Коли, къщи, яхти... КНСБ иска данък "богатство"

Искат и необлагаем доход за млади семейства
10 юли 2019 20:24,
37
Коли, къщи, яхти... КНСБ иска данък "богатство"
Снимка: БулФото

Синдикалистите от КНСБ се обявиха за сериозно промени в данъчната политика у нас, сред които и данък "богатство", съобщава bTV. Според тях, този данък трябва да охваща луксозни жилища, скъпи автомобили, вили, яхти и други. Подобна форма на облагане съществува в повечето развити европесйки икономика, аргументират се от КНСБ.

Те припомнят писмо на 19 американски милиардери, публикувано във вестник "Ню Йорк Таймс" през юни тази години, в което богаташите изразяват подкрепа иманно за подобен налог.

"В това писмо милиардерите призовават да се въведе "умерен данък богатство на 1ѝ10 от най-богатите 1% от американците", разказват синдикалистите.

Още по темата

В писмото са изразени притеснения, че най-богатите в САЩ в момента плащат едва 3,2% от своето богатство като данъци, докато 99% от останалите домакинства заплащат 7,2%.

"Подобна е ситуацията и в България", твърдят от КНСБ.

Те настояват и за въвеждането на необлагаем минумум, който да съответства на минималната работна заплата. А доходите над минимума да продължат да се облагат с 10% ставка.

"В ЕС има 16 страни, в които има въведен необлагаем минимум или някаква форма на приспадане на данъчна основа", посочват от синдиката и допълват, че единствените страни, в които има плосък данък без необлагаем минимум са България, Естония, Унгария, Латвия и Румъния.

Друго основно предложение на КНСБ е въвеждането на необлагаем първоначален доход за млади семейства. Така щяло да се стимулира сключването на граждански брак, раждаемостта и потреблението.

Като пример в тази посока се дава въвеждане на минимален първоначален общ доход на семейство от 24 000 лв. с натрупване, което би струвало около 50 милиона лева на година на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано или късно и такъв данък ще има, мисля че е още рано.
33
0
 
1
 
! Отговори
Добре де преди 4 години
То ако е толкова лесно и пpocто да се проследят парите, данъците щяха да са 90%, нямаше да са 10%Хората, които наистина разбират тези механизми много добре знаят, че ако пипнат данъка, ще изчезнат поне половината пари от ниска събираемост.На много им се иска ама на никой не му стиска.
32
1
 
1
 
! Отговори
Добре де преди 4 години
Аз ще си бръмча с яхта за 1,5м ама вие вместо 500к (10% от истинските 5м) ще вземете 180к (30% от фиктивните 600к)За пред данъчните съм изкарал 600к, от които 180к данъци, 300к нов автомобил и 120к лични разходи.Човек който харчи 10к на месец е нормално да бръмчи с яхта, регистрирана на Охо-Бохо от Сейшелските острови, който я дава под наем на Снелиус фон дер Лангобард от Малта с посредничеството на Хризопулос Велисаридис от Кипър.За къде ще ме хванеш знаеш ли?
31
0
 
2
 
! Отговори
Добре де преди 4 години
Ако сте толкова умни, защо не сте богати???Наистина ли си мислите, че някой, който е достатъчно умен да изкара 1, 5 или 10 милиона годишно, не е достатъчно умен да ги скрие от гладни въшки, като вас?Декларирам 600к доход, купувам си нова кола за 300к и харча още 120к годишно. Реално доходът ми е 5м, от които си купувам яхта за 1,5м и я регистрирам а туристическа фирма на Сейшелите. Сейшелската офшорка я дава под наем през кипърска или малтийска - ще ме хванеш точно за х...я !!!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Добре де. (25)оШФорките (99% от *** си нямат идея какво е това) са само за да ви баламосват че нещо има скрито.Я питай някой германец има ли оШФорка.Знаеш ли кога?!НИКОГА.А го пипнат а това в днешно време е 100% сигурноа изгоря ВСИЧКО.Така че ДАНЪК БОГАТСТВО и то ВЕДНАГА.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22"бесплатна медицина"И за тебе повторение на началното образование с най вече граматика. ***, какво те квалифицира да даваш съвети, дебилотворник?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Добре де (25)Не ми добрекай аматьор!!Никакви офшорки не могат да ти помогнат.За да си купиш имот, кола, бизнес парите трябва да твои.Я регистрирай кола на офшорка.Никой не държи пари в офшорни зони.Ония черните с къдите *** като им пратиш няколко милиона и ще ги търсиш на Марс.Парите са в Швейцария, САЩ, Англия.Ама там не са като в Бг банките а знаят всичко.Сега е 2019та а не е 1989.Нищо не можеш да скриеш.Кажат ли данък богатство швейцарците сами ще отчислят СЪОТВЕТНАТА сума.
27
0
 
3
 
! Отговори
Идея преди 4 години
За да пълним хазната, да използваме още един източник:Веселият етнос се хвали, че негово богатство са децата.Тогава да облагат с доход многодетните ромски семейства. Който от тях има повече от 2 деца, за всяко следващо да не взима никакви надбавки и помощи, а да плаща на държавата данък от 50 лева месечно. За първите 2 деца данък няма да плащат, а ще получават надбавка по 37 лв на дете, както другите родители.Ако нямат пари за данък "след второ дете", ще отработват!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да започнат от председателя си.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После се чудите защо хората напускат.
24
1
 
3
 
! Отговори
Добре де преди 4 години
Богатият декларира доход 1 милион и плаща 10% = 100 000 лв данъкБедният 12 заплати х 800 лв = 9 600 лв годишно х 10% = 960 лв данъкТо хубаво искате 15-20-30% данък за богатите, но има една малка подробност - парите минават през 10 офшорки х 0,5% всяко прехвърляне и вместо 10% данък в хазната отиват 5% в чужди държави и 0% в хазната, това смятате ли го?При 10% легален данък и 5% за пране на пари почти всички богати си плащат редовно, но при 15%-20% половината постъпления ще изчезнат.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То от богатия и косъм не можеш да откъсне, те парите му ще обложат. То нали ще стане революция. Следвайте утъпкания път, то управия няма.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна трябваше.Ще има пари за бедни,болни и сираци.И бесплатна медицина,без далавери.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Даже, казвам програмистите направо да ги избесим щото имат повече от тебе!!Що не хващаш влака за Северна Кореа??
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама разбира се.И аз искам *** да го щавят докато му изтръпне черепухата.И не само къщи, коли, яхтиАми и банковите сметки, риаш ли!!Бой по това смръдливо племе докато започне да си върти чутурата като въртоглава оФцЪ.А баш тарикатите може само да ги почешете по топките.Пари са Бокостан не давам.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 15Допий си биричката и лягай
18
6
 
11
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Мдааааааааа, ясна е раутата.........Значи мързеливеца, неграмотника и некадърника ще ме обложи с данък труда ми ??? Ко??? Не бре, не става?
17
2
 
8
 
! Отговори
До15 преди 4 години
Каква дискриминация бе ***,позаинтересувай се какъв е данъкът върху доходите на най богатите в САЩ и тогава говори!Ама друго си е в "просперираща " България шепата червени крадци и всички останали да внасяме 10% данък!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт е, че в днешно време богатството в света е безпрецедентно неравномерно съсредоточено в горния един процент от хората. Това се дължи на ефекта на международните корпорации, които вечно са в търсене на по-евтин труд и максимизиране на печалбата.В миналото това е водило до революции в опит на хората да решат проблема с бедноста. Днес...не знам! На прага сме на нещо голямо и неприятно!
15
5
 
6
 
! Отговори
До 10. преди 4 години
Тия са на принципа "дайте да дадете"а не на принципа"дайте да дадем".Ами помислете малко и сами ще се убедите,че колкото са по бедни работещите толкова са по-малко и постъпленията от преките данъци."Загрижили"ли се за политиците в бизнеса а не за заплатите на работещите бедни.