БСП: С машинно гласуване няма манипулация на вота!

Няма друга държава, която да си променя толкова често изборните закони
11 юли 2019 22:42,
30


Без машини на предстоящите избори през oктомври, реши правната комисия в парламента. Повод за предложението машинното гласуване да отпадне е доклад на ЦИК, който констатира проблеми на последните евроизбори.

От ГЕРБ смятат, че то утежнява бюджета и се оказва изключително скъпо. БСП се обявиха против отмяната на машинното гласуване.

"След като през цялото време на европейския вот машинното гласуване беше умишлено саботирано от хората във властта, сега то няма как да бъде обвинено, че не е сработило, при положение, че не е така", заяви депутатът от БСП Атанас Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

Според него единственият начин да няма манипулация на вота и умишлено погрешното броене на бюлетините, е машинното гласуване.

Още по темата

По думите на Костадинов няма друга европейска държава, която винаги преди избори да променя по няколко пъти изборното си законодателство.

"Колкото повече говорим колко струва българската демокрация, толкова повече ще затъваме в абсурдни решения. Сертифицирането беше направено умишлено в последния момент", твърди депутатът от БСП.

Той допълни, че от БСП са убедени, че машината може да бъде безпристрастна, а тази безпристрастност е много необходима, защото никъде в Европа няма купуване на гласове и търговия с влияние.

Костадинов коментира и темата за отхвърленото вето върху промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Той посочи в студиото на "Денят ON AIR", че не е подкрепил ветото на Президента, защото с предложения законопроект не се затварят възможности, а се отворя нова възможност законово и регламентирано да осъзнаем какво е диво къмпингуване.

След като мнозинството в парламента преодоля президентското вето на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,в сила остават разписаните вече от депутатите изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Байфидан: Продължаваш да питаш все същото. В повечето държави нямат машинно гласуване, защото нямат нашите проблеми. Нямат крадлива гербаджийска дружинка, която да иска да се държи със всички средства на власт. Но в САЩ имат вариант на машинна обработка. Всяка бюлетина веднага след гласуването се сканира и съхранява преди някой да успее да я надраска. И така може, но дали е по-евтино и по-защитено не е ясно.
5
8
 
11
 
! Отговори
За кого са проблем преди 4 години
До Анонимен: При машинното гласуване няма невалидни бюлетини. Това е голямото предимство. А при хартиените бюленини е достатъчно едно драсване за да стане бюлетината на "неправилно" гласувалия невалидна. Докато се разнасят в чували не е и трудно това да стане. Там е проблема за управляващите, затова не им харесва машинното гласуване.На последните парламентарни избори невалидните бюлетини са били 10%. Това е много и влияе на резултата.
4
7
 
20
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
И защо в другите държави няма машинно гласуване като е толкова хубаво?
3
4
 
14
 
! Отговори
Виц .... преди 4 години
Виц за програмисти : С машинно гласуване няма манипулация на вота! Ама наистина ли ? Въй, въй .... ами те още преди 10 години обясниха колко ЛЕСНО е препрограмирането на машините за гласуване . И ефтино . Палщаш само на един пргламист , а не на 30-40 броячи на бюлетини... и на печатница да ти ги напечата ... и на целия катун сигаане да гласуват правилно ... и на разни НПО -та да се мълчат...
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости! Вотът винаги може да се манипулира. Машината изобщо не е гаранция. Въпросът е че БСП - то преди време ревеше срещу машините защото бяха сигурни че ще спечелят а сега много ги заобича. Какъв е изводът? Че когато всички са назад те трябва да са на терсене. Не знам това ли е политиката ама на такова витийско поведение здраве му кажи. Нека само това ви накара да се замислите трябва ли да се вярва на подобни хора.
1
1
 
13
 
! Отговори
Ха! преди 4 години
Ехеее, ама не е това целта! : D