Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

Депутатите приеха промените след над 3 часа разпалени дебати
4 юли 2019 13:00,
203
Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Вместо 11 лева, партийната субсидия ще бъде 1 лев за всеки получен действителен глас. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за държавния бюджет след над 3 часа разпалени дебати.

Предложението на ГЕРБ за намаляването на субсидията на 1 лев мина със 119 гласа и бе подкрепено от депутатите на "Атака", "Воля" и ДПС. Промяната влиза в сила от 1 юли.

Още по темата
От ДПС предлагаха изобщо да няма държавна субсидия, но идеята им бе отхвърлена. Не бе прието и предложението на ВМРО субсидията за парламентарна дейност да бъде 1,5 млн. лева.

От БСП категорично бяха против намаляването на субсидията на 1 лев, но така и не внесоха конкретно предложение какъв трябва да е размерът й. По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова настоя, че с 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот и отново призова решението да не се приема, а да се търси приемлив вариант чрез дебат.

"Никой не иска този закон, а ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Не е това мотивът. Близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите, но не се съобразявате с това. Събрали сме се тук да градим държава, а какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите", скочи Нинова.

Тя попита и защо преди седмици ГЕРБ и ДПС са настоявали да се опростят дълговете на Главното мюфтийство и да има държавна субсидия за вероизповеданията, за да се ограничи чуждото влияние, а сега отварят външното финансиране за партиите.

Според червения Филип Попов субсидия в размер на 1 лев ще бъде "убийство на демокрация и плурализма в България и старт на публичната продан на партиите".

"Големите и силни партии ще имат пари, а тези, които се борят за обществено доверие няма да имат. Ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте напът да го спечелите", скочи и Крум Зарков от БСП.

Александър Иванов от ГЕРБ пък контрира, че е лицемерно от БСП да твърдят, че не е имало дебат по темата, а в същото да не са представили тяхно предложение за размер на субсидията. "2,5 млн. души казаха на референдума, че искат 1 лев субсидия. Имахте времето да запознаете гражданите с ваше предложение, но не сте го направили, не сте искали", отсече Иванов.

Маноил Манев пък обвини, че "БСП е фалирала и затова левче субидия не ги устройва".

От ДПС пък настояха партиите да се финансират от дарения от физически и юридически лица. "Партиите да набират средства и да не получават публично финансиране. Този модел успешно работи в САЩ", даде пример Хамид Хамид.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пък възрази, че именно заради това в САЩ управляват само две партии. По думите му това ще се случи и в България при намаляването на субсидията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
16
 
! Отговори
а преди 4 години
Мен лично ме радва тази промяна, една малка стъпка към това да се прекрати един крайно порочен модел в посткомунистическа държава. Това, че някой се е излъгал да гласува за партията ти, не означава, че 6 милиона трябва да ви издържат, търтеи.
130
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44До хаха Да комунистите от гроб никога няма да върнат заграбенотоГЕРБ върнаха парите първи другарю Тролчев.
129
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В интерес на истината, нищо не разбирам
128
2
 
16
 
! Отговори
Край преди 4 години
Леле отиде ни хубавата демокрация, замина си волния партиен живот.МММММааа в....партиина
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 123A евроатлантическите фондации от къде взимат пари за пропаганда?Хората отразяват истината.Каква пропаганда те гони?
126
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 126A за неговите авоари нещо да кажеш или ти вярваш , че има само една къща с кокошарник, свинарник ли беше ?
125
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарете са в ШОК!
124
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все пак Слави Трифонов си свърши работата. Браво, Дълъг! Дано не спира шоуто ти и да продължите в Нова телевизия.
123
0
 
12
 
! Отговори
Хитрия заек преди 4 години
Ок съм, но искам даде прекратят даренията към партиите от чуждестранни фондове и организации.
122
3
 
19
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Според червения Филип Попов субсидия в размер на 1 лев ще бъде "убийство на демокрация и плурализма в България и старт на публичната продан на партиите".Убийство на кебапчета, бири, мири, сауни, екскурзии, командировки, джиткане до село на гърба на данъкоплатеца и изсветляване на получените субсидии. То за това е този рев!
121
1
 
14
 
! Отговори
Следва: преди 4 години
"ЗАКОН ЗА ФИНАНСИРАНЕТО НА ПАРТИЙНАТА ДЕЙНОСТ "ГЕРБ, ще изпипа и него!!!НЕМА ЛАБАВО!!!!!
120
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на бизнеса новият вид данък партия и депутат.
119
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и без това телевизията на БСП не видя ефир!
118
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Волен с какви рубли ходи на Варадеро! Ако е с руски, то Карадая има законно право да получава записи от Анкара! Главното мюфтийство също, а не да ви се моли за някакви никакви 8 милиона!
117
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов намери начин да прибере авоарите на 3-месечните отпускари от БСП. Хем законно го направи - с гласуване! Така е другарко Нинова....който е ял хляб с мас,знае цената на това,което управлява!
116
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И БСП и ГЕРБ тръгнаха от Бузлуджа.
115
1
 
15
 
! Отговори
но прасаран преди 4 години
Това БСП и 1 лев не заслужава! Едно време партията е водила въоръжена борба, била е забранявана, в нелегалност и не е искала подаяния от буржоазията! Приемеш ли подаяние ставаш послушен Овца, нахранена ***! като Волен Сидеров! Такъв човек и такава партия все ще крепят статуквото. Затова - антагонизъм и радикална промяна!
114
11
 
6
 
! Отговори
Време е за промяна преди 4 години
До Тонката: Жалка работа си ти. Типичен електорат на Бойко. Изтъркаха се вече тези опорни точки.А по темата: Какво спечелиха ГЕРБ и Бойко ще лъсне оттук нататтък. Времето им изтича. Когато Бойко се изнесе за пореден път по терлици от Министерския съвет, тогава нещо ще се промени към по-добро.
113
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажи, бе! Защо не направи Борисов партията в началото и да спре грабежа? С какво всъщност се занимава през тия години? Освен да търка ушите на Тошо!
112
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като направиш 128 години, заповядай на Бузлуджа!