ГЕРБ за намордниците: Правилата са същите, само санкциите са завишени!

С промените се освобождавали "джобните кучета" от това да са с повод
Обновена: 5 юли 2019 16:56 | 5 юли 2019 15:10,
74
ГЕРБ за намордниците: Правилата са същите, само санкциите са завишени!
Снимка: pixabay

Не само няма нови правила за развеждането на кучета с повод и намордник, а дори се освобождават "джобните кучета" от задължението да се разхождат задължително с каишка. Намордниците пък били само за агресивните кучета. Това обясниха от ГЕРБ в отговор надигналото се обществено недоволство след промените, приети на първо четене преди дни в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Още по темата
Управляващите обясниха, че в сега действащия закон никое куче не трябва да се разхожда без каишка и глобата за това е 100 лева. С новите текстове се завишават единствено санкциите при нарушение. В същото време обаче с разграничаването само кучета над 5 кг да са задължени да са с каишки, се облекчават собствениците на най-малките породи кучета.

С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.

"Драстично увеличаваме санкциите и затова дадохме възможност на кученцата до 5 кг да ги освободим от това задължение. Да не дойде да ви глоби някой, че сте го пуснали до вас в заведението, парка и да ви тръсне глоба от 300, 500 лева, защото е без каишка", поясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манeв.

Той уточни и че килограмите не се обвързват по никакъв начин с агресията на животното. Няма да се посочват и конкретни породи като опасни, тъй като това е субективно.

"Намордникът и килограмите, посочени в този закон, нямат нищо общо. Намордникът е свързан с агресията на кучета. А преценката дали кучето е агресивно е на собственика и наказанието е пак за негова сметка. Да обявим една порода за лоша, не е правилно. Ние сме възложили на собственика да прецени дали кучето му е агресивно. Ако не прецени правилно - наказанието става двойно и тройно. Това цели законът", поясни Манев.

По думите му със завишаването на санкциите и промените, депутатите искат да накарат собствениците да бъдат отговорни.

От ГЕРБ обещаха и че тепърва предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене. Също така допуснаха, че може да се промени и дефиницията за агресивно куче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме възложили на собственика да прецени дали кучето му е агресивно. Ако не прецени правилно - наказанието става двойно и тройно. Това цели законът"..............собственика на кане-корсотата беше преценил....и те изядоха жив човека ! а закона се интересува само от глобите и парите. ама и тях ги мързи да си събират, защото около блоковете се разхождат питбули без повод. като изядат още някого, просто ще му вземат 1 000 лв и толкоз....ако ги вземат........
67
0
 
3
 
! Отговори
бебо преди 4 години
Всички кучета имат зъби и всички хапят! Най-малките са най-злобни и от страх.Като не са на каишка се завират в големите да ги лаят и ги дразнят. Всички да са на каишка на улицата, над 5кг с намордник.
66
1
 
3
 
! Отговори
Нора преди 4 години
Българинът тотално изперка.Всичко му е наред, само кучета да развъжда му остана.Ако се направят сериозни проверки - колко кучета от разхождащите се в парка са имунизирани, колко са обезпаразитени, колко имат паспорт...Днес изневиделица ми се "зарадва" един ирландски сетер, та се стреснах .Ами то си играело горкото куче, и на забележката да му сложи каишка, стопанката каза да не викам,защото и животните имали права.Тези лелки, дето нямат пари да се грижат подобаващо за себе си - кучета помъкнали!
65
1
 
4
 
! Отговори
Глупост преди 4 години
Най-агресивните кучета са малките породи - шпиц, пинчер, мопс и др.Защото СТОПАНКИТЕ им ги третират като плюшени играчки.Точно малките породи трябва да бъдат на повод.3 - пъти каракачанката ми е нападана от дребни породи без повод.ФАКТ. Всички породи на повод. Всеки квартал с обособена кучешка градина.Високи глоби за непочистени "торти" в порядък от 200 до 500 лв.НАЙ-АГРЕСИВНИ СА ДРЕБНИТЕ ПОРОДИ.
64
4
 
2
 
! Отговори
някой преди 4 години
До azОт всички писания,творения и обиди един смислен коментар.Всички кучета на повод(малки и големи)Моето е около 40кг.На къс повод,но ако дойде някоя мишка какво да го правя.
63
2
 
0
 
! Отговори
Гинка преди 4 години
Боко е първия за наморник!
62
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
* пoмияриПропуснал съм кога тази дума е станала обидна. Мислех, че означава "бездомно куче" (които думи скоро също ще станат обидни)А "политик" защо не цензурирате? Та това е най-обидната дума!
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На уличните кучета кметовете ли ще слагат и свалят намордниците или депутатите??? Щот не става съвсем ясно от закончето.
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A na Bojko karakaankata s namordnik li ?
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни ***.Те и закон за тютюнопушенето приеха,но самите те най-много го нарушават
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И катетър да слагат на кучетата дечицата ни играят в пикочи
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не били компютри, а компоти ... За какво тогава въобще си губят времето да приемат закони, в които всичко може да се тълкува субективно? Над 5 килограма, но нямало как да се измерват ... За агресивни кучета, но нямало как да се каже, кое е агресивно. Няма ли да приемат накрая нещо, което да работи? Само за спорта ли седят в този парламент?
56
1
 
22
 
! Отговори
az преди 4 години
Всички кучета трябва да са на повод а по агресивните с наморник,защото аз имах стаф разхождам го винаги на къс повод жена си е пуснала двата сетера и те се затичват към мен тя започва да крещи дръжте си кучето то е на повод до мен аз на врата ли да си го кача?затова всички кучета на повод без значение от размера без повод само в двор на планина или някъде където няма други непознати животни
55
0
 
7
 
! Отговори
Правилата преди 4 години
за всички кучета ли важат или само за тези дето са обезпаразитени, с паспорт, с чип и с стопанин, който ги храни и се грижи за тях? Или и за този случай Каракачанов трябва да пише стратегия.
54
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутрин се разминаваме с една хилава лелка водеща голям и добре гледан ротвайлер. Това куче всъщност нея я разхожда, защото я вее като знаме след себе си. Та мисля си, че ако кучето реши да нападне някого тя въобще няма да може да го контролира. Тогава защо да не е с намордник за всеобщата сигурност. Все пак трябва да се носят само навън, могат да понесат и те малко дискомфорт, нали?
53
23
 
1
 
! Отговори
Igrach преди 4 години
До АнонименЕй ***, ти като си интелектуално на дъното на хранителната верига, искаш ли да те елиминирам набързо?НЯМА нищо по-висше от природата, човека е на върха...докато природата не реши. Не знай много, а се връщай да копаш картофите.
52
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе! Природата е отредила ЙЕРАРХИЯ! И най- отгоре засега стои ЧОВЕКЪТ! Всичко, което може да застраши по- ценния му живот, от този, на което и да е животно, се елиминира. Точка! Потни жлези, вреди от намордници, дрън- дрън- съществува ли и НАЙ- МАЛКА опасност от инцидент, се реагира рестриктивно отвсякъде!
51
8
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
другари гербери,първо сложете намордници на балевски,касабов,и на всички питриоти,с които сте се коолирани,след това на нашите кучета,и букаи на краката на балевски,за да не рита възрастни кадъни по границата ни.
50
3
 
19
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Те да се погрижат за бездомните кучета а после "да коват законите" колко били лоши собствениците на кучета.Бездомните кучета са лоши когато имат водач и той прецени че си заплаха за територията му.Моя милост е срещала такава заплаха и наистина са заплаха....но това са животни не трябва да се забрява....
49
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ветеринарните лекари хората са просто храна за кучетата. намордниците били вредни за кучетата. Трябва хората да носят специални метални кафези, ако искат да не бъдат изядени от кучетата.