Къде е България в спора между Сърбия и Косово?

Думите на Борисов създадоха напрежение между нас и Сърбия
9 юли 2019 11:09,
79

Думите на Бойко Борисов, че бъдещият шеф на дипломацията на Евросъюза - Жозеп Борел би трябвало да изразява позициите на цялата общност, независимо че неговата страна Испания не признава Косово, създадоха напрежение между България и Сърбия.

Още по темата

На тези думи първият дипломат на Сърбия Дачич реагира остро и призова Борисов ''да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика" по отношение на признаването на независимостта на Косово.

Дипломатическият спор между Сърбия и България е сред най-коментираните теми в последните дни в Белград. А според местните анализатори изказването на първия дипломат на Сърбия е нанесло само щети на собствената му държава.

Според историка и експерт по геополитика проф. Нина Дюлгерова изказванията на българския премиер, външния министър на Сърбия и президента на Сърбия не биха променили цялостната картина на Балканите.

"Всичко, което се коментира сега, няма да има никакъв конкретен резултат. Има един много по-сложен процес, който е свързан с решаване на много по-сложния въпрос за Косово и Сърбия, защото там нещата не са толкова прости", посочи Дюлгерова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че думите на Борисов, че чрез диалога ще се постигне разбирателство, са една добра визия.

"Имам чувството, че управлението на Сърбия живее в началото на 20 век. Косовският проблем е Сърбия, а не обратното. Очевидно е, че Косово никога няма да се върне в Сърбия. Политиката за печелене на позиции за бъдещи преговори е също част от тази словесна и обезценяваща се политика", смята журналистът Асен Агов.

Дюлгерова отбеляза, че на Балканите емоциите са малко по-големи, а прагматизмът - на по-заден план. До думите ѝ Балканите са експерименталната лаборатория на Европа и вече на света.

Според нея позицията на сръбския президент Вучич и външния министър на Сърбия е много ясна представа за противоречията, които съществуват в сръбския елит, и определи позицията на Вучич като "европейска и балансирана".

Относно темата за българо-македонските спорове, Дюлгерова е на мнение, че ние продължаваме да даваме отстъпление в политически план по отношение на Македония.

Асен Агов допълни, че трябва да се намери баланс между политици и историци за Гоце Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направиха фарс в пирот сърбите преди 3-4 години , изгониха ни от архива за да не получим документите си за одържавявяне на имотите ни , забележете в актовете за одържавяване пише причина понеже е българин , нищо не направи външно трае си ...нищо че се оплаквахме , какво става Бойко със имотите на българите , защо България не се застъпи за гражданите си , отделно по нойския договор има неразрешени имотни въпроси и всичко е подписано от двете държави , не като с гърция , всицки имоти са описани
64
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в косово има и българи , нищо че са мюсюлмани , ама говорят български
63
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе тия сръби ги посрещна с фанфари бойко преди 5 години но те са гадни , никога не забравайте българи нойския договор , не са обещетени българите благодарение на наколенките на бойко , той си мисли, че всичко като отстъпиш на съседи и ок , дал водите на места на гърците...СЪС сърбите само на нож разбират тия крадци на територии , рашковци
62
1
 
32
 
! Отговори
човек преди 4 години
Ми ние сме между шaмapите!Бойко се мазни, усмихва и фука пред всички, но никой не го бръсне (затова ходи брадясал).Затова сме на тоя хал - най-бедната държава в Европейския Съюз.Нищо, важното е, че Бойко е щастлив и усмихнат!
61
1
 
32
 
! Отговори
а преди 4 години
"Думите на Борисов създадоха напрежение"Не, един *** от Сърбия ненужно създава напрежение. Можеше и да е *** от България, така че: война на ***!
60
2
 
45
 
! Отговори
хммм преди 4 години
по инерция си плюе българина по собствената си власт, прoсти хора. Защо бил Борисов против Сърбия, мили оплаквачи, забравихте ли какво се случи малко след като България бе освободена от турско робство и директно нападната от Сърбия все още слаба, забравихте ли балканските войни, забравихте ли как Сърбия винаги ни е подкопавала за Македония. Винаги сме държали на тях и сме ги смятали за братя. Това са най-мръсните славяни, никой не ги понася нито хървати, нито боснанци, нито който и да е. Това са хора без ценности, стига сме били добри с тях и Македония, не се получава.
59
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нямаме право да съветваме която и да е страна в спора за Косово, премиерът за пореден път се опита да даде акъл ,като се фука с етническия мир в БГ ,но всички знаем ,че това се дължи на търпението на българина и ро..б..ска..та му примиреност, другите етноси си правят каквото си искат и колкото и да се прикрива това , излиза все по- ясно -ро.ми..те , вечните глезени гласоподаватели , обикновените турци си траят ,но пък за тома босовете им си де..ри бей..стват на територията ,наречена БГ
58
6
 
42
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Пожарникарят е на страната на нашите врагове - радикалните ислямисти от Косово! Вместо да е на страната на нашите естествени съюзници - християнските страни, начело с Русия!
57
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50 Валентин-косово си е било винаги изконна сръбска територия,никой не не го е освобождавал.Единствено краварите го завладяха и го подариха на шиптърите.
56
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на това се казва на всяка манджа мерудия не става боиче ставаш за смях олекваш ама народа ти страда ама както каза преди време те са некачествен матерял важното е да имаш поредното папско погалване циркът с теб е пълен ако ти не ги размееш европолитиците ще им бъде много скучно ти си светлият лъч за тях с твоите балкански хуморески
55
3
 
52
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Къде е България в спора между Сърбия и Косово?""Ами там където ни кажат.Нали никой не си въобразява,че нещо зависи от колонията България.Сервилността и опитите на Борисов да интерпретира,чужди думи и с махленските си изяви да се опитва да излезне на международната арена са просто смешни и жалки.Нали се разбра,че неговата сила е да подарява магарета на баби,да реже ленти на пропадащи магистрали, да ходи по граничната ограда,за да я подпира,да не падне при някой повей на вятър.Това му е силата
54
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй е заучено напрежение или предварително отрепетирано,все пак им дават и да се нахъсват за признание,щом за друго не знаят.
53
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава обявила война на България,защото иска да направи съединение? Такива ли ми хвалите в постовете си маймуниии? Ооо бичччч Борисов да постави на място тоя циркаджия, а не да се извинява. Какво ще му направи? Ще хленчи на путии ли...
52
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е България ли в този спор?Ми на мястото на жабата, дето видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак.
51
3
 
40
 
! Отговори
Атанасов преди 4 години
До Запасняк че тогава,Кърджали,Крумовград да се отделят бе,***!
50
9
 
50
 
! Отговори
Димитър Общи -Косово преди 4 години
Балканската война - главните жертви даде БЪЛГАРИЯ. А Сърбия заграби това което ние освободихме по стар техен обичай!
49
15
 
45
 
! Отговори
Димитър Общи -Косово преди 4 години
Време е убийците на съседните тям народи- сърбите да разберат че кървавата история която писаха под сурдинката на Русия в последните 140 години отдавна отмина. Време да си налегнат налудничавите парцали и да станат нормални съседи а не убийци!
48
8
 
55
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ами няма я. България практически е унищожена. В момента изкупуват последните свободни земи. Населението измира.
47
3
 
45
 
! Отговори
haha преди 4 години
Демокрация или не резултата е един и същ за малките държави - траят си щото никой не ги и пита. Нашенеца е по добре да не коментира дори и явни истини защото утре може да реве и то лошо... заради големия си покровител.
46
7
 
63
 
! Отговори
Валентин преди 4 години
Това не е спор между Сърбия и Косово.Това е реално подменяне на резултатите от Балканската война в която стотици хиляди български,сръбски,черногорски и гръцки мъже дадоха живота си за освобождението точно на тези земи.Позицията на съвременния български елит е пикане върху тяхните гробове.И на главите на внуците и правнуците им.