?Радев, кой български гражданин не рискува живота си всеки ден за да има за армията !?Радев, престани с твоя самолобизъм, че ставаш противен за всеки български офицер и войник !
111
10
 
14
 
! Отговори
Бойчен Газаков преди 4 години
Навсякъде нагъзен и всякъде приет.Светъл пример за Фатмакоф!
110
10
 
16
 
! Отговори
емиграция преди 4 години
Защо бе, г-н президент си толкова заблуден? Няма шоу в едно нападение на Турция , Русия , Сърбия срещу България. Чети бе, н....ко историята на РОДИНАТА, но не историята на ЛЕНИН< СТАЛИН......Брежнев, Черненко и др. старци на СССР-то. Чети бе .....Отвори си очите най-после , че си президент на Европейска БЪЛГАРИЯ, а не руска ***. Язък , че си толкова млад, а не можеш да мислиш, като демократ от 21 век.
109
11
 
17
 
! Отговори
ГРИПЕН ФАТМАКОВ преди 4 години
"Пази Боже, сляпо да прогледне" - е самобитна нашенска поговорка, която заклеймява човека, издигнал се по волята на случайността, самозабравил се, отричайки се от своята същност и отдаден на високомерие, алчност и егоизъм.
108
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев - откровен лобист на проруската опозиция и руската диаспора, русофил-фундаменталист, прикрит антиевропеец, ненавиждащ българските партии, приворен лъжец и опасен за националната сигурност !
107
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плосък като казармен плац, черноглед, злобен, отмъстителен, притворен, типичен кремълски парашутист...на челото му е изписано !За втори път повтаря, че бил рискувал живота си и стана още по-противен.Унизително за един истински български офицер да се изтъква така безочливо.
106
10
 
17
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Радев е пишман пилот щом сравнява Грипен с Ф 16 блок 70
105
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ББ не беше издигал кандидатурата на Цецка Цачева това недоразумение нямаше да виси по телевизиите сега.
104
14
 
17
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
103
18
 
15
 
! Отговори
сас преди 4 години
Горд съм, че имам такъв президент.
102
11
 
15
 
! Отговори
СССР преди 4 години
Говорят срещу Радев без никакви аргументи...смятайте каква пасмина са тия хора, по цял ден коментират срещу президента. Ако повечето хора са такива, по-добре тая държава да се заличава...
101
13
 
19
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Ако отношенията Ви с русия трябва да почиват на истината , тогава поради много причини не трябва да имате никакви отношения с русия - " освободиха ви " от османско владичество за да ви поробят , през 1944 г. ви окупираха без да сте им обявявали война , избиха интелигенцията ви , ограбиха ви държавата ! Ако се причислят и отношенията на русия с другите и съседи ,то в никакъв случай не трябва да имате взимане-даване с русия ! ЕС ,САЩ и НАТО са вашите истински приятели !
100
13
 
16
 
! Отговори
Радев-балалайка преди 4 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
99
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоест, радев казва, че трябва взаимно уважение а не подмазване и навеждане в отношенията ни с русия и това го прави кремълски агент?
98
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решетников да праща Радев в Донбас. Там ще е по-полезен за Русия.
97
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя са го вербували отдавна и сега го водят като куче на къса каишка да лае.
96
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме някакъв напредък. До преди известно време кирилицата беше написана от Ленин...