НС реши: Плажовете ще се отдават на концесия с улеснена процедура

Очакваме спад в туризма от 3% до 6%, призна Ангелкова
Обновена: 5 юли 2019 12:42 | 5 юли 2019 12:40,
96
НС реши: Плажовете ще се отдават на концесия с улеснена процедура
Архив: Булфото

Морските плажове ще се отдават на концесия при улеснена процедура. Това реши парламентът с промени в Закона за концесиите.

От 1 януари 2019 г. морските плажове трябваше да се отдават по реда на Закона за концесиите, но сега на практика се връща старото положение и концесиите на плажовете ще се уреждат по специален ред в Закона за черноморското крайбрежие.

Още по темата
С промените министърът на туризма ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

"Необходимо е да има ясни, прости правила и съответно да се съобрази спецификата на самата концесия на морските плажове. В тази връзка ние направихме предложение реда за отдаване на концесия на морските плажове да бъде по специалния ред на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както беше до края на миналата година", аргументира се Николина Ангелкова.

Тя поясни, че по сега действащия закон плажовете се отдават под наем при условия, които важат за летища и пристанища например.

"Ако ние не променим досегашния ред, плажовете ще се отдават при много тежки условия, които са за концесия, които важат за летища, за пристанища, много по-дълги като процедура. Съответно ще бъде изключително трудно за нас да предвидим кога тази процедура би могла да приключи, което поставя под риск изцяло стопанисването и оттам летния туристически продукт", добави Ангелкова.

Министърът коментира и спада на туристите през лятото. Прогнозата е да има лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от 3% до 6% за цялата страна и между 5 и 8% за Черноморието, стана ясно от думите на Ангелкова.

"Още от началото на тази година отбелязахме, че ни очаква един изключително труден сезон, пълен с много предизвикателства. Борим се да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България", обясни тя.

Ангелкова посочи, че се подготвя механизъм за подпомагане на организирания туризъм, който да заработи през следващия сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Стига с тая мантра за Пеевските фирми. Държавата се командва еднолично от Банкянския Еднокнижник. Пеевски просто му е бизнес ортак в краденето на евросредства. Защото не може да си ги краде директно.
9
0
 
14
 
! Отговори
Държавата преди 4 години
така ще ги стопанисва както направи и електронна винетка и тол система - ще го връчи безотчетно на Пеевските фирми.
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо държавата не ги стопанисва тези плажове? Какво не може да се закупят машини за почистване и да се назначи персонал ли? Какви са ни приоритетите на държавата?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Примерно ако един плаж е 3км дълъг режат го на равни парцели с определена ширина. Отиваш в общината плащаш такса и го вземаш за лятото. Така ще се прескочат преотдаването и тежките такси. Щото държавата го дава примерно за 1 лв.. Купуват го после продават по 100лв. Нито хазната на кория, нито последния който реално работи плажа.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си махозист за да "почиваш" на клоакоморието
5
0
 
10
 
! Отговори
Аха преди 4 години
ето сега се видя за какво било цялото това жалене че няма туристи. За да си раздават плажовете по-лесно и безболезнено на роднинските фирми. Ами то както е тръгнало при тези цени плажовете ще си стоят празни та сигурно ще следва изменение дето директно да им ги подаряват .
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли още балъци, които доброволно да пълнят джобовете на мутрите.Изключвам тези от ГЕРБ, които ги задължават по партийна линия да пълнят хотелите на Вожда им.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е проблема само в реда. По морето негласно се знае че концесии почват от 30к на горе за бизнеса. Как човек наел плаж избива 30к или 60к за 3 месеца и там на горе да печели и да създава условия? Плажовете трябва да се наемат директно от бизнеса по избор на парче от плажа. А не да минава през 2ма човека преди това.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До таз мъдра идея ли стигнаха празните тикви?Че като улесните процедурата, още по-лесно изпълнителите на мафията ще се докопват до плажовете и ще продължат да монополизират икономиката. И българските и чуждите туристи ще ходят там, където има работещ бизнес и култура на обслужването. Не е у нас това, обаче!Но така е то, когато и бизнесът, и политиката, която го управлява, се праявят от неучили некадърници с пари, връзки и власт.
1
0
 
33
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Нашите пак не са схванали, че проблема не е в процедурата, а в това как и какво прави концесионера след това.