ГЕРБ с поправка: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори

Машините обаче щели да останат при избор на президент и европарламент
Обновена: 9 юли 2019 12:05 | 9 юли 2019 11:41,
87
ГЕРБ с поправка: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да няма машинно гласуване на местни и парламентарни избори. Това предлагат от ГЕРБ с изменения в Изборния кодекс.

Още по темата

Управляващите обаче предлагат машинният вот да остане на изборите за президент и европейски парламент.

"Преди минути предприехме законодателна инициатива - промяна в Изборния кодекс, подписана от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Тя е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване", каза шефката на правната комисия в парламента  Анна Александрова на пресконференция.

"Корпусът на Закона не го пипаме, а преходните и заключителните разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане“,допълни депутатката от ГЕРБ.

По думите й ако машинното гласуване остане има риск от провал на местните избори.

„Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори“, уточни тя.

"Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 000 машини, рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е изключително застрашена по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур. Този вот е изключително скъп“, отбеляза тя.

Анализът на ЦИК сочи, че 27% са гласували с машини на европейските избори през 2019 г. 60 лв. струва 1 вот на един избирател с машинно гласуване“, допълни Александрова.

На въпрос дали ДПС ще подкрепят предложението за отмяна на машинното гласуване на местните и парламентарните избори, тя отговори, че са водени разговори в правната комисия.

"Имаме уверението, че ще бъдем подкрепени за отмяна на машинно гласуване на местни избори от всички политически партии, с изключение на БСП", посочи Александрова.

"След приключване на местните избори е хубаво да има широк дебат по Закона за изборния кодекс, включително и за машинното гласуване, за да се види дали има необходимост от него. Да се търси голям дебат и да се балансират нещата правилно", добави народният представител от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
24
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
"60 лв. струва 1 вот на един избирател с машинно гласуване". Моля? На какво основание изчислиха това? Само да попитам? Тая що лъже ?
56
3
 
23
 
! Отговори
123 преди 4 години
Гласуване през интернет, това е електронното гласуване, а не това измислено машинно гласуване.Ама правят манипулации и внушение че тайната на вота щяла да се разкрие, че можело да хакнат системата, че това било че онова било. Уплашиха се щото видяха още когато се преброихме по електронен път колко много хора го направиха. А фалшификации на изборите винаги е имало и ще има, все едно сегашните бюлетини са много сигурни и е точно с тях. Който брои гласовете той решава, а кои сега броят, а???
55
2
 
13
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
А когато имаше преброяване една част се преброихме по интернет прецизно без грешка.Добре нека да не е машинно а всеки от компютъра си.Начини бол,може и през банкоматите с картите и по пощата като искат на хартия и други начини има за гласуване през интернет.
54
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искат машинно гласуване, защото не можеш да извадиш телефона и да снимаш вота си. Машинката е с гръб към комисията и те не виждат какво натискаш, но теб те виждат! Друго си е в тъмната стаичка, снимаш за кой си сложил хиксче и навън като покажеш снимката си взимаш 20-те или 50-те лева. Машинките затрудняват купения вот, затова е цялата работа! А иначе с машинките много лесно и бързо да гласува, аз гласувах така за евроизборите.
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че Борисов надуваемо пони да върже ще го изберат за народен представител.
52
2
 
30
 
! Отговори
Еднокнижен Вожд преди 4 години
Ами на един тъмнокож, каквито са повечето избиратели на ГЕРБ му трудно да гласува машинно. А и няма как да му се обясни, понеже и тия които трябва да му обяснят, не са много над неговото интелектуално ниво.
51
1
 
21
 
! Отговори
хах преди 4 години
Някой изненадан? От преди 2 години трябваше да се въведе ама от ЦИК правеха всичко възможно да протакат. А най-накрая го отмениха. Но пък за сметка на това, в избирателните списъци продължават да фигурират над 1 милион мъртви души, и за поредна година няма образователен ценз за членовете СИК. С други думи, мъртъвците и *** от махалите ще излязат да гласуват за тиквата, а ако и това не стане, амуджите дето обработват бюлетините ще надраскят всяка една от тях, която не е за бай ***. Честито!
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интелигентните хора гласува машинно. Но ГЕРБ не ги интересуват интелигентните хора, защото те не гласуват за тях.
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те гербераските избиратели разбират само от каруци!От машини разбират толкова колкото да ги счупят с чукa за вторични!
48
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОПГ (Организирана Престъпна Група) ГЕРБ подготвя фалшифициране на местните избори! В София това трудно ще стане, но те разчитат на контролиран вот в провинцията , а с машините това би било почти невъзможно.
47
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машинното гласуване е пълна глупост. Има го само в Африка и никъде в Европа.
46
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрите се изплашиха. Цвъки им каза в прав текст какво да очакват на местните избори без него. Тиквата е в паника!
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изненадани???Това решение се подготвяше и пробутваше в публичното пространство отдавна!!!
44
0
 
21
 
! Отговори
Линчо Линчев преди 4 години
Чудят се вече как да си крият фалшификациите, но трябва да знаят, че гневът се натрупва, става на омраза и после някои лица могат да мерят земното притегляне и без съд.
43
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Шайката тези избори са важни. Изгуби ли ги - влизат в затвора, начело с Еднокнижния им Вожд.
42
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредна подигравка от ГЕРБ към матряла, който блее ли да блее. Румънците си взеха държавата в ръцете, гърците си взеха държавата в ръцете, само наш *** го доят вече десетки години и той си трае.
41
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОРЕДНАТА ПОДМЯНА! СЕГА ЩЕ ГО ГЛАСУВАТ НАБЪРЗО ДОКАТО СТАДОТО БЛЕЕ ПО ПЛАЖОВЕТЕ.НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КАК ВИ ВЗИМАТ ДЪРЖАВАТА РОБИ!!!
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политическата мафия ще въведе електронното гласувне,за да манипулира на тъмно,и по -чисто вота.Четете техните *** вече призовават за това,уж хората били гласували на референдума. Референдуума не мина,това е истината.
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджийте ще пуснат реклама некупуването на гласове е престъпление.
38
1
 
26
 
! Отговори
хмм... преди 4 години
Алооо гробарчетата българите на Референдума гласуваха за електронно , не за машинно упражняване на вота! Не стига че изопачихте това за което се произнесоха българите, ами на всичкото отгоре махате и това за което похарчихте сумати пари. Що ги купихте тогава тез машини, като няма да се ползват, а?