Сделката за ЧЕЗ: Свързани ли са "Еврохолд" и Гинка Върбакова?

Чешки сенатор поставя под въпрос прозрачността на сделката
10 юли 2019 13:20,
20
Сделката за ЧЕЗ: Свързани ли са "Еврохолд" и Гинка Върбакова?
Снимка: ЧЕЗ

Новият кандидат-купувач на ЧЕЗ - "Еврохолд" е бил част от сделката още при предишния кандидат - "Инерком" на Гинка Върбакова. Това стана ясно от документ след среща на ръководството на ЧЕЗ - Прага със сенатори от чешката партия "Пирати", съобщава bTV.

Срещата се е провела преди няколко дни, а от записаното в протокола става ясно, че "Еврохолд" е искал да влезе в сделката, още по времето, когато основен претендент за активите на дружеството в България е "Инерком". Това е и основното обяснение да не се проведе изцяло нов кръг от преговори с новите купувачи.

Според Томаш Плескаю, "Еврохолд" се включва в процедурата поради факта, че преди това "Инерком" са подали оферта с подкрепата на холдинга.

Още по темата

Сенаторът Лукаш Вагенкнект пък поставя под въпрос прозрачността на процедурата по избор, както и цената на сделката. Той се аргументира и с факта, че централата на чешката компания е продала и ТЕЦ "Варна" много по-евтино, отколкото го е купила.

"Господин Плескач ни каза, че "Еврохолд" са били свързани с Гинка Върбакова и "Инерком". Тази компания е щяла да осигури финансова подкрепа за Гинка. И при втория кръг преговори те подават оферта, вече като самостоятелен купувач", пояснява Вагенкнект.

На въпрос дали целта на схемата е била "Еврохолд" да останат в сянка - зад Гинка Върбакова, сенаторът коментира, че не знае, но "в крайна сметка това няма значение, защото ние настояваме за прозрачна процедура за избор на нов купувач".

Потърсен за коментар Асен Христов от "Еврохолд" обясни пред bTV, че компанията не е играла заедно с Гинка Върбакова.

"Миналата година някъде по това време юни, когато стана ясно, че "Инерком" има затруднение да направи сделката, се свързахме с "Инерком" и се опитахме да закупим компанията. Естествено, уведомихме ЧЕЗ, тъй като без разрешение на "ЧЕЗ Груп", това не може да се случи. Проведохме две-три срещи с "Инерком" - не се разбрахме, тъй като те държаха да имат контрол. С това приключиха нашите връзки с "Инерком", разказа Христов.

Говорител на компанията-майка на ЧЕЗ - "ЧЕЗ Груп" пък каза, че не са водени преговори с "Еврохолд" и дружеството е било разглеждано само като финансов партньор на Гинка Върбакова и "Инерком".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.