Субсидиите пак разбуниха духовете в НС, ГЕРБ и "Атака" зад левчето

БСП изобщо не били канени на консултации
3 юли 2019 14:45,
48
Субсидиите пак разбуниха духовете в НС, ГЕРБ и "Атака" зад левчето
Снимка: Pixabay

Депутатите отново подхванаха въпроса с намаляването на субсидиите на партиите. От ГЕРБ и "Атака" категорично остават зад предложението субсидията за 1 глас да падне от 11 на 1 лев, а промяната щяла да влезе в пленарната зала "тези дни". Шефката на ПГ на ГЕРБ обаче обеща впоследствие да се търсят варианти как да се финансират партиите и да бъде ревизиран Законът за политическите партии.

Още по темата

Партиите не искат да обсъдят въпроса със субсидиите

Валери Симеонов обаче не остана доволен от това решение и обвини управляващите, че се отмятат от договореното на коалиционния съвет да бъдат гледани двата законопроекта заедно - този за начините за финансирането на партиите и този за намаляването на субсидията.

Александър Симов от БСП пък посочи, че от левицата изобщо не са били канени на консултации и отново потвърди позицията на червените, че са против субсидия от 1 лев.

"От ПП ГЕРБ оставаме на твърдата си позиция за първоначално внесения законопроект от Министерски съвет и подкрепа субсидията за глас да остане 1 лев. С коалиционните партньори поехме ангажимент след това да продължим разговора за това как може да бъде ревизиран Законът за политическите партии, така че да се търсят решения, които те смятат за по-рационални по отношение на финансирането на политическите партии", посочи Даниела Дариткова след среща на ГЕРБ с "Обединени патриоти".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също я подкрепи и посочи, че отказването от намаляването на субсидията би било крачка назад.

"Не трябва да правим крачка назад със субсидията от 1 лев, да се търсят други варианти означава, че бягаме от това, което хората искат. Харесва ни, не ни харесва, това е гласът на българина", каза той.

"Аз съм бил на политически съвет с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, както и с Владислав Горанов и Томислав Дончев, там други неща сме говорили. Както чухте от брифинга след политическия съвет, трябваше законопроекта за бюджета да се гледа заедно със Закона за политическите партии. Това е споразумението на политическия съвет на коалицията. Това е споразумението, ако някой се отмята, да си поеме отговорността за това", отсече пък Валери Симеонов.

Според него от ГЕРБ са променили позицията си на 180 градуса и затова няма смисъл да се провеждат повече консултации.

Юлиан Ангелов от ВМРО пък каза, че воеводите са за намаляване на субсидията, но са против това партиите да бъдат зависими от бизнеса или чужди фактори извън държавата.

Той добави, че още няма конкретни предложения как да се финансират по друг начин партиите, но изрази надежда, че до края на юли ще бъде намерен най-оптималният метод, по който да покриват разходите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
Време е за промяна преди 4 години
До Анонимен 45: Комунисти в България отдавна няма. Кой къде ще ходи, сам си решава. Ще се намерят пари и за Бузлуджа, и за морето. А времето на ГЕРБ изтича. Само Воленчо Сидеров остана послушник, но и той върви към дъното.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, честит фалит на комунистите!На зла круша - зъл пърт!Ние отиваме на море, а червените на бузлуджа - ама пеш, че няма пари за автобуси.На есен - с песен! Песента е "Комунизма си отива"!
44
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ не разговаря преди 4 години
До Анонимен 40: БСП предложи консултации за определяне на субсидиите и изобщо за начините за финансиране на политическите партии. ГЕРБ отказаха да участват. Днес ГЕРБ провеждат консултации, но не канят БСП. И на това отгоре чакали БСП да предложи нещо. Това не е игра, в която участниците да се рамерват с цифри. След като гербаджиите отказват да разговарят, безмислено е да им се предлага нещо.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Левче за Герб и Атака, по 11 лева за останалите.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бсп се жалвали че не били канени на консултацията. е за кво да ви канят, на кой му се слуша крякане и истерични изказвания?! вие се гответе за бузлуджа, и да не забравите да поканите некоя като герито никол, а що не и самата нея.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bsp teroristite izsahnaha li....stavat li veche za meze tesi mazni svinski slanini?
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че червените не искат да кажат истината на народа,т.е. че им трябват доста народни пари за да продължат да го лъжат си е подлост и патологичен популизъм!!!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените се правят на хитри- чакат другите да извадят и техните кестени от огъня, т.е. да вземат някакво компромисно, устройващо ги решение, напр. 6 лв. субсидия.Такива са популисти, че утре ще кажат "лакомите други партии, не зачетоха народния референдум и решиха да продължат да смучат народните пари".Курлелио,вашата Партия каква точно субсидия иска?Цифра? Казвай, защото вие сте най-заинтересовани! Във фалит сте, че и на хазната дължите!Бас държа,че няма да каже и Дума- отчаяна популистка!
38
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
2 лева са достатъчни !Без пари за рекламни плакати Без пари за купуване на гласове Без платени манипулирани проучвания И с минимално безплатно ефирно време
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка партия трябва сама да определя субсидията си между 1 и 11 лева максимум. За да не пречим на ГЕРБ и Атака да получават по 1 лев. И така ще намалее общата субсидия за партиите наполовина. И за партиите добре, и за народа. Да се види кой колко пари иска и колко му стигат.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадците на държавни субсидии щели да правят концепция за ромите. Те крадат от държавата субсидии, строят незаконно небостъргачи, етажи, покриви, купуват декари апартаменти. Долните крадци дори плащат на ромите с държавните субсидии, за да гласуват за тях.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законът трябва да дава на всекиго според потребностите. На ГЕРБ и АТАКА да се дава по 1 лев, а на останалите партии по 11 лева. На ГЕРБ и Атака да се вземат излишните пари, да им се дава по 1 лев, защото толкова искат.
34
0
 
3
 
! Отговори
Всичко може преди 4 години
До Ха-ха: Нищо трудно няма наистина. Защо трябва да има избори за да се избират депутати в Народното събрание? Вместо това да се организира наддаване за депутатски места. Който плати повече, си купува депутатско място. И след това избраните ще приемат такива закони, че да си върнат харча и да излязат на печалба.И така може. Но какво общо има това с парламентарната демокрация?
33
2
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ами да се финансират от джоб. Какво толкова му е трудното. Като искат да са депутати да си плащат. Не че сега не е така. Не партиите, а дори депутатите не трябва да получават пари (заплати). Трябва да има имуществен ценз и да не се допускат за депутати разни бедняци
32
0
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 25: Крадящите чрез субсидии се наричат политици? Е, тъкмо заради това обяснение на субсидиите ти писах, че е по-добре да коментираш футболни мачове. Опростачването е често срещано явление сред електората на Бойко. Ако Слави направи референдум за премахване на политическите партии, пак мнозинството от тези, които ще отидат да гласуват, ще е "ЗА". За да има наистина демократично управление, е необходима известна критична маса от мислещи хора. Все някога ще се получи.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хич не са за съжаление тези лапачи , едните харчат без спирка ,другите пък си слагат на влог субсидиите ,защото си ползват властта за да се рекламират и печелят изборите и никой не мисли как този народ тегли каиша.....Не може само да смучат от сиромашкият народ без да ни питат ние как се справяме с този несправедлив живот ?
30
0
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
ок умнико, ние сме прости...А какво толкова има да му се разбира? Да не е ядрен синтез?
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гласоподавателите не разбират нищо от тези неща. Ако ги питат искат ли заплатите да са 2000 лева всички ще кажат ДА, ама ако ги направят ще имаме хиперинфлация.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
важното е да върви дъвката за балъците , докато им вдигаме тока и парното))):
27
0
 
5
 
! Отговори
SOKO преди 4 години
Абе защо на питат гласоподавателите колко пари да отиват от техния глас за тези ПАРТИЙКИ. Една шепа хора останахме а иначе има регистрирани 200 партии ИБAX MAМАMУ. И левче им е много на тея крадци!