Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Възможно е Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. от тази сума
10 юли 2019 13:05,
470
Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Още по темата

Каракачанов отговори на Радев: Цената на F-16 e 2,2 млрд. лв

"Днес Министерският съвет прие доклада изготвен от преговорните екипи и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора - един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за боеприпасите, третият – за ракетите въздух-въздух, а последният договор - доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. Общата цена в четирите пакета е 1,256 млрд. долара", обясни

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума, стана още ясно от думите на зам.-министъра.

"Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд. долара“, обясни и военният министър Каракачанов.

Запрянов увери и че няма да бъдат намалени способностите на новия боен самолет, въпреки че цената е намалена от първоначалната оферта, която бе около 1,4 млрд. долара.

"Цената включва всичко - и наземното оборудване и тренажори", каза и ген. Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Новите самолети - шест едноместни и два двуместни, ще бъдат доставени на няколко етапа до 2023 г.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че най-накрая се сбъдва мечтата на военновъздушните сили и не ще бъдат на едно стъпало с партньорите от НАТО.

Боцев добави и че има уверението на премиера, че ще бъдат продължени преговорните процеси и за другите два проекта - за пехотата и военноморските сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масова паника в Крим след одобряването на сделката за Ф-16. По улиците няма живо куче а сирените за въздушна тревога вият вече 3 часа без прекъсване. Путин е осведомен за ситуацията.
272
9
 
17
 
! Отговори
фил преди 4 години
И с тези ф16 и без тях никаква сигурност. Турция има 500 самолета. А, на защита от нато може да разчитаме, колкото Кипър когато турците превзеха половината остров.Тези пари можеха да се използват в социалните грижи. Нямаше сравнение на оферти. Още в началото беше ясно , че ще е.ф16. САЩ ни заповядаха - нашите послушковци рапортуваха
271
7
 
11
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До руский окупантБубик, дорогой!Доколко ми е известно, Вашингтон и Брюксел точат секирата за нови санкции срещу Масква. Да напомня - годината е 2019, а не 1947! Ако още чуваш залповете на "Аврора" намали бояришника и направи справка с календара, че много неща се случиха - СССР се разпадна, чеченците ви скъсаха шортите през първата чеченска война, България стана член на Нато и ЕС, 20 лева се обменят за 880 рубли.. Наздраве!
270
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не говори, че Ф16 не са добри, просто цената на която ги купуваме е за Ф35. Говореше се за разсрочено плащане сега ще ги плащаме наведнъж. Ако някой мисли, че това е корупция се лъже, не е. Просто сме несуверенна територия и ще платим колкото и кажат и, когато кажат. Разликата от това намаление най-вероятно ще се плати по друг начин. Жалко.
269
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваме Тиквата най-сетне да се срещне Тръмп
268
10
 
6
 
! Отговори
БАНТУСТАН преди 4 години
ИГРАЧКИ ОТ ПРЕЗИДЕНТ ЗА ШЕПА СКУЧАЕЩИ ВОЕННИПО ДОБРЕ Е С ТЕЗИ ПАРИ ДА СЕ МОДЕРНИЗИРА МЕДИЦИНАТА С НОВИ СЪВРЕМЕННИ СЪОРЪЖЕНИЯ И МЕТОДИПО ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗАВЪРШИ АЕЦ "БЕЛЕНЕ" -ИЗГРАДА СГРАДА,ЗАКУПЕНИ РЕАКТОРИ,ПОСТРОЕННО СЕЛИЩЕ-САМО СЛЕД 2-3 ГОДИНИ ЩЕ НИ НАЛОЖАТ ЗАТВАРЯНЕ НА ЦЕНТРАЛИТЕ НА ВЪГЛИЩА.КОЛКО ЩЕ СТРУВА 1 КВТ??ИЛИ ЦЕЛТА Е ОЩЕ ПО ГОЛЯМА ЕМИГРАЦИЯ ?НА ВОЕННИТЕ МОЖЕХА ДА ИМ ПОСТРОЯТ СИМУЛАТОР НА ТОЗИ ТИП САМОЛЕТИ - ПО ЕВТИНО. НИВО НА ЗАБАВЛЕНИЕ -ОТЛИЧНО.МЕЖДУ ДРУГОТО-КАКЪВ НИ Е ДЪЛГЪТ ?
267
12
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Един хубав ден за България. И нека душманите да вият.
266
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има скоро акробатика с въжета по дървета.
265
12
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Здравейте губерния ! Докато мрънкате из постовете, във Вашингтон и Брюксел Ви готвят нова секира. И ако още не сте схванали, вас ви третират като непотребна вещ. Презират ви за вашето овчедушие !И си го заслужавате !
264
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сбъдвали си мечтата...на гърба на народа. За какво са им 8 летящи ковчега за 2,5 милиарда? Нямаме ли какво друга да оправяме?
263
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 278Нека гинат като са безмозъчни и изпълняват чужди престъпни заповеди.
262
9
 
10
 
! Отговори
приятелски съвет преди 4 години
Предстоят промени не само в БГ и е хубаво някои хора да си помислят преди да парфират тази престъпна сделка.
261
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
даи да се разберем кои ги дава кои от олигарсите в политиката си е развързал кесията за да даде пари за такива простотии естествено народа вместо тези пари да се дадът на болните деца за животоспасяващи операции или на бедните пенсионери с 220 лева пенсия които умират от недостиг на лекарства които не могат да си ги позволят голяма гадост просто съм възмутен от дъното на душата си от двуличието на мръсните им души на тъи наречените политици рано или късно ще си получите възмездието с лихвите
260
8
 
11
 
! Отговори
До 275 преди 4 години
Най-естествено щеше да е, ако е на нормалната му цена този остарял и неподходящ за бъдещето самолет.Обаче не е нормално да ни го продават на десеторна цена и със срок на доставка някога напред в небитието.Това си е чиста подигравка от "партньорите" и "началниците" - от колониалната власт.
259
1
 
0
 
! Отговори
До 277 преди 4 години
Ако го срещнеш що, ще ядеш боя ли, що ли?Май си мислиш, че е някой пенсионер, ама да не излезе някой боксьор само.
258
11
 
24
 
! Отговори
@271 преди 4 години
Това не е вопрос на русофилия или не. Реална полза от 8 самолета България НЯМА. И дали ще са Грипен, Еврофайтър, Ф или МиГ няма значение. Или имаш армия която може да удържи варварската ни югоизточна съседка или нямаш. И 8 самолета не променят безпомощността ни. Само ни правят по-бедни.
257
20
 
15
 
! Отговори
Какво се чудите ? преди 4 години
F16 е най-правилният и логичен избор, защото България е в НАТО. Ако бяхме във Варшавския договор най-правилният избор щеше да бъде(и беше) Миг. Толкова ли е трудно да разберете това червеноглавци...
256
15
 
14
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
Най-естествено е да изберем F16, а не Миг, защото то е все едно да избираш между Шевролет и Москвич...
255
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не мога да разбера защо ни го сервират като свършен факт?!Нали беше само мандат за преговори?!Нали щеше да има гласуване от парламента?Нали имаше гласувани параметри - ценови, времеви и т.н.?Явно, че цвьок-цвьок все пак постигна своето - разпоредено му от господарите...
254
23
 
15
 
! Отговори
Рашка с прашка преди 4 години
И да виете русофили, България се откъсва от Московията все повече.