Контрабандата на цигари удари дъното, сви се до 3,8%

Разбитите фабрики щели да ощетят бюджета най-малко с 500 млн. лв.
16

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров се похвали, че 3,8% са контрабандните цигари за първото тримесечие на 2019 г., което е най-ниското ниво досега.

"След разкритията и операциите, които бяха проведени през миналата година и последвалите производства на незаконни цигари, се стигна до среща с предложения за изменения в НК", припомни той, като уточни, че предложенията са били за завишаване на наказанията.

Още по темата
Преди няколко дни полицията разби една от най-големите престъпни групи в България, която произвеждала фалшиви марки цигари в нелегалана фабрика близо до пловдивското с. Труд. В района на с. Ръжево Конаре е установен цех, в който се е извършвало обработването и рязането на тютюна.

Цацаров обясни, че капацитетът на първото производствено хале, разкрито в Ръжево Конаре на 4 юни 2019 г., е 2 тона тютюн на час, а това в землището на село Труд – 2 000 цигари на минута.

Зам. - главният прокурор Иван Гешев добави, че разкритите тютюневи фабрики в село Труд и Ръжево Конаре са зареждали 11% от незаконно произведените на територията на страната цигари.

По думите му миналата година разкритите фабрики за незаконни цигари са щели да причинят щета за най-малко 500 млн. лв.

"Правоохранителните органи са допринесли за предотвратяване на щети в посочените доста сериозни размери. Само последната съвместна операция бяха намерени две фабрики, едната за рязане на тютюн, другата за производство, с действащата поточна линия и друга, която е в готовност да бъде монтирана и да започне също производство", посочи той, цитиран от "Фокус".

"Следва да бъде отбелязано, че това е може би най-голямата производствена дейност, наблюдавана от прокуратурата. Бяха намерени марки на световно известна компания. Констатираните незаконно произведени на територията на страната 11% от тях са произведени от тези фабрики", заяви Гешев.

МВР шефът Младен Маринов припомни, че службите ни участват в акции на партньорски страни, което е в помощ на цялата икономика на ЕС.

"Аз бих казал, че нашата дейност не свършва само на територията на страната. Реализират се други партньорски страни в Испания и Гърция, което е в помощ на цялата икономика на ЕС," поясни той.

А финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че с 14 млрд. лева са нараснали приходите в бюджета от 2014 до 2019 г. вследствие на борбата със сивата икономика. "Статистиката показва, че от края на 2014 до 2019 г. само за един политически мандат приходите в бюджета са нараснали с 50%. В номинално изражение това са 14 млрд.", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГошоНедеи че ще ги разобличиш...:)Всички знаем в тази територия от какво се изкарват пари!
12
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
14 млрд.лв е доста голям приход и от МВР и *** Митници заслужават голяма похвала. Бихте ли казали с каква сума са нараснали приходите от производството? Дано да е по-голяма или поне равна на посочената цифра.
11
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
абе убаво,нема лошо.....И все пак възникват няколко въпроса:-1...Как,по какъв начин,с какви математически модели цацароф е определил,че "контрабандните" цигари са точно 3.8 процента?..Може би с "Екзитпола" на "Лафка"?-2.Какво означава "контрабандни"?-3.Ако е имало "нелегално" производство на цигари,защо просто не са наложили глоби на чорбаджиите и защо не са ги оставили да работят,но тоя път ВНАСЯЙКИ акцизите в хазната и така да вдигнат прихода?!..Защо са ги ликвидирали?!..."Прасчо"?
10
1
 
4
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 4 години
откакто от СИК ръководят мвр ету - няма контрабанда :)))
9
1
 
5
 
! Отговори
бай х преди 4 години
щом няма контрабанда съкращавайте ... милиционерето 60 000 кияка на 5 000 000 народ не е правена реформа в мвр-ету от времето на бай Тодар още от комунистическо време
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си доста вътре в производството на нелегални цигари, за да знаеш точния процент.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да разбият тези фабрики, казваха че процента нелегални цигари е 5-6 %. Сега спаднаха на 3,8 %. Т. е. 2-3 % от производството има значение за бюджета 500 млн. лв. Простата сметка показва, че останалите 97 % трябва да вкарват в бюджета поне 15 млрд. лв... Мислите ли, че е вярно?
6
1
 
11
 
! Отговори
123123 преди 4 години
Разбитите фабрики няма как да ощетяват бюджета, защото на репортажите се видя, че цигарите са за износ. Значи би трябвало да е ощетен някой чужд бюджет.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много кандидат-тикви на снимките, и шоппара Цацаров за цвят.
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така Пак ще гласувам за ГЕРБ
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФАБРИКИТЕ ПАК ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА РАБОТЯТ САМО ЧЕ В ПОЛЗА НА БОРИСОВ....
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой не си плати процента нагоре, та решиха да го смъкнат?А и природата вакуум не търпи. На едно място ще затворят, а заекът ще изскочи от друг храст...И пак почва играта на стражари и апаши. А победят ли стражарите, след това ще ги съкратят.Така се поддържа динамичното равновесие.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички фабрики затвориха. Останаха манифактураджии, които не могат да произведат повече от 3,8 процента.