Проблемът на машинното гласуване – хората, не техниката

Машииното гласуване елиминира човешкия фактор
10 юли 2019 16:12,
17

Да бъде отменено машинното гласуване на местни и парламентарни избори, но да остане на вота за президент и Европейски парламент, предлагат от ГЕРБ. Те бяха подкрепени и от "Обединени патриоти" и "Воля".

Причината управляващите да предлагат тези промени в Изборния кодекс е, че според ЦИК машинното гласуване е прекалено сложно, а от ГЕРБ смятат, че то утежнява бюджета и се оказва изключително скъпо.

Изменението на позицията на управляващата партия по въпроса обаче показва, че стои личен интерес в това, твърди адвокатът и член на "Демократична България" Петър Славов.

"Позицията на най-голямата партия от управляващото мнозинство години наред беше в подкрепа и на машинно, и на електронно гласуване, а сега се обърна на 180 градуса. Очевидното обяснение е, че има личен интерес. Сега не говорим с така внесения законопроект за дебат за различен тип машинно гласуване или преходен период, те са написали, че не се провежда", посочи още Славов.

Проблемът с човешкия фактор е основното, което може да се реши чрез машинното гласуване, коментира бившият член на ЦИК Цветозар Томов.

„Най-големия проблем, който може да се реши чрез машинното гласуване, е да се елиминира човешкия фактор при броенето на бюлетините. Това е страшно важно за българската обстановка, защото се допускат страшно много грешки в СИК, а и не са малко и случаите, в които се действа недобросъвестно при обработването на резултатите“, коментира Томов.

По негови думи трябва да има опция да се избере такава технология за машинно гласуване, която е най-надеждна. Това отново означава да се промени Изборния кодекс и да могат да се предлагат устройства за оптично сканиране.

Според Томов при тях няма да се губи навика да се пуска бюлетина, а ще е същото за гласоподавателите, но сканирането на хартията ще обработва вота веднага, а машините, които нашето законодателство разрешава, не са предпочитани по света и тяхното използване е намаляло сериозно.

"Три пъти се увеличи използването на скенери в САЩ. Това не се допуска в нашия закон, защото са описани технически характеристики, които няма какво да правят там", настоя Цветозар Томов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надежното е чрез интернет,всички страни в изборния процес-ЦИК,СИК,РИК,избиратели имат достъп към централен сайт за гласуване,записват се данните като за обикновено гласуване по предварително съставен протокол на гласуващите-постоянен адрес,лична карта,ЕГН,актуализиран на основа административна наредба от съответните служби,МВР и други по изменение-анулирани или издадени нови документи по регистрация и сравнение в срок преди датата за избори,що за всички по лични/служебни пощи,избран/назначен код
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За *** наистина е сложно боравенето с техниката и манипулирането на резултата пък е съвсем сложно
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е в управляващите чрез измама, а не в хората! Управляващите отдавна не са хора, а тумор!
12
1
 
3
 
! Отговори
Цветанщини разни преди 4 години
През октомври ще има много невалидни бюлетини ... гарантирано от ГЕРБ
11
0
 
6
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Явно проблема е в хората. Гласувах чрез машина -отне 30секунди. Лесно, просто, елементарно. Не по сложно от това да си провериш пощата и фейсбук.
10
0
 
4
 
! Отговори
За едни избори преди 4 години
може за други не може - така машините ще продължат да бъдат наемани за баснословни суми, защото няма смисъл да се закупуват. Дългосрочната изгода за роднинските фирми си остава иначе трябва да правят врътки със закона като с касовите апарати дето през 2 години задължават търговците да си купуват нови. Не че не могат, вече многократно видяхме как НС може да окепази и изврати всяко искане на избирателите.
9
0
 
5
 
! Отговори
Скенера преди 4 години
Не решава проблема с купения вот, където снимат с телефон бюлетина
8
10
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Щом има намесена електроника, значи изборите са манипулирани.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е ГЕРБ.Страх ги е да не загубят.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помощ Бойко съм, без Цветан Цветанов не мога да спечеля избори и затова трябва да променя изборния закон
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРоблемът наистина е в хората, а не в техниката. И точно затова машинното гласуване трябва да остане. Освен това в СИК-овеет масово са били доволни от него. доводът че се гласува до по-късно не е сериозен - така поне имаше някакъв интерес към тези избори.
4
0
 
25
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
То и самите избори утежняват бюджета. Колко пари отиват за комисии, бюлетини и т.н., значи ли това, че трябва да отменим и ... изборите?!
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За фалшификации на машинен вот, се искат добри специалисти, а трябва и да не се оставят следи. Докато сега плащат на разни огрухани търмъци по петдесет лева, да плюнчат гуми и моливи два дни. Само се сетете как оня титан на мисълта, рачко с отвертката, заличаваше следите на цецко чакрата с етажа и енергията, от слухтенето, ръгаше харда безстрашно. От това се притесняват комунизогеберасточенгесарите.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще пускаме тото. Защо не използват тотопунктовете? Първа колонка - партия, втора колонка - преференция. Тотото след 15 минути ще обработи резултатите и ще ги даде на гениите от РИК, ЦИК, СИК и на телевизионните експерти по всичкология.
1
3
 
21
 
! Отговори
.. преди 4 години
С или без електронно гласуване пак ще има кебапчета и далаверки!