НС реши: Плажовете ще се отдават на концесия с улеснена процедура

Очакваме спад в туризма от 3% до 6%, призна Ангелкова
Обновена: 5 юли 2019 12:42 | 5 юли 2019 12:40,
96
НС реши: Плажовете ще се отдават на концесия с улеснена процедура
Архив: Булфото

Морските плажове ще се отдават на концесия при улеснена процедура. Това реши парламентът с промени в Закона за концесиите.

От 1 януари 2019 г. морските плажове трябваше да се отдават по реда на Закона за концесиите, но сега на практика се връща старото положение и концесиите на плажовете ще се уреждат по специален ред в Закона за черноморското крайбрежие.

Още по темата
С промените министърът на туризма ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

"Необходимо е да има ясни, прости правила и съответно да се съобрази спецификата на самата концесия на морските плажове. В тази връзка ние направихме предложение реда за отдаване на концесия на морските плажове да бъде по специалния ред на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както беше до края на миналата година", аргументира се Николина Ангелкова.

Тя поясни, че по сега действащия закон плажовете се отдават под наем при условия, които важат за летища и пристанища например.

"Ако ние не променим досегашния ред, плажовете ще се отдават при много тежки условия, които са за концесия, които важат за летища, за пристанища, много по-дълги като процедура. Съответно ще бъде изключително трудно за нас да предвидим кога тази процедура би могла да приключи, което поставя под риск изцяло стопанисването и оттам летния туристически продукт", добави Ангелкова.

Министърът коментира и спада на туристите през лятото. Прогнозата е да има лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от 3% до 6% за цялата страна и между 5 и 8% за Черноморието, стана ясно от думите на Ангелкова.

"Още от началото на тази година отбелязахме, че ни очаква един изключително труден сезон, пълен с много предизвикателства. Борим се да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България", обясни тя.

Ангелкова посочи, че се подготвя механизъм за подпомагане на организирания туризъм, който да заработи през следващия сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Амали преди 4 години
Има ли друга държава да попитам , лятна туристическа дестинация със подобен проблем. Някой знае ли?
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
плажовете да се подържат от общините и прекратяване на всички концесии.таксите от услуги предлагани на плажовете да постъпват в общините.у нас всичко печелившо се дава на концесия а губещите отрасли остават на държавата и общините а идеята на концесиите е да се разработват губещи отрасли.за големите срокове на концесиити които наскоро бяха увеличени още няма нужда от коментар.борбата за власт е за да се краде по законен път.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Дай всички по морето да умрем от глад"Добре, давам ти. *** на воля, така или иначе друг лек за алчността и неадекватността ви не съществува.
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом утежнената процедура, уж действала досега, продуцира концесионери-мутри, представям си какво ще стане при улеснената. Оле мале.
86
4
 
1
 
! Отговори
Варна преди 4 години
До АнонименЩом казваш....*** колкото искаш.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде във Варна е скръб бе? ХахахаВсеки уикенд не мога си сложа хавлията на плажа. Преди 10 год ротахме по плажа.. Ся краката неможе да си опънеш. А говоря за Юни.,който традиционно не е туристически месец.
84
3
 
5
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Очаквали спад между 3% и 6% уаааааааъ.....Във Варна е скръб, не знам дали съм виждал по слаб сезон.
83
3
 
11
 
! Отговори
До 81 преди 4 години
Вие така наречените хотели, ще ги съборите рано или късно. Като спрат да идват читави туристи в тези кокошарници, където само ги тормозите.Бетон, каменяк, гадна храна, чалга до зори, кофти отношение, *** в морето и чадър, шезлонг и шалте по 70 лв, като първия чадър стърчи от водата....Полека лека ще ви дойде ред и на вас, така наречените "хотелиери" а всъщност разни ненаситни простаци
82
0
 
10
 
! Отговори
На никой не му пука преди 4 години
На робовладелците никога не им е пукало за нас, просто и чужденците ги отсвириха и почна един воййй...
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно ходенето на плаж тука ще бъде още по-затруднена процедура.
80
4
 
13
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Фалит, беее, перачи на пари!
79
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Бунгало хахахха аве си замине те ве :)Тука идват туристи плащат по 15 евро пица остават десетки левово бакшили на хората работещи по морето. Кво ме занимаваш с твоето Бунгало в Гърция. Бахтиии бълхите. Дай всички по морето да умрем от глад, защото ходиш на бунгала, а ние да съборим хотелите ') Само ще си мечтаете за такова развитие. Тука няма да припарите, защото ще ви летят чехлите.
78
6
 
8
 
! Отговори
Ами преди 4 години
те мутрите като утрепат някой бизнес и почват да реват за държавни субсидии, държавно подпомагане, такси по пътища и граници, такси за право за преминаване, за разпространение, за зелена енергия, за паркиране и т.н. и понеже държавата е тяхна парламент и правителство вадят от нашия джоб и продължават да им поддържат бентлитата, дворците и метресите.
77
6
 
11
 
! Отговори
Преди години преди 4 години
мутрите заграбиха изкупуването на земеделската продукция - земеделието умря - сега ядеме храни само от внос, после заграбиха Черноморието - тръгнахме лятото да почиваме в чужбина, заграбиха планините - скоро българите ще карат ски само в Алпите, откраднаха енергетиката - обаче като наложат да се купува от обща европейска борса - производството ще спрат да купуват скъп ток от тях - е не можаха да разберат, че вече България е част от Европа и да слагаш "хайдушки данък" на тясно място е трудно.
76
8
 
15
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
В Гърция е РАЙ! На бунгало цялото семейство (4 души ) за 20? на нощувка. В местните магазини нормални цени. На плажа свободна зона до хоризонта, паркинги също.Където пожелаем монтираме чадъра и скойствие,няма крясъци ,няма чалга. Никой не ни рекетира за хавлия на пясъка или за чадър. Водата е изключително чиста, местните хора много вежливи и внимателни, не като чалгарите да миришат на мастика и вкиснато още от сутринта
75
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам че троловете на хотелиерската мафия са заели позиции още от сутринта.Не се морете момчета. Нищо не става. Шефовете ви скоро ще фалират, а вас ще ви уволнят.
74
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баламаите вече измряха. Дори и руснаците вече не можеш да ги излъжеш да дойдат на Мутроморието. Ходят в Тунис и Египет, където е доста по-евтино и много по-уредено.
73
7
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
И да се знае,че за всички минали ,настоящи и бъдещи беди на правителството на ГЕРБ,Орешарски е виновен.Да беше Чингизк хан,по-малко беди щеше да сътвори за 1 година управление.И както се знае,на калпава ракета космоса и крив
72
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кво да ходя на Кафяво море - мръсотия, простотия, чалга и рекетьори.В Гърция е чисто, уредено, слънчево, тихо и приятно.
71
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По твоята логика Варна и Бургас трябва да са умрели от корем :) Нествай смешен.