ГЕРБ с поправка: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори

Машините обаче щели да останат при избор на президент и европарламент
Обновена: 9 юли 2019 12:05 | 9 юли 2019 11:41,
87
ГЕРБ с поправка: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да няма машинно гласуване на местни и парламентарни избори. Това предлагат от ГЕРБ с изменения в Изборния кодекс.

Още по темата

Управляващите обаче предлагат машинният вот да остане на изборите за президент и европейски парламент.

"Преди минути предприехме законодателна инициатива - промяна в Изборния кодекс, подписана от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Тя е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване", каза шефката на правната комисия в парламента  Анна Александрова на пресконференция.

"Корпусът на Закона не го пипаме, а преходните и заключителните разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане“,допълни депутатката от ГЕРБ.

По думите й ако машинното гласуване остане има риск от провал на местните избори.

„Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори“, уточни тя.

"Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 000 машини, рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е изключително застрашена по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур. Този вот е изключително скъп“, отбеляза тя.

Анализът на ЦИК сочи, че 27% са гласували с машини на европейските избори през 2019 г. 60 лв. струва 1 вот на един избирател с машинно гласуване“, допълни Александрова.

На въпрос дали ДПС ще подкрепят предложението за отмяна на машинното гласуване на местните и парламентарните избори, тя отговори, че са водени разговори в правната комисия.

"Имаме уверението, че ще бъдем подкрепени за отмяна на машинно гласуване на местни избори от всички политически партии, с изключение на БСП", посочи Александрова.

"След приключване на местните избори е хубаво да има широк дебат по Закона за изборния кодекс, включително и за машинното гласуване, за да се види дали има необходимост от него. Да се търси голям дебат и да се балансират нещата правилно", добави народният представител от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари