Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Възможно е Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. от тази сума
10 юли 2019 13:05,
470
Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Още по темата

Каракачанов отговори на Радев: Цената на F-16 e 2,2 млрд. лв

"Днес Министерският съвет прие доклада изготвен от преговорните екипи и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора - един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за боеприпасите, третият – за ракетите въздух-въздух, а последният договор - доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. Общата цена в четирите пакета е 1,256 млрд. долара", обясни

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума, стана още ясно от думите на зам.-министъра.

"Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд. долара“, обясни и военният министър Каракачанов.

Запрянов увери и че няма да бъдат намалени способностите на новия боен самолет, въпреки че цената е намалена от първоначалната оферта, която бе около 1,4 млрд. долара.

"Цената включва всичко - и наземното оборудване и тренажори", каза и ген. Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Новите самолети - шест едноместни и два двуместни, ще бъдат доставени на няколко етапа до 2023 г.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че най-накрая се сбъдва мечтата на военновъздушните сили и не ще бъдат на едно стъпало с партньорите от НАТО.

Боцев добави и че има уверението на премиера, че ще бъдат продължени преговорните процеси и за другите два проекта - за пехотата и военноморските сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари