НС реши: Плажовете ще се отдават на концесия с улеснена процедура

Очакваме спад в туризма от 3% до 6%, призна Ангелкова
Обновена: 5 юли 2019 12:42 | 5 юли 2019 12:40,
96
НС реши: Плажовете ще се отдават на концесия с улеснена процедура
Архив: Булфото

Морските плажове ще се отдават на концесия при улеснена процедура. Това реши парламентът с промени в Закона за концесиите.

От 1 януари 2019 г. морските плажове трябваше да се отдават по реда на Закона за концесиите, но сега на практика се връща старото положение и концесиите на плажовете ще се уреждат по специален ред в Закона за черноморското крайбрежие.

Още по темата
С промените министърът на туризма ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

"Необходимо е да има ясни, прости правила и съответно да се съобрази спецификата на самата концесия на морските плажове. В тази връзка ние направихме предложение реда за отдаване на концесия на морските плажове да бъде по специалния ред на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както беше до края на миналата година", аргументира се Николина Ангелкова.

Тя поясни, че по сега действащия закон плажовете се отдават под наем при условия, които важат за летища и пристанища например.

"Ако ние не променим досегашния ред, плажовете ще се отдават при много тежки условия, които са за концесия, които важат за летища, за пристанища, много по-дълги като процедура. Съответно ще бъде изключително трудно за нас да предвидим кога тази процедура би могла да приключи, което поставя под риск изцяло стопанисването и оттам летния туристически продукт", добави Ангелкова.

Министърът коментира и спада на туристите през лятото. Прогнозата е да има лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от 3% до 6% за цялата страна и между 5 и 8% за Черноморието, стана ясно от думите на Ангелкова.

"Още от началото на тази година отбелязахме, че ни очаква един изключително труден сезон, пълен с много предизвикателства. Борим се да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България", обясни тя.

Ангелкова посочи, че се подготвя механизъм за подпомагане на организирания туризъм, който да заработи през следващия сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За последно ходихме на Фекаломорието през 2009-та на Приморско.Децата се върнаха с дизентерия, а аз и жена ми с кожни обриви.
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде, който иска на ЛайномориетоАз имам по яки дестинации и по екзотичниЕдин лев няма да дам на лайномориети, който иска да се минава.
68
8
 
10
 
! Отговори
Haus преди 4 години
С какво може да привлече туристите нашето черноморие? Морето е мръсно, 90% от случеите отиваш и на втория ден болки в стомаха, диария, температура. Всичко се излива в морето. Мръсни плажове, обслужване никакво, гледат те мрачно и укорително с намекът че не си добър турист защото си правиш сметката кое ше ти излезе по тънко. Мутренско поведение от кисели гъзари, всички тарикати с тъпите физиономии, почти устригани с наболи бради, татуирани задължително гледат те пренебрежително и т. н Е не мерси
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По евтино Да, по хубаво НЕ винаги. 2 села не могат да се нерят с нашата природа. Тук има уникални места. Ако ти знаеш само слънчев бряг, защото го имаш на плакат е твой проблем Вафленн измислен. Свършиха ли ти написаните плюения по България :)
66
7
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ами кой ще ходи на тая скъпотия, като в Гърция е по-хубаво и по -евтино. Даже и в Турция, която е топ световна дестинация цените са малко по-високи,а качеството многокротно по-добро.Респект и уважение към всеки решил да не стъпва по Черноморието.Нека всички самозвани хотелиери,ресторантьори,концесионери/изнудвачи/да фалират.Рязко ще намалеят бентлитата,фераритата,ломборджините,РР и др.Много чалгарки и плеймейтки ще трябва да хванат на работа,ама не за най-древната професия
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Отмяна на заменките. Резултат = ? 2. Доган в затвора. Резултат = ? 3.Станишев в затвора. Резултат = ? 4. Отнемане лиценза на ЧЕЗ. Резултат = ? 5. Съдебна реформа. Резултат = ? 6. Премахване на Боянските сараи. Резултат = ? 7. Реформа в МВР. Резултат = ? 8. Борба с организираната престъпност. Резултат = ? 9. Борба с битовата престъпност. Резултат = ? 10. Средноевропейски доходи. Резултат = ? 11. Полицай във всяко село. Резултат = ? 12. Шенген. Резултат = ?13. Евро зона. Резултат = ?14. Спиране на войната по пътищата. Резултат = ?15. Намиране и наказване на виновни
64
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив Златни Пясъци са пълни, а още не е почнал даже сезона с отпуски. Ако съдиите по селата, където живеете.. От там идва объркването ви :) хаха
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла зима говори за ръст, сега пък спад. За какво изхарчиха милиони за реклама. Тази е направо една ку ха лей ка.
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с тоя къс сезон от два месецаКво да правят горките
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не иска да ходи на море в бетонни курорти, наподобяващи Люлин.
60
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите "бизнесмени" си мислят, че туризма е баница- режи и яж! Щом имаме море и пясък ще застроим с хотели и всички ще се избиват да идват. Да, ама не! За туризъма като индустрия ти трябва дългосрочен план и инфраструктура. не става само с бетон. Една Шотландия която е с подобна на България природа, без слънцето и топлото море е топ дестинация и привлича около 30 милиона туристи годишно.
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т. Е. Не намерихте информация w Google , че е имало някога повече туристи от сега. Което автоматично означава, че Ангелкова е отличен министър.Благодаря ***. Беше ми приятно да ви изложа на бързо. Хора без факти, не са сериозни хора.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орешарскси е виновен бе !
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи едни герберастки мутри с ниски чела са направиха почивката в България скъпо, но за сметка на това неприятно и на моменти дори опасно начинание. Назначиха персонал за по 7-800 лева за 12 часа, 6 дни в седмицата и обслужването стана трагично. Направиха хотели от гипсокартон, не могат да ги накарт да не тероризират хората с чалга денонощно. И когото логичното се случи - да не ходят повече хората там, сега от моите данъце ще се отделят пари за реклама и субсидии на въпросните мутро-агенти. Апропо, те така или иначе не отчитат реални обороти и данъци не плащат особено много.Много взе да ми
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как са се покрили всички гербави репортери, бобита, мобита, евлампита и всякакви други такива видни фелационисти. Сигурно са на море в Гърция.
55
3
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
Поне 30г ни трябват. Прекалено много поразии направиха гербавите "бизнесмени" по черноморието.
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие ,серозно ли мислите ,че Гърция е предпочитана ,само ,заради безплатните чадъри и легла ?!?
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да я видя тази след 15 Август (ако до тогава не ся я върнали обратно на коневръза). А между другото, местата за къмпинг на Север от нос Калиакра са пълни с туристи.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да спрем да субсидираме този губещ (за бюджета) отрасъл.Всичко за сметка на Данъкоплатеца - рекламиране, местна инфраструктура, пътища, пречиствателни станции, преференциално ДДС от 9% (дори здравеопазването и образованиетоняма такова)Каква е ползата - крият данъци, не плащат нормални български заплати, внасят си евтини молдовци и украинци, изнасят си печалбите като си купуват луксозни коли и яхти.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Министър Ангелкова ще пълни плажовете със спешна стратегия"....Дотук добре, но стратегията щяла да е готова в края на месец август....И като тръгнат едни туристи - септември, октомври...Нужна ли ни е тази стратегия дето ще е готова в края на август? За догодина сигурно няма да важи изобретената тази година стратегия. Много ми прилича на 12-те милиона платени за разработването на системата бонус - малус. Няма система, но няма и 12 милиона. Няма и виновни