ГЕРБ с поправка: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори

Машините обаче щели да останат при избор на президент и европарламент
Обновена: 9 юли 2019 12:05 | 9 юли 2019 11:41,
87
ГЕРБ с поправка: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да няма машинно гласуване на местни и парламентарни избори. Това предлагат от ГЕРБ с изменения в Изборния кодекс.

Още по темата

Управляващите обаче предлагат машинният вот да остане на изборите за президент и европейски парламент.

"Преди минути предприехме законодателна инициатива - промяна в Изборния кодекс, подписана от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Тя е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване", каза шефката на правната комисия в парламента  Анна Александрова на пресконференция.

"Корпусът на Закона не го пипаме, а преходните и заключителните разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане“,допълни депутатката от ГЕРБ.

По думите й ако машинното гласуване остане има риск от провал на местните избори.

„Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори“, уточни тя.

"Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 000 машини, рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е изключително застрашена по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур. Този вот е изключително скъп“, отбеляза тя.

Анализът на ЦИК сочи, че 27% са гласували с машини на европейските избори през 2019 г. 60 лв. струва 1 вот на един избирател с машинно гласуване“, допълни Александрова.

На въпрос дали ДПС ще подкрепят предложението за отмяна на машинното гласуване на местните и парламентарните избори, тя отговори, че са водени разговори в правната комисия.

"Имаме уверението, че ще бъдем подкрепени за отмяна на машинно гласуване на местни избори от всички политически партии, с изключение на БСП", посочи Александрова.

"След приключване на местните избори е хубаво да има широк дебат по Закона за изборния кодекс, включително и за машинното гласуване, за да се види дали има необходимост от него. Да се търси голям дебат и да се балансират нещата правилно", добави народният представител от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Време е за промяна преди 4 години
Няма да има нормална държава докато не се поттървем от крадливата гербаджийска дружинка. На всичко са способни само и само да се задържат на власт.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо поважните новини който късаят пряко хора от власта се скриват някакси сямо аз ли съм забелязал тва в днес бг
75
4
 
1
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
"Вълка козината си мени, но нрава не !" Мая е ***. Писка срещу някакви монополи, докато и запушат устата с пачки. Нали се сещате, че от "пискането" реални, поне за хората резултати няма. Ама искала закон за частния фалит. Въти-сучи още много години няма да го има. Сега реве за джаджите за т.н. машинно гласуване. На кому са нужни, като пак трябва да се ходи до ИС ? За дистанционно-електронно гласуване, което е същността на проблема, защо не мъцва нещо ?
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че ще искат да го забранят...как ще се подправят изборни протоколи, как ще гласуват мъртвите души, как ще гласуват купените неграмотни хора...нали ако го приемат с ГЕРБ е свършено
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За едноклетъчните герберуги е трудно да фалшифицират изборите при машинен вот, а и основния им електорат е неграмотен и не може да борави с електронни устройства. ГЕРБ е престъпна организация, която се опитва да узурпира властта в България за вечни времена, като въведе на практика тоталитарна еднопартийна система на династиен принцип. Дали и кога ще се събудим, тепърва остава да се разбере. Едно е сигурно обаче - вече са толкова нагли, че дори не се крият, а всички схеми се правят открито.
72
0
 
5
 
! Отговори
безалтернативно преди 4 години
Купуването и продаването на гласове е: 1. престъпле или 2. задълже на всяка политическа организация. Изборът го правят самите те!
71
0
 
12
 
! Отговори
верно преди 4 години
Как не са се сетили в ПЗР да вмъкнат един параграф, че няма да има гласуване до второ нареждане! точкаТака ще се спестят много пари, пък и ще си останат на власт колкото си искат.
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ЛОКАЛИЗИРА КАТО НАСЛЕДНИЦА НА БКП.ГЕРБ ЗАСТРАШАВА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕСГЕРБ ПРОКАРВА РУСКИ ИНТЕРЕСИГЕРБ ПРОКАРВА РУСКИ ИНТЕРЕСИ И ИЗВЪН БЪЛГАРИЯГЕРБ ТРОЯНСКИЯ КУЦ КОН.ЗАЩО ЛИ?ЗАЩОТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ДЯСНА,А ДЕЙСТВИЯТА И МЕХАНИЗМИТЕ СА НА ЛЯВА ПРОРУСКА ПАРТИЯ!
69
0
 
17
 
! Отговори
Филм преди 4 години
Не поправка, а апачик измама! С подкрепата на хидролози и аптекари виртуози.
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Атлас сви рамене". Братя и сестри, евакуирайте се или се мобилизирайте, няма друго решение на проблема. От ГЕРБ се почустваха напълно всесилни и си правят каквото искат.
67
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52. Интелигентните хора гласуват за ГЕРБ, и с машини и без. Неинтелигентните като теб гласуват за БСП.
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е поправка, а нарушение на закона.ГЕРБ още в началото си арогантно потъпкват всички закони в страната. Те се крепят на финансиране от чужда фондация "Конрад Аденауер". Това противоречи на Конституцията. Шейх Баварец е извън всякакви закони.И управлението на ГЕРБ цели да сме придатък за неквалифицирано дейности. Точно затова Томислав Дончев каза, че моделът е ударил тавана, моделът на слугинажа вече ферментира.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50. Глу.пости си написал. но не ти е за първи път.
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С новата поправка ще се постигне така желаният невалиден вот!!Взеха си субсидията и сега си отмъщаватНо гледайте как и кой гласува, за махането на безпристрастната машинна система
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво ги купихме тогава ? За да ги ползваме за шкафове за буркани със зимнина ? Или всичко ще е електронно или нищо ДА НЕ Е електронно !
62
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ печели независимо Вие дали сте гласували за тях!ГЕРБ си имат хора и фирми които да им дават кинти и избиратели.ГЕРБ е новото БКП винаги печелят на Избори
61
2
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Иначе трябва да затварят печатницата в Костинброд.
60
2
 
23
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Фалшифициране на изборитеВИНАГИ ГОТОВИВсе по-малко хора вярват на резултатите.Аз не вярвам и не гласувам защото няма смисъл.Изборите прикриват назначенията на властимащите.В БНТ кошлука бе назначен от семДС.Какво повече?
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ayyyy, ujas....mashinite na benebeto sa kaput...
58
2
 
20
 
! Отговори
Минка преди 4 години
Нии ромовете ниможим да гласуами с тооа купютир и сас тиие машини изками си бюлтинте пиесе лева е идна бюлтина