МО потвърди: Купуваме още 8 самолета F-16

Втората сделка ще бъде изплатена разсрочено
11 юли 2019 10:09,
116
МО потвърди: Купуваме още 8 самолета F-16
Снимка: Reuters

Никой не си представя, че България ще има 8 самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите 8 ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това каза пред bTV зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов.

По думите му, след ратификацията от парламента министърът на отбраната ще подпише четири договора, които обхващат доставката на 8 нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал.

Генерал Запрянов изтъкна, че новите самолети няма да струват нови два милиарда, защото голяма част от устройствата по подръжката ще са доставени при първата пратка.

Още по темата

Зам.-министърът обясни и защо се е стиганло до по-ниска цена при сегашната сделка.

"Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обябява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет", поясни той.

Според него, не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

"Единствено чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които са намалени от 24 на 12", каза генералът.

Въпреки това било ясно, че в хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупят повече ракети, което било неизбежно, потвърди Запрянов.

"Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Ескертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запази от оръжия", изтъкна зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Припомняме, че вчера министерски съвет добри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
2
 
! Отговори
Бумеранг преди 4 години
До Анонимен=98 Става въпрос за самолети които са още на чертожхата дъска!
92
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яко ни опънаха браво умници сме големи
91
2
 
3
 
! Отговори
корект преди 4 години
Драги форумни писатели,Не става въпрос за 2 милиона, а за 2 милиарда, което разбираемо казано значи 2 хиляди милиона. Хиляда пъти повече!
90
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95Ми те турците ги произвеждат или произвеждаха до скоро тия Ф-16.Не баш тия.Там е тънката разлика, която и стотици години а ви се обяснява вие ще твърдите каквото са спуснали от Мацква.
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96и смешните крякания на форумните бойци как сме щели биле да победим всички врагове.Това къде го прочете бе ***?
88
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 912 милиона за скрап. Ердоган ще ги опраска и 8 те само с 1 ракета С 400.Ще ги опраска на някое филмче на Мосфилм, иначе С400 няма и а разберат от къде им е дошло.
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Развеселенте са готови да купят не 16,а 116 самолетаЕ тогава ми е интересно какво ще пишете, че сега нали нямало смисъл да купуваме, защото гърците имали 100 пък ние с тези 8 ...
86
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 милиона за скрап. Ердоган ще ги опраска и 8 те само с 1 ракета С 400.
85
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какви са облагите за въпросните преговарящи? То е ясно, че хамериканците не са преговаряли с нас а директно са ни заявили ще купите толкова за толкова... Въъпросът е кой дупедавец подписа и вкарва отново и правнуците ни в дългове.
84
7
 
14
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Що да не купим? Американците видяха че тяхната послушна Тиква носи на лашкане, и сега ще го излашкат пак, а масрафа ще платим ние! Братя роми,свалете си Тиквата, че инак вашите помощи от нашите данъци ще идат в Америка!
83
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За първата бройка самальоти Ф 16 теглига заем от , сега пак нема да стане без нов заем, освен това и излапаха и излъшъка в бюджета ако го имаше въобще, но народа нека да блее и още повече да беднее.
82
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе хора, с кого с каним да воюваме ?!НАТО е миролюбива организация,нали !?
81
11
 
7
 
! Отговори
РАДАРА БИЛ НОВ преди 4 години
Ами че в съвременния въздушен бой се използват предимно оптични и инфрачервени датчици, защото включването на радара и като въшка на чело. Веднага следва пуск на ракета с насочване по лъча. А точно тук Су35 е в стихията си. Да не говорим, че след 5 г когато получим тези самолети ще бъдат внедрени радиофотонни радари, които сега са опитни образци. Ф16 нито е невидим като Ф35, нито е с 2 двигателя като Ф18, който флота иска и всички мощни самолети 4 поколение... Един среден самолет универсал
80
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КАКЪВ БОЕКОМПЛЕКТСамо голи самолети и няколко боеприпаса купуват.Абсолютна ЛЪЖА!Каквото напишете вие червените ***, истината е точно обратната.
79
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1975Да има напредък по-света, но ТУК в БЪЛГАРИЯ потъваме надолуДокато точите сополи по Русия ще потъваме все повече и повече.
78
11
 
11
 
! Отговори
КАКЪВ БОЕКОМПЛЕКТ преди 4 години
Младеж, ти наясно ли си, че трябват бомби и ракети за обучение СЪЩО. Всяка година над морето се правиха учебни пускове с ракети за да не паднат на главите на някой тракторист, а бомби редовно се пускаха по полигоните. Като купят 10 ракети за какво по напред. За музея, за обучение ли. Само голи самолети и няколко боеприпаса купуват. За да се свали цената. Радев е много точен каза им го. Има ценоразпис. Отстъпка 60 млн на 1260 - 4.7% голям праз
77
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НОВОПРОИЗВЕДЕНИ СА Обаче плащаме като аборигени за мъниста...СУ35 3 пъти по-евтин и 10 пъти по-добър.Руските таралясници на хартия винаги са по-добри и когато срещнат Ф-овете падат от високо.Рашките нямат дори кола, която да е що-годе на нивото поне на китайските коли ама видиш ли самолетите им били 10 пъти по-добри от американските.Защо падат като круши остава загадка.
76
4
 
5
 
! Отговори
? преди 4 години
Ами кой ще пазят. Децата са в чужбина. Младите остаряха. Топим се с и все повече и по бързо ще намаляваме. След 5 години като ги доставят ще сме с 500 000 по малко хора. А след 10 още милион надолу а пенсионерите ще са с милион повече. Явно отбраната на Бедни Старти Пенсии ще е голям проблем. Проблема с насърчаване на раждаемост ами няма пари за това.
75
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ? 75Да го д**** болните, учителите, медиците, шофьорите, младите семейства, инвалидите и всички по редицата.Ще купим още 8!Ако Фолксваген дойде у нас ще има нови 20 000 работни места и ще плащат по 700 000 000лв данъци годишно.Тези самолети само с това ще ги платим за 3 години.А между другото другари догодина очаквайте още 10% повишение на доходите.
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НОВОПРОИЗВЕДЕНИ САПардон ще бъдат. Но модела е 1970г. Удачен модел, но това е всичко. СТАР ЕМи не, не е стар.Дори фюзелажа не е същия.Явно бавно стопляш.Ще ти го напиша пак.Боекомплекта е най-новия, двигателя също и радара е от Ф35.Даже оборудването в кабината е най-новото.