Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

Депутатите приеха промените след над 3 часа разпалени дебати
4 юли 2019 13:00,
203
Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Вместо 11 лева, партийната субсидия ще бъде 1 лев за всеки получен действителен глас. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за държавния бюджет след над 3 часа разпалени дебати.

Предложението на ГЕРБ за намаляването на субсидията на 1 лев мина със 119 гласа и бе подкрепено от депутатите на "Атака", "Воля" и ДПС. Промяната влиза в сила от 1 юли.

Още по темата
От ДПС предлагаха изобщо да няма държавна субсидия, но идеята им бе отхвърлена. Не бе прието и предложението на ВМРО субсидията за парламентарна дейност да бъде 1,5 млн. лева.

От БСП категорично бяха против намаляването на субсидията на 1 лев, но така и не внесоха конкретно предложение какъв трябва да е размерът й. По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова настоя, че с 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот и отново призова решението да не се приема, а да се търси приемлив вариант чрез дебат.

"Никой не иска този закон, а ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Не е това мотивът. Близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите, но не се съобразявате с това. Събрали сме се тук да градим държава, а какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите", скочи Нинова.

Тя попита и защо преди седмици ГЕРБ и ДПС са настоявали да се опростят дълговете на Главното мюфтийство и да има държавна субсидия за вероизповеданията, за да се ограничи чуждото влияние, а сега отварят външното финансиране за партиите.

Според червения Филип Попов субсидия в размер на 1 лев ще бъде "убийство на демокрация и плурализма в България и старт на публичната продан на партиите".

"Големите и силни партии ще имат пари, а тези, които се борят за обществено доверие няма да имат. Ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте напът да го спечелите", скочи и Крум Зарков от БСП.

Александър Иванов от ГЕРБ пък контрира, че е лицемерно от БСП да твърдят, че не е имало дебат по темата, а в същото да не са представили тяхно предложение за размер на субсидията. "2,5 млн. души казаха на референдума, че искат 1 лев субсидия. Имахте времето да запознаете гражданите с ваше предложение, но не сте го направили, не сте искали", отсече Иванов.

Маноил Манев пък обвини, че "БСП е фалирала и затова левче субидия не ги устройва".

От ДПС пък настояха партиите да се финансират от дарения от физически и юридически лица. "Партиите да набират средства и да не получават публично финансиране. Този модел успешно работи в САЩ", даде пример Хамид Хамид.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пък възрази, че именно заради това в САЩ управляват само две партии. По думите му това ще се случи и в България при намаляването на субсидията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
11
 
23
 
! Отговори
seira преди 4 години
НАСТОЯЩИЯТ ПАРЛАМЕНТ Е НЕЛИГИТИМЕН!ТОЙ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ВОЛЯТА НА 50+1 % ОТ БЪЛГАРИТЕ, ИМАЩИ ПРАВО НА ГЛАС!ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ СА НЕЛИГИТИМНИ! НЯМАТ ПОДКРЕПАТА НА 50+1 % ОТ БЪЛГАРИТЕ, ИМАЩИ ПРАВО НА ГЛАС!ИМА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ДЕМОКРАЦИЯ?!АКО ПАК ЩЕ УПРАВЛЯВАТ БОГАТАШИТЕ, ТОГАВА КАКЪВ СМИСЪЛ ИМАХА "ПРОМЕНИТЕ" ОТ 10.11.1989г.?!ВЪПРОСЪТ Е РАЗБИРАТ ЛИ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ, ЧЕ С ТОВА РЕШЕНИЕ СЕ ГАРАНТИРА ТЯХНОТО ИКОНОМИЧЕСКО И ПОЛИТИЧЕСКО РОБСТВО?!МУТРИ ЛИ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ?!
150
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
съгласен съм да е 1 лв на глас но смятам,че всички партии трябва да имат еднакво ефирно време преди избори за да можем да чуем възгледите им,а не само на тези дето могат да си платят,пари за друго не им трябват,нека да са равнопоставени на старта и нашият избор ще реши
149
11
 
23
 
! Отговори
seira преди 4 години
ВИМАНИЕ!ПРИЕТОТО РЕШЕНИЕ ДИРЕКТНО АТАКУВА ЧЛ. 1 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА!ПОСТАВЯ СЕ ПОД ФИНАНСОВА ЗАВИСИМОСТ ВОЛЯТА НА СУВЕРЕНА (Б. НАРОД)!ЛИШАВАТ СЕ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЪЗДАВАТ ПАРТИИ И ДА УЧАСТВАТ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ!ВМЕСТО ВОЛЯТА НА СУВЕРЕНА, ПАРТИИТЕ ЩЕ ЗАЩИТАВАТ ВОЛЯТА НА СПОНСОРА!НА ПРАКТИКА ТОВА Е ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ!КОЙ Е СОБСТВЕНИК (СУВЕРЕН) НА ВЛАСТТА И ДЪРЖАВАТА: Б. НАРОД ИЛИ БОГАТАШИТЕ (СПОНСОРИТЕ)?!ТОВА Е АКТ НА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА, ИЗВЪРШЕН ЧРЕЗ ИЗМАМА!НАРОДЕ
148
1
 
12
 
! Отговори
ДЕКОКРАЦИЯ? преди 4 години
Според червения Филип Попов субсидия в размер на 1 лев ще бъде "убийство на демокрация и плурализма в България и старт на публичната продан на партиите"Че те партиите отдавна са продадени - намя парламентарно представена партия, която да не служи на интереси на чужди държави и да не е заложник на геополитическата сцена!Е, вече няма да има тарикати като Светльо Витков, които да лапат субсидия. Ще изчезнат и доста малки партии, няма вече за какво да се борят!
147
1
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Мъка, мъка а а а а .....
146
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП фалира
145
10
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Слави изпълни...поръчката на Тиквуня без...пари да се прави партия и пуделите в Парламента го...подкрепиха.На всеки е обещано по...нещо.На Варадерото...например,да стане кмет на София.Явно всички са...слънчасали,но народа най...вече;че им търпим...цирковете.
144
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,поне довечера Гацо Бацов, Бай Шиле, Деса Поетеса, Рънърса и Пауло Коельо ще имат повод да направят галавечер по случая.Слави може би вдяна колко е наивно да правиш политика по ТВ шоу и как Борисов сега го оставя да вади изгорелите кестени от огъня,който сам запали.Няма как идеолога на субсидията от лев да замълчи при тази пирова победа,защото отговорността ще я носят напълно редовния референдум и недомислилите го организатори.
143
7
 
21
 
! Отговори
И, те така преди 4 години
Сега стана ясно коя партия как си управлява финансите. Сега като се гласува на местни и парламентарни избори гласувайте за БСП. Те ще ви оправят, финансово, също както си оправят собствените финанси. Показват нагледно, че за 30 г. не са се научили да не разчитат на държавните (общите) пари. Ако се докопат до властта жална ни майка ...
142
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ликувайте, прости души. Скоро, ако имате акъл, ще плачете.
141
3
 
7
 
! Отговори
а преди 4 години
До логичноМи .. не... напротив даже, сега вече като нямат гарантирано имане, ще гледат да са по-чисти и от сълзи на мома. Всяко подозрение ще е анатема, ако се докаже - край на партията. Както е принципно и в Америка. Признавам, има в Европа партии, които не заслужават това. Но нашите не са от тях. Докладвай, оправдавай се, моли се да не ти разберат хората далаверите. Сори, но доста време хем с тлъста субсидийка, хем продажни. И по-рано го написах - порочен посткомунистически модел.
140
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 153.."Спечелиха" Защото ни ИЗЛЪГАХА! Не ти ли светна след 30 г вече? Нито веднъж не гласувах за твоето СДС! БЯха толкова прозрачни Че само наивниците им повярваха.Е днес берем всички "плодовете" от "политиката" им!
139
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 148..Аз не съм ничий "***"! И изказвам собствено мнение! Не ми дреме кой какво си мисли за мен! Има си работа! А тук просто си споделям мнението! Ок? -:)
138
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В зората на българската демокрация партиите и най-вече сдс спечели изборите без нито една стотинка държавна помощ, така че защо трябва да хрантутим дадена партия ? Заплати на депутатите нали плащаме ? В момента партиите, така или иначе се спонсорират и изпълняват частни олигархични поръчки, сега просто всичко си става законно !
137
9
 
13
 
! Отговори
логично преди 4 години
Права е ! - Сега олигарсите Законно ще си имат партии в "народния" парламент и ще си правят закони в тяхна полза ! Ще стане съвсем Страшно !и като олигарсите инвестират милиони ,ще си търсят десетократна печабла ! от къде ?ми от вашите *** *** кратуни- Стегайте се голяма *** иде!
136
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинти па за 25 копейки глей как се излагаш
135
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От БСП категорично бяха против намаляването на субсидията на 1 левкамунетата опапаха кинтите предварително и нема да имат за кифтета и кибапчита на кметските избори :)))
134
10
 
16
 
! Отговори
българин преди 4 години
Убеден съм.Че мнозинството ГЕРБ е гласувало да е така! Те самите.за 10 години вече,станаха БОГАТА "партия"! Та ако отрежат финансирането не опонентите си за в бъдеще.Нямат стигане по всияки показатели!!! За мен лично.Тази измислена "партия" от бивши НЕУСПЕЛИ ПРЕЗ КОМУНИЗМА активисти.Превърнаха "управлението" си в жив КОМУНИЗЪМ!
133
5
 
12
 
! Отговори
Стар партиен член преди 4 години
Слава Богу-най-после Господ чу молбата ми! Сега дано чуе и другата ми молба да ги няма изобщо партиите !!! А другарката Лъжа-Злоба си я знаем -ако можеш.прости й Господи!И дай й възможност да се покае в ...Сливенския затвор - тя заслужава!
132
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 53Избиране на монарх - интересно предложение, но това не е монархия, а някакъв изборен деспотизъм, който още след първия такъв избор, ще стане пожизненДругаря говори за президентска република тип Путинистка.