Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Възможно е Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. от тази сума
10 юли 2019 13:05,
470
Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Още по темата

Каракачанов отговори на Радев: Цената на F-16 e 2,2 млрд. лв

"Днес Министерският съвет прие доклада изготвен от преговорните екипи и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора - един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за боеприпасите, третият – за ракетите въздух-въздух, а последният договор - доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. Общата цена в четирите пакета е 1,256 млрд. долара", обясни

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума, стана още ясно от думите на зам.-министъра.

"Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд. долара“, обясни и военният министър Каракачанов.

Запрянов увери и че няма да бъдат намалени способностите на новия боен самолет, въпреки че цената е намалена от първоначалната оферта, която бе около 1,4 млрд. долара.

"Цената включва всичко - и наземното оборудване и тренажори", каза и ген. Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Новите самолети - шест едноместни и два двуместни, ще бъдат доставени на няколко етапа до 2023 г.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че най-накрая се сбъдва мечтата на военновъздушните сили и не ще бъдат на едно стъпало с партньорите от НАТО.

Боцев добави и че има уверението на премиера, че ще бъдат продължени преговорните процеси и за другите два проекта - за пехотата и военноморските сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
арно за качествата на Фъ 16ките нямаме образование да ги коментираме.аме все пак сме учили математно и бъгаратно.Начи кво пише у статийката: Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара.Ако 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони доларил;1256-60 =1194 мильона;ако ни опростяли 60 мильона... цената щяла да падне с мильони...ако съм на Щатите таква ракета Zемя-Gъз шъ ви засиля
332
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или аз не разбирам или нас ни дупят яко в аналягата-Вас - путинистите - ви дупят яко фаналягата, но после ше има и ***.
331
6
 
16
 
! Отговори
Един преди 4 години
ГЕРБ са отдел кражби и продажби на бившата БКП. Тях ги интересуват комисионните външна подкрепа, а народа кучета го яли.....
330
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по 160млн на самолет. Ай стига еновите мигове са под 100млн за 4++ поколение.Или аз не разбирам или нас ни дупят яко в аналягата
329
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До майор Грудев-Сливенне стана ясно някой спира ли те да ходиш в Северна Корея?
328
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
м/у другото,много са ми симпатични с това как непрекъснато набутват в полезрението ни ИЗРАЗА "блок 70"!Незапознатите ще си кажат:..-"Ау,блок 70,значи ..върхарско!"....а то е същото,като да туриш ЛЕД дисплеи на стария си "Москвич"...................но така или иначе,друг размахва палката (БУХАЛКАТА!) на нашата територия..тежка е "Кармата" ни...
327
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Мухахамислех да напиша някоя "лакърдия" като "реплика" на забележката ти,но...нещата наистина са много грозни!..Въжето им е малко на тая пасмина!..м/у другото,да видим колко острова и имения ще си купят Тиквата,така наричания "министър на отбраната",и няколкото играчи покрай тях след тая сделка..
326
5
 
8
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
А на БАТРЕРИИ ли са щото нито дума за цената на горивото което СЪЩО ще идва от САЩ ?А цените на резервните части, договорите за ремонт и обслужане.... Или те не са за казване ... Да не стане така че само когато посланика на САЩ разреши тогава тия хвърчила ще излизат от хангарите . Иначе паяците ще си правят селфита около тях а "смелите ни пилоти " ще бъдат допускани да пипнат колесара като награда за отличен резултат на практическото си обучение " Управление на F16 по картинка " .
325
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха !! Написах, че Радев припадна в Рафала и взеха, че ме изтриха!! Що бре, джанъм, истината боли ли???
324
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ЛЕНИН-СИФИЛИСтолкова често блъскаш тук тая проскубана мантра,че човек остава с впечатлението,че му завиждаш....И защо не?..-Той "гей",и ти гей!..Той сифилитик,и ти спинозен...имаш основание да имаш претенции да го заместиш...
323
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВВС с F-16, щото в държавата сме много наред икономически, та да се екипираме военноМалииии...
322
15
 
6
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 4 години
Клепоухият Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
321
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоКак е новия ***?
320
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
обаче джентълмени са тия кравари бе!..Ето:-от тия 1250 милиона щяли ЕВЕНТУАЛНО!!!! до свалят...60!!!Също като на бензиностанцията:-Заредиш ли за 50 лв,получаваш вафла за..0.15 лв.........да припка министъра на отбраната да подписва договорите,да са не помайва!...Хората оттатък оушъна чакат милиарда ни!
319
3
 
10
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
Взимаме заеми да купуваме желязо .После да има какво да реже за скрап гелосания .
318
6
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
супер!...Сега най-после ще станем яка военна сила и ако използваме поне четири от осемте самолета,ще можем смело да нападнем Русия за да я "напляскаме"!..къде записват доброволци,искам да съм пръв?!За мен ще е чест да падна ПРЕБИТ под знамената на нашия велик пълководец-обичания от цялата нация мосю "Росен Плевналиев"..
317
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в "православна" русия може да има езическа мумия на сифилитик-гей на която да се кланят!:)))))))))))))))
316
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а атомна бомба кога ще купим за да сме в крак с НАТО. За тези пари колко болници и училища можехме да построим и да инвестираме в образованието и инфраструктурата ????
315
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наййй послевместо руско оръжие ще купим скраб за луди пария питайте гърците защо миналата година се обзаведоха с руски С300и paĸeтнo-зeнитни ycтaнoвĸи "Top-M1" и "Oca-AK", cъвpeмeнни дecaнтни ĸopaби нa въздyшнa възглaвницa oт типa Зyбъp", пpoтивoтaнĸoви ĸoмплeĸcи Kopнeт
314
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен335 Важното е, че п .идерастията ,еднополовите бракове ,гей парадите са Европейски и демократични ценности ! Знаме на Европата.